Прича: Супер Барселона!

Бомбастичан састав, креиран за покоравање Европе! Чека се трешњица на врху у лику Пауа Гасола!

Кошарка 05.07.2019 | 22:45
Прича: Супер Барселона!
Ако је мадридски Реал победник досадашњег фудбалског прелазног рока, онда за Барселону можемо да кажемо да је апсолутни победник летње кошаркашке пијаце. У само неколико дана каталонски гигант наређао је три велика појачања, док се шлаг на торти очекује у лику Николе Миротића, чији ће трансфер вероватно померити све темеље пословања у овом делу планете!

Ако се на дојучерашњег НБА аса додају потписе Корија Хигинса, Брендона Дејвиса и извесни долазак Алекса Абринеса, Барселона је у овом тренутку први кандидат за освајање Евролиге и титуле у АЦБ! Уосталом, тим са толико суперзвезда ни не може да спушта лествицу ниже...

Амбициозни пројекат „Супер Барселона“ почео је довођењем Светислава Пешића у фебруару прошле године. Два пехара у Купу краља, одлазак у четвртфинале елитног клупског такмичења у првој пуној сезони свог другог мандата у Блауграни и финале шпанског првенства поставили су снажан темељ за наставак ове мегаломанске приче. Иако је идеја била да Пешић у једном тренутку постане директор Барселоне, а да на његово место стигне Шарунас Јасикевичијус, први човек клуба Ђосеп Марија Бартомеу показао је колико верује у прекаљеног тренерског вука тако што му је још током финалне серије АЦБ лиге с Реалом на сто ставио нови двогодишњи уговор. Пешић ће имати ту част да предводи клуб који би лако могао да постави нове стандарде пословања и направи револуцију на Старом континенту, која би додуше чак могла да буде и кобна за финансијски мања тржишта. Али, о томе у другим редовима...

Барселона је за ово лето решила да уложи брдо пара и створи супертим који на сам поглед утерује страх у кости! Кори Хигинс је стигао први. Неправедно занемарени шутер ЦСКА и некрунисани МВП Евролиге – није чак био члан ни прве, ни друге петорке – потписао је трогодишњи уговор са Барселоном вредан безмало 11.000.000 евра. У преводу - добио је награду за велики напредак остварен у претходне две сезоне, у којима се искристалисао као озбиљан скорер, а не само играч ротације. У шампионској сезони ЦСКА, где су освојени сви могући трофеји, Хигинс је бележио просечно 15 поена, а током четири сезоне у редовима Армејаца на просеку је од фантастичних 47 одсто за три поена, кроз укупно 129 европских утакмица. Његов шут споља, као и одлична игра један на један и брз први корак донеће Барселони озбиљан нападачки квалитет.

Данас је Блауграна постала јача и за центра Брендона Дејвиса. Ако је Жалгирис прошлог лета имао огромну срећу што је успео да задржи страшног дугајлију, сада то једноставно није било могуће. Дејвис се током последње две године у Европи профилисао као један од најбољих играча на својој позицији и најзаслужнијих што је Жалгирис прошлу сезону завршио као трећи клуб Европе! У такмичарској 2018/19, где је литвански шампион направио велики подвиг и успео да стигне до четвртфинала Евролиге упркос свим очекивањима, бележио је 14,2 поена и 5,5 скокова уз просек од 24 минута на паркету. Барселонин је у наредне две сезоне и требало би да направи велику превагу у рекету.

Каталонија је, наравно, ипак с највећим осмехом дочекала вест о повратку свог сина Алекса Абринеса. Мада, трансфер још није озваничен, али договор две стране постоји. Шпански репрезентативац прошао је дугачак у последњих неколико година. Од младе звезде европске кошарке у успону, преко епизодних улога у три сезоне проведене у Оклахоми, до тешке борбе с депресијом, због чега је одлучио да се врати у домовину. Прошле сезоне одиграо је свега 31 утакмицу за Тандере, где је бележио свега 5,3 поена и 1,5 скокова, а трогодишњим уговором Барселона му шаље јасну поруку да верује у њега и да га види као важног играча за будућност.

Каталонија још ишчекује да клупски челници активирају трансфер бомбу у лику Николе Миротића. Шпански репрезентативац црногорских корена је после доста вагања и размишљања прихватио да се врати у Европу, а у игри ће бити огроман новац. Првобитно се писало о шестогодишњем уговору вредном преко 70.000.000 евра, али се наводно ради о четворогодишњој сарадњи вредној 45.000.000 евра бруто, од чега ће пола новца остати њему чисто. Дакле, нешто више од 5.000.000 евра нето по сезони, што ће га свакако учинити најплаћенијим играчем на Старом континенту. Бар тренутно...

Доста се последњих дана писало о трансферу некадашњег кошаркаша мадридског Реала. Од тога да је свлачионица већ дигла глас због великог новца који ће Барселона дати Миротићу, до тога да ће уследити побуна, па чак и штрајк због великог јаза између плата. Међутим, не треба заборавити да ће, на пример, Тома Ертел, за нови трогодишњи уговор добити 11.500.000 евра што уопште није мало новца. Додуше, ситуација се мало закомпликовала око француског плеја и још се чека договор две стране. Светислав Пешић га и те како жели у свом тиму и за наредну сезону.

Док се Ертелов потпис чека, Барселона је већ парафирала нови уговор са Виктором Клавером и практично договорила све детаље с Адамом Хангом. Први се показао као један од Пешићевихџокера у претходној сезони, због чега не изненађује што је добио уговор на још три године. Током претходне три сезоне одиграо је 204 утакмице у свим такмичењима. Тимски је играч, врло разноврстан и притом добар у одбрани, а Пешић га види као неизоставни шраф овог тима.

Мађарски репрезентативац у ростер доноси физичке квалитете и страшну одбрану. Један од најбољих дефанзиваца Европе носиће дрес Блаугране у наредне четири године, тврди добро обавештени новинар Чема де Лукас. Ханга је постао интегрални део Барселоне зато што је непресушни извор енергије у свакој утакмици. Прошле сезоне бележио је око десет поена и четири скока у АЦБ лиги и само поен мање у Евролиги.

На крају, чак ни долазак Николе Миротића неће бити хајлајт прелазног рока ако Барселона буде успела у (пре)амбициозној намери да ангажује великана европске и светске кошарке – Пауа Гасола. Неколико извора из Грчке јавља да је Барселонина управа већ успоставила контакт с легендарним асом који се тренутно опоравља од незгодне повреде левог скочног зглоба, а наводи се да му је понуђен „изузетно примамљив уговор“, који вероватно може да се мери у десетинама милиона евра. Циљ свих у клубу јесте да Гасол заврши каријеру тамо где је и почео пре више од 20 година, када је отпочео свој успон ка звездама.

Ипак, Гасол је недавно открио да му је упркос свему приоритет останак у НБА лиги и да и даље има жељу да игра кошарку на најозбиљнијем нивоу. Дани пролазе, он не успева да пронађе нови ангажман, због чега све више расту Барселонине шансе.

Био би то, без трунке сумње, најспектакуларнији прелазни рок у историји европске кошарке! Барселона се не шали, а с оваквим пословањем очекује се да ће апетити и осталих континенталних богаташа порасту, самим тим и да се подигне финансијска лествица!

На крају,  свему томе моћи ће да уживају и навијачи Црвене звезде, који ће на јесен имати прилику да угосте први супертим европске кошарке.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар