WБ - 5. дан: Хајде Ноле, хајде Алекс!

Био је фуриозан у прва два кола, надамо се да ће исто бити и у трећем. . . Погледајте распоред петог дана "зеленог" гренд слема! Новаков излет на Терен бр. 1.  Актуелни шампион игра меч трећег кола против веома незгодног Пољака Хуберта Хуркача. На терену и Кевин Андерсон, Феликс Оже-Алијасим, Милош Раонић. . .

Тенис 05.07.2019 | 11:33
WБ - 5. дан: Хајде Ноле, хајде Алекс!
Ухватили смо залет!

Овогодишњи Вимблдон улази у пети дан, а Србију ће на зеленом терену представљати двоје тенисера: у мушком синглу Новак Ђоковић, а у женском дублу Александра Крунић.

Новак се без икаквих проблема пласирао у трећу рунду Вимблдона победама над Филипом Колшрајбером и Денисом Кудлом, који нису успели да му одузму ни сет, а нови ривал биће Хуберт Хуркач из Пољске, с којим се састаје у врло кратком периоду.

Овога пута Ђоковић неће играти на Централном терену, него је премештен на "јединицу", а биће други по распореду после дуела Плишкове и Хсије који почиње у подне.

Према неким стандардним прорачунима, требало би да почне око 15.30.

Занимљиво је да су на Централном терену предност добили Кевин Андерсон и Гвидо Пеља, Симона Халеп и Викторија Азаренка, односно Полона Херцог и тинејџерска сензација "Коко" Гауф, која има само 15 година.

Новака наравно не брине много на ком ће стадиону играти, битно је да понови партије из прва два кола, а Пољак баш није имао среће...

Хуркач је био ривал Ђоковићу и на Ролан Гаросу, када је српски ас славио убедљиво у три сета (6:4, 6:2, 6:2), а надамо се да се ни овога пута неће претерано заморити, како би "свеж" ушао и у другу недељу Вимблдона.

Када је у питању Александра Крунић и њена партнерка у дублу Суко Аојама, они су такође други по реду, али на терену број "15" - дакле исто после 15 часова.

Њихове ривалке биће Елиз Мертенс и Арина Сабаленка, које су шести носиоци на Вимблдону, што ће бити далеко тежи ривал него у четвртак када су после два тај-брејка избациле Кејтлин Кристијан и Далилу Јакуповић (7:6, 7:6).

Од занимљивих мечева могли бисмо издвојити дуел Хачанова и Баутисте Ахута (после 15) на терену број "2", а забава је гарантована и на сусрету Вердаска и Фабијана (после 18 часова).

Прва седмица вимблдонских тениских одмеравања полако се ближи крају. Остала су још два дана након којих следи чувена "народна недеља" када нема мечева. То у суштини значи да ко победи до суботе увече улази у другу седмицу најзначајнијег тениског такмичења, то ејст у осмину финала што је велика част.

По трећи пут у 2019. пред публику у "Ол ингланд клубу" истрчава актуелни шампион, Новак Ђоковић. Он ће први, а верујемо и последњи пут у овом издању Вимблдона заиграти ван Централног терена, тј. на Терену бр. 1 против опасног Хуберта Хуркача. Снажни Пољак, веома јаког сервиса и одличних волеја и форхенда, могао би да "изазове" Нолета и да га намучи. Нарочито ако му крене сервис. Меч је други по програму, после једног женског који почиње у 14 часова, тако да ће почети не пре 15.30.

Ово ће им бити друго одмеравање у мање од месец дана пошто га је наш ас почистио у првом колу Ролан Гароса. Услови су у Лондону далеко другачији, пре свега због подлоге која је много бржа, тако да можемо очекивати да 48. рекет света припрети, барем у једном сету. Питање је нараво како ће се 22-годишњак снаћи у мечу који ће бити у фокусу јавности, као што је сваки Новаков на гренд слемовима. али би можда могао да "отме" један сет. Тешко, али могуће.

Трећи, последњи меч дана на Терену бр. 1 играју два веома талентована момка, 18-годишњи Феликс Оже-Аллиајсим и три године старији Иго Имбер. Канађанин и Француз су играчи од којих се очекује да владају светом тениса у наредној деценији, али се чини да је за сада ипак бољи Оже-Алијасим. Ово ће бити прво одмеравање 21. и 66. рекета света. 

На Централном терену данас су од три меча, два женска, али програм од 14 часова отвара прошлогодишњи финалиста, Кевин Андерсон. Противник му је Гвидо Пеја, иначе одличан играч, тренутно 26. на свету, али специјалиста за шљаку. Са друге стране, 203 цм високи Јужноафриканац је као рођен за најбржу подлогу, мада је Аргентинац посебно незгодан пошто игра левом руком. Али, тешко да ће то значајније утицати на коначан резултат. 

На мечу између два "бомбардера", Милоша Раонића и Рајлија Опелке треба појурити плус гемове. Тај-брејкова ће извесно бити, јер су у питању врхунски сервсери, који на травнатој подлози просперирају, али је зато и квота на то ниска. Ово им је прво одмеравање, а фаворит је наравно Канађанин. Иначе, 21-годишњи Американац је највиши играч на туру са чак 211 цм, док је момак родом из Подгорице 15 цм нижи. Овде се асови неће ни бројати...

5. дан WТА: Све очи су упрте у Коко! Тинејџерска сензација Кори Гоф за осмину финала потив Словенке Херцог, Халепова удара на Азаренко, велики испит за Каролину Плишкову.

Борбе за осмину финала, то јест улазак у другу седмицу најпрестижнијег тениског такмичења почињу данас на обе стране жреба. 

Промена, то јест освежење у поретку све се више осећа, а посебно у женском тенису.

Ту се пре свега мисли на постепени одлазак легенди, попут сестара Вилијамс и појављивање нових лица, као што је тинејџерска суперсензација, Кори Гоф.

Популарна Коко, 15-годишњакиња наставља данас са путовањем ка историји. Одавно такав таленат, укомпонован са изузетним физичким предиспозицијама и младим, али зрелим умом није виђен. Можда баш од Серене Вилијамс и њене сетре Венус коју је Коко избацила већ у првом колу. Данашња противница јој је искусна Полона Херцог која је само једном, пре две године прошла у треће коло Вимблдона, што јој је и један од највећих успеха у каријери. Девојка из Марибора је очигледно дошла до лимита, а то ће јој показати и "мала" Американка која заиста игра врхунски. 

Пре њих две на Централном терену прави дерби, судар бивших првих рекета света, Симоне Халеп и Викторије Азаренке. Ово им је пето одмеравање, а тренутно су у егалу. Последњи пут су играле један против друге на истом месту пре две годиуне када је у два сета боља била Румунка. Сада је ситуација пак нешто другачија, пошто је Белорускиња подигла форму у односу на 2017. када је била у јеку судског отимања око сина са бившим партнером. Овај пут чистије главе излази на терен против снажне девојке са Црног мора, те би могла да направи лом. Фаворит је Халепова, у то нема сумње, али ми верујемо да ће ово бити озбиљна битка у три сета. 

Терен бр. 1 отвара дуел Каролине Плишкове и одличне Су Веј Хсиех. У питању је искусна 33-годишњакиња из Тајпеја која игра најбољи тенис у животу, те је тренутно 16. рекет света. Висока Чехиња је два пута играла с њом и резултат је нерешен. Укрстиле су у фебруару ове године рекете на тврдим теренима Дубаија када је у три сета славила тајванска тенисерка. Трећа носитељка је ипак фавориткиња, не само за овај меч, него и један од најближих освајања титуле. Ово данас ће јој бити велики испит, који би лако могао да се игра у три сета.

Још једна Кинескиња, али "права", Шуаји Женг наступа данас на Вимблдону, а противница јој је Каролина Вознијацки. Тренутно је 1-1 у међусобним сусретима, али верујемо да је плавокоса Данкиња овај пут у предности.

Фото: Реутерс

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар