Најава: Тур де Франс - караван на који пси не лају...

Жуте мајице су опет у моди, сутра почиње 106. издање најпрестижније бициклистичке трке.

Остали спортови 05.07.2019 | 23:15
Најава: Тур де Франс - караван на који пси не лају...
Уместо жутих прслука, од 6. до 28. јула у моди ће да буду жуте мајице, јер почиње 106. издање најпрестижније бициклистичке трке Тур де Франс. 

Осим што је “главни град Европе”, Брисел је једна од престоница бициклистичког спорта, па ће овогодишња Трка кроз Француску почети баш из овог белгијског града поводом 50-годишњице првог тријумфа једног од рекордера по броју шампионских титула са француске Гренд тур трке - Едија Меркса. Трку дугу скоро 3.500 километара возачи ће морати да пређу током 21 етапе са завршницом у Паризу, уз два дана паузе, с тим што ће, по традицији, алпинистичке способности а ла Гејб Вокер (Силвестер Сталоне), током брдских етапа и овог пута бити од пресудног значаја, мада важну улогу могу да одиграју и хронометарске деонице.

Леопарди су без здравих ногу корњаче, а Крису Фруму, Британцу рођеном у Кенији спорост не пристаје, па ће, упркос шанси да се по броју трофеја (пет) понесених с Тур де Франса изједначи са Мерксом, Жаком Анкетилом, Бернаром Иноом (Француска) и Мигелом Индураином (Шпанија), трећепласирани из прошле године морати да сачека наредну сезону, јер га је стравичан ударац у зид на загревању током трке Критеријум ди Дофине пре месец дана коштао уласка у строј бесмртних, а задобијени преломи су доказ да је ипак смртник.

У одсуству још једног битног учесника, вицешампиона из 2018. Тома Димолена, који је такође отказао учешће, неколицини “јахача” се отвара пут до победе у укупном пласману.

По јутру се дан познаје, а Колумбијац Еган Бернал по одличним резултатима у овој сезони, тако да ће уз клупског колегу, браниоца титуле Геранта Томаса из Велике Британије, представљати фаворита на 106. Трци кроз Француску.

Подигнути пехари на Париз-Ница у марту и Трци кроз Швајцарску претходног месеца могу попут кофеина да пробуде жељу за успехом младом Кафетеросу, пошто је претходни Тур де Франс завршио на 15. месту у генералном пласману.

Жута мајица још увек сија на телу Геранта Томаса, познатог као Г (Џи), а од каквог је материјала саткан после пада на Критеријуму ди Дофине, показаће три предстојеће недеље.

Вишеструки олимпијски и светски првак у вожњи на писти је у бришућем лету током друге половине прошлосезонске трке покосио конкуренте, остварио је и две етапне победе (укупно три), ове године још није ваљано “упалио” своје педале, што потврђује податак да је само на скромнијој Трци кроз Романдију завршио на најнижем нивоу победничког постоља, Баскијски тур на 40. позицији, док  је пре времена сишао са свог двоточкаша на Тирено-Адриатико и Трци кроз Швајцарску.

Данац Јакоб Фуглсанг је рођен у Швајцарској, на етапним тркама ван Гренд тур категорије је Виљем Тел, али кад се отвори највећа позорица претвара се у Хамлета.

Бициклиста с највишим рејтингом у 2019. кад је реч о именима која “пуцају” на сам врх, одлично вози у текућој години. Победнички плес на недавно окончаном Критеријум ди Дофине, 1.  место на Трци кроз Андалузију, треће на Тирено-Адриатико, као и запажени резултати на појединим класицима, овог универзалца свакако води у групу такмичара од којих се очекују запажена остварења.

Седмо место 2013. је његов највиши домет на Трци кроз Француску, прошле године је такмичење окончао на 12. позицији, а рубрика која показује број етапних победа на највећој светској трци у његовом случају је и даље празна.

Из другог плана вребају поједини учесници трке.

Добру сезону има Адам Јејтс (Велика Британија), брат-близанац актуелног шампиона Вуелте Сајмона Јејтса, најбољи млади возач на Тур де Франсу пре три године, а пошто је по вокацији “брдаш, жели да се попне на највиши врх цикло-планине.

Још један Колумбијац, Кондор са Анда Наиро Кинтана, годинама оштри канџе, међутим, никако да зграби ловоров венац. Друго место му је досад био “плафон, мада је ове године опет у солидној форми - можда изненади такмаце и долети тамо где сви учесници желе.

Као укупни победници од 1903. до данас најчешће су излазили Французи (23 возача, 36 титула), највише етапних тријумфа има Еди Меркс - 34, док су се домаћини чак 702. пута радовали после завршених етапа, а представник домаћих Силван Шаванел остаје на челу листе најчешћих учесника, јер је чак 18 пута започео трку.

Тур де Франс - караван на који пси не лају!

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс / Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар