Najava: Tur de Frans - karavan na koji psi ne laju...

Žute majice su opet u modi, sutra počinje 106. izdanje najprestižnije biciklističke trke.

Ostali sportovi 05.07.2019 | 23:15
Najava: Tur de Frans - karavan na koji psi ne laju...
Umesto žutih prsluka, od 6. do 28. jula u modi će da budu žute majice, jer počinje 106. izdanje najprestižnije biciklističke trke Tur de Frans. 

Osim što je “glavni grad Evrope”, Brisel je jedna od prestonica biciklističkog sporta, pa će ovogodišnja Trka kroz Francusku početi baš iz ovog belgijskog grada povodom 50-godišnjice prvog trijumfa jednog od rekordera po broju šampionskih titula sa francuske Grend tur trke - Edija Merksa. Trku dugu skoro 3.500 kilometara vozači će morati da pređu tokom 21 etape sa završnicom u Parizu, uz dva dana pauze, s tim što će, po tradiciji, alpinističke sposobnosti a la Gejb Voker (Silvester Stalone), tokom brdskih etapa i ovog puta biti od presudnog značaja, mada važnu ulogu mogu da odigraju i hronometarske deonice.

Leopardi su bez zdravih nogu kornjače, a Krisu Frumu, Britancu rođenom u Keniji sporost ne pristaje, pa će, uprkos šansi da se po broju trofeja (pet) ponesenih s Tur de Fransa izjednači sa Merksom, Žakom Anketilom, Bernarom Inoom (Francuska) i Migelom Indurainom (Španija), trećeplasirani iz prošle godine morati da sačeka narednu sezonu, jer ga je stravičan udarac u zid na zagrevanju tokom trke Kriterijum di Dofine pre mesec dana koštao ulaska u stroj besmrtnih, a zadobijeni prelomi su dokaz da je ipak smrtnik.

U odsustvu još jednog bitnog učesnika, vicešampiona iz 2018. Toma Dimolena, koji je takođe otkazao učešće, nekolicini “jahača” se otvara put do pobede u ukupnom plasmanu.

Po jutru se dan poznaje, a Kolumbijac Egan Bernal po odličnim rezultatima u ovoj sezoni, tako da će uz klupskog kolegu, branioca titule Geranta Tomasa iz Velike Britanije, predstavljati favorita na 106. Trci kroz Francusku.

Podignuti pehari na Pariz-Nica u martu i Trci kroz Švajcarsku prethodnog meseca mogu poput kofeina da probude želju za uspehom mladom Kafeterosu, pošto je prethodni Tur de Frans završio na 15. mestu u generalnom plasmanu.

Žuta majica još uvek sija na telu Geranta Tomasa, poznatog kao G (Dži), a od kakvog je materijala satkan posle pada na Kriterijumu di Dofine, pokazaće tri predstojeće nedelje.

Višestruki olimpijski i svetski prvak u vožnji na pisti je u brišućem letu tokom druge polovine prošlosezonske trke pokosio konkurente, ostvario je i dve etapne pobede (ukupno tri), ove godine još nije valjano “upalio” svoje pedale, što potvrđuje podatak da je samo na skromnijoj Trci kroz Romandiju završio na najnižem nivou pobedničkog postolja, Baskijski tur na 40. poziciji, dok  je pre vremena sišao sa svog dvotočkaša na Tireno-Adriatiko i Trci kroz Švajcarsku.

Danac Jakob Fuglsang je rođen u Švajcarskoj, na etapnim trkama van Grend tur kategorije je Viljem Tel, ali kad se otvori najveća pozorica pretvara se u Hamleta.

Biciklista s najvišim rejtingom u 2019. kad je reč o imenima koja “pucaju” na sam vrh, odlično vozi u tekućoj godini. Pobednički ples na nedavno okončanom Kriterijum di Dofine, 1.  mesto na Trci kroz Andaluziju, treće na Tireno-Adriatiko, kao i zapaženi rezultati na pojedinim klasicima, ovog univerzalca svakako vodi u grupu takmičara od kojih se očekuju zapažena ostvarenja.

Sedmo mesto 2013. je njegov najviši domet na Trci kroz Francusku, prošle godine je takmičenje okončao na 12. poziciji, a rubrika koja pokazuje broj etapnih pobeda na najvećoj svetskoj trci u njegovom slučaju je i dalje prazna.

Iz drugog plana vrebaju pojedini učesnici trke.

Dobru sezonu ima Adam Jejts (Velika Britanija), brat-blizanac aktuelnog šampiona Vuelte Sajmona Jejtsa, najbolji mladi vozač na Tur de Fransu pre tri godine, a pošto je po vokaciji “brdaš, želi da se popne na najviši vrh ciklo-planine.

Još jedan Kolumbijac, Kondor sa Anda Nairo Kintana, godinama oštri kandže, međutim, nikako da zgrabi lovorov venac. Drugo mesto mu je dosad bio “plafon, mada je ove godine opet u solidnoj formi - možda iznenadi takmace i doleti tamo gde svi učesnici žele.

Kao ukupni pobednici od 1903. do danas najčešće su izlazili Francuzi (23 vozača, 36 titula), najviše etapnih trijumfa ima Edi Merks - 34, dok su se domaćini čak 702. puta radovali posle završenih etapa, a predstavnik domaćih Silvan Šavanel ostaje na čelu liste najčešćih učesnika, jer je čak 18 puta započeo trku.

Tur de Frans - karavan na koji psi ne laju!

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters / Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar