WB - 5. dan: Hajde Nole, hajde Aleks!

Bio je furiozan u prva dva kola, nadamo se da će isto biti i u trećem. . . Pogledajte raspored petog dana "zelenog" grend slema! Novakov izlet na Teren br. 1.  Aktuelni šampion igra meč trećeg kola protiv veoma nezgodnog Poljaka Huberta Hurkača. Na terenu i Kevin Anderson, Feliks Ože-Alijasim, Miloš Raonić. . .

Tenis 05.07.2019 | 11:33
WB - 5. dan: Hajde Nole, hajde Aleks!
Uhvatili smo zalet!

Ovogodišnji Vimbldon ulazi u peti dan, a Srbiju će na zelenom terenu predstavljati dvoje tenisera: u muškom singlu Novak Đoković, a u ženskom dublu Aleksandra Krunić.

Novak se bez ikakvih problema plasirao u treću rundu Vimbldona pobedama nad Filipom Kolšrajberom i Denisom Kudlom, koji nisu uspeli da mu oduzmu ni set, a novi rival biće Hubert Hurkač iz Poljske, s kojim se sastaje u vrlo kratkom periodu.

Ovoga puta Đoković neće igrati na Centralnom terenu, nego je premešten na "jedinicu", a biće drugi po rasporedu posle duela Pliškove i Hsije koji počinje u podne.

Prema nekim standardnim proračunima, trebalo bi da počne oko 15.30.

Zanimljivo je da su na Centralnom terenu prednost dobili Kevin Anderson i Gvido Pelja, Simona Halep i Viktorija Azarenka, odnosno Polona Hercog i tinejdžerska senzacija "Koko" Gauf, koja ima samo 15 godina.

Novaka naravno ne brine mnogo na kom će stadionu igrati, bitno je da ponovi partije iz prva dva kola, a Poljak baš nije imao sreće...

Hurkač je bio rival Đokoviću i na Rolan Garosu, kada je srpski as slavio ubedljivo u tri seta (6:4, 6:2, 6:2), a nadamo se da se ni ovoga puta neće preterano zamoriti, kako bi "svež" ušao i u drugu nedelju Vimbldona.

Kada je u pitanju Aleksandra Krunić i njena partnerka u dublu Suko Aojama, oni su takođe drugi po redu, ali na terenu broj "15" - dakle isto posle 15 časova.

Njihove rivalke biće Eliz Mertens i Arina Sabalenka, koje su šesti nosioci na Vimbldonu, što će biti daleko teži rival nego u četvrtak kada su posle dva taj-brejka izbacile Kejtlin Kristijan i Dalilu Jakupović (7:6, 7:6).

Od zanimljivih mečeva mogli bismo izdvojiti duel Hačanova i Bautiste Ahuta (posle 15) na terenu broj "2", a zabava je garantovana i na susretu Verdaska i Fabijana (posle 18 časova).

Prva sedmica vimbldonskih teniskih odmeravanja polako se bliži kraju. Ostala su još dva dana nakon kojih sledi čuvena "narodna nedelja" kada nema mečeva. To u suštini znači da ko pobedi do subote uveče ulazi u drugu sedmicu najznačajnijeg teniskog takmičenja, to ejst u osminu finala što je velika čast.

Po treći put u 2019. pred publiku u "Ol ingland klubu" istrčava aktuelni šampion, Novak Đoković. On će prvi, a verujemo i poslednji put u ovom izdanju Vimbldona zaigrati van Centralnog terena, tj. na Terenu br. 1 protiv opasnog Huberta Hurkača. Snažni Poljak, veoma jakog servisa i odličnih voleja i forhenda, mogao bi da "izazove" Noleta i da ga namuči. Naročito ako mu krene servis. Meč je drugi po programu, posle jednog ženskog koji počinje u 14 časova, tako da će početi ne pre 15.30.

Ovo će im biti drugo odmeravanje u manje od mesec dana pošto ga je naš as počistio u prvom kolu Rolan Garosa. Uslovi su u Londonu daleko drugačiji, pre svega zbog podloge koja je mnogo brža, tako da možemo očekivati da 48. reket sveta pripreti, barem u jednom setu. Pitanje je naravo kako će se 22-godišnjak snaći u meču koji će biti u fokusu javnosti, kao što je svaki Novakov na grend slemovima. ali bi možda mogao da "otme" jedan set. Teško, ali moguće.

Treći, poslednji meč dana na Terenu br. 1 igraju dva veoma talentovana momka, 18-godišnji Feliks Ože-Alliajsim i tri godine stariji Igo Imber. Kanađanin i Francuz su igrači od kojih se očekuje da vladaju svetom tenisa u narednoj deceniji, ali se čini da je za sada ipak bolji Ože-Alijasim. Ovo će biti prvo odmeravanje 21. i 66. reketa sveta. 

Na Centralnom terenu danas su od tri meča, dva ženska, ali program od 14 časova otvara prošlogodišnji finalista, Kevin Anderson. Protivnik mu je Gvido Peja, inače odličan igrač, trenutno 26. na svetu, ali specijalista za šljaku. Sa druge strane, 203 cm visoki Južnoafrikanac je kao rođen za najbržu podlogu, mada je Argentinac posebno nezgodan pošto igra levom rukom. Ali, teško da će to značajnije uticati na konačan rezultat. 

Na meču između dva "bombardera", Miloša Raonića i Rajlija Opelke treba pojuriti plus gemove. Taj-brejkova će izvesno biti, jer su u pitanju vrhunski servseri, koji na travnatoj podlozi prosperiraju, ali je zato i kvota na to niska. Ovo im je prvo odmeravanje, a favorit je naravno Kanađanin. Inače, 21-godišnji Amerikanac je najviši igrač na turu sa čak 211 cm, dok je momak rodom iz Podgorice 15 cm niži. Ovde se asovi neće ni brojati...

5. dan WTA: Sve oči su uprte u Koko! Tinejdžerska senzacija Kori Gof za osminu finala potiv Slovenke Hercog, Halepova udara na Azarenko, veliki ispit za Karolinu Pliškovu.

Borbe za osminu finala, to jest ulazak u drugu sedmicu najprestižnijeg teniskog takmičenja počinju danas na obe strane žreba. 

Promena, to jest osveženje u poretku sve se više oseća, a posebno u ženskom tenisu.

Tu se pre svega misli na postepeni odlazak legendi, poput sestara Vilijams i pojavljivanje novih lica, kao što je tinejdžerska supersenzacija, Kori Gof.

Popularna Koko, 15-godišnjakinja nastavlja danas sa putovanjem ka istoriji. Odavno takav talenat, ukomponovan sa izuzetnim fizičkim predispozicijama i mladim, ali zrelim umom nije viđen. Možda baš od Serene Vilijams i njene setre Venus koju je Koko izbacila već u prvom kolu. Današnja protivnica joj je iskusna Polona Hercog koja je samo jednom, pre dve godine prošla u treće kolo Vimbldona, što joj je i jedan od najvećih uspeha u karijeri. Devojka iz Maribora je očigledno došla do limita, a to će joj pokazati i "mala" Amerikanka koja zaista igra vrhunski. 

Pre njih dve na Centralnom terenu pravi derbi, sudar bivših prvih reketa sveta, Simone Halep i Viktorije Azarenke. Ovo im je peto odmeravanje, a trenutno su u egalu. Poslednji put su igrale jedan protiv druge na istom mestu pre dve godiune kada je u dva seta bolja bila Rumunka. Sada je situacija pak nešto drugačija, pošto je Beloruskinja podigla formu u odnosu na 2017. kada je bila u jeku sudskog otimanja oko sina sa bivšim partnerom. Ovaj put čistije glave izlazi na teren protiv snažne devojke sa Crnog mora, te bi mogla da napravi lom. Favorit je Halepova, u to nema sumnje, ali mi verujemo da će ovo biti ozbiljna bitka u tri seta. 

Teren br. 1 otvara duel Karoline Pliškove i odlične Su Vej Hsieh. U pitanju je iskusna 33-godišnjakinja iz Tajpeja koja igra najbolji tenis u životu, te je trenutno 16. reket sveta. Visoka Čehinja je dva puta igrala s njom i rezultat je nerešen. Ukrstile su u februaru ove godine rekete na tvrdim terenima Dubaija kada je u tri seta slavila tajvanska teniserka. Treća nositeljka je ipak favoritkinja, ne samo za ovaj meč, nego i jedan od najbližih osvajanja titule. Ovo danas će joj biti veliki ispit, koji bi lako mogao da se igra u tri seta.

Još jedna Kineskinja, ali "prava", Šuaji Ženg nastupa danas na Vimbldonu, a protivnica joj je Karolina Voznijacki. Trenutno je 1-1 u međusobnim susretima, ali verujemo da je plavokosa Dankinja ovaj put u prednosti.

Foto: Reuters

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar