Свјетски туризам обара све рекорде

Туризам у свету је у порасту, и 2018. године према подацима Светске туристичке организације забележен је рекорд од 1,4 милијарде међународних туристичких долазака, што је пораст од шест одсто у односу на 2017. годину.

Путовања 05.07.2019 | 15:26
Свјетски туризам обара све рекорде
Туризам игра све важнију улогу у глобалној економији па је 2018. године донео око 1,7 милијарди долара, или око два одсто укупног глобалног БДП-а, пише лондонски лист "Гардијан". 

Ванредни професор економије на Универзитетском колеџу Лондона (УЦЛ) Никодим Сумило рекао је за "Гардијан" да је раст глобалне туристичке индустрије делом последица раста дигиталних услуга "онлајн рецензија" и онлајн резервација које су смањиле цене, па више људи чешц́е путује. 

Одговор на питање која су најпопуларнија одредишта, према подацима Светске туристичке организације, јесте да четири петине туриста путује унутар региона у којем живи. Ипак, дугорочни тренд је да Европа предњачи по прекоморским посетама, па је само прошле године примила 713 милиона посетилаца. У читавом свету, Француска предњачи, а следе Шпанија, САД, Кина и Италија. Велика Британија је седма најпосјец́енија земља света.

Француска је 2017. године дочекала 90 милиона посетилаца, од чега готово 70 милиона из других европских земаља. Другопласирана Шпанија имала је 82 милиона туриста, САД су на трећем месту са 77 милиона, следе Италија са 58, Мексико и Велика Британија са по 39, Немачка са 37, Тајланд са 36, Турска са 32 милиона гостију. 

Прошле године путовања у Северну Африку порасла су за 10 одсто, а туризам у подсахарској Африци и на Блиском истоку такође расте, јер расте потражња за "неконвенционалним одредиштима". 

Број туриста које даје нека земља резултат је висине прихода и величине становништва, пише "Гардијан". Пораст богатства Кине резултирао је огромним растом туризма Кинеза у иностранству, што их је претворило у највец́е светске туристе.

Туризам убрзано расте и у Русији, чији је број туриста порастао за 16 одсто прошле године. Француска и Аустралија су све важнији играчи, са растом од 10, односно 9 одсто. 

Повец́ана међународна путовања довела су до пораста броја туриста, али и миграције људи у целом свету. 

За неконтролисани раст туризма окривљен је и пораст броја апликација за краткорочно изнајмљивање станова и кућа. Прошлог месеца, десет европских градова послало је заједничко писмо ЕУ тражец́и борбу против сајта "Аирбнб". Та компанија је већ дуго критикована јер доприноси несташици станова на тржишту, поскупљењу некретнина и расељавању локалних становника.

 Многи европски градови променили су политику и условили начин понашања све већег броја туриста, како би заштитили локално становништво, заједницу али и културне споменике који су на удару туриста. 

Међу градовима који су пооштрили критеријуме према туристима нашли су се Париз, Рим и белгијски град Бриж. 

Тако је Париз почео да скида бројне катанце заљубљених парова који оштећују мостове и чине их мање лепим. 

Рим, који годишње угости 15,2 милиона туриста, недавно је најавио борбу против неувиђајности туриста: борбу против пијанства и разузданог понашања и забрану шетње градом у купаћим костимима, док је белгијски град Бриж најавио да ц́е забранити оглашавање дневних излета и ограничити број долазака туристичких бродова како би смањио гужву током викенда.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар