Priča: Super Barselona!

Bombastičan sastav, kreiran za pokoravanje Evrope! Čeka se trešnjica na vrhu u liku Paua Gasola!

Košarka 05.07.2019 | 22:45
Priča: Super Barselona!
Ako je madridski Real pobednik dosadašnjeg fudbalskog prelaznog roka, onda za Barselonu možemo da kažemo da je apsolutni pobednik letnje košarkaške pijace. U samo nekoliko dana katalonski gigant naređao je tri velika pojačanja, dok se šlag na torti očekuje u liku Nikole Mirotića, čiji će transfer verovatno pomeriti sve temelje poslovanja u ovom delu planete!

Ako se na dojučerašnjeg NBA asa dodaju potpise Korija Higinsa, Brendona Dejvisa i izvesni dolazak Aleksa Abrinesa, Barselona je u ovom trenutku prvi kandidat za osvajanje Evrolige i titule u ACB! Uostalom, tim sa toliko superzvezda ni ne može da spušta lestvicu niže...

Ambiciozni projekat „Super Barselona“ počeo je dovođenjem Svetislava Pešića u februaru prošle godine. Dva pehara u Kupu kralja, odlazak u četvrtfinale elitnog klupskog takmičenja u prvoj punoj sezoni svog drugog mandata u Blaugrani i finale španskog prvenstva postavili su snažan temelj za nastavak ove megalomanske priče. Iako je ideja bila da Pešić u jednom trenutku postane direktor Barselone, a da na njegovo mesto stigne Šarunas Jasikevičijus, prvi čovek kluba Đosep Marija Bartomeu pokazao je koliko veruje u prekaljenog trenerskog vuka tako što mu je još tokom finalne serije ACB lige s Realom na sto stavio novi dvogodišnji ugovor. Pešić će imati tu čast da predvodi klub koji bi lako mogao da postavi nove standarde poslovanja i napravi revoluciju na Starom kontinentu, koja bi doduše čak mogla da bude i kobna za finansijski manja tržišta. Ali, o tome u drugim redovima...

Barselona je za ovo leto rešila da uloži brdo para i stvori supertim koji na sam pogled uteruje strah u kosti! Kori Higins je stigao prvi. Nepravedno zanemareni šuter CSKA i nekrunisani MVP Evrolige – nije čak bio član ni prve, ni druge petorke – potpisao je trogodišnji ugovor sa Barselonom vredan bezmalo 11.000.000 evra. U prevodu - dobio je nagradu za veliki napredak ostvaren u prethodne dve sezone, u kojima se iskristalisao kao ozbiljan skorer, a ne samo igrač rotacije. U šampionskoj sezoni CSKA, gde su osvojeni svi mogući trofeji, Higins je beležio prosečno 15 poena, a tokom četiri sezone u redovima Armejaca na proseku je od fantastičnih 47 odsto za tri poena, kroz ukupno 129 evropskih utakmica. Njegov šut spolja, kao i odlična igra jedan na jedan i brz prvi korak doneće Barseloni ozbiljan napadački kvalitet.

Danas je Blaugrana postala jača i za centra Brendona Dejvisa. Ako je Žalgiris prošlog leta imao ogromnu sreću što je uspeo da zadrži strašnog dugajliju, sada to jednostavno nije bilo moguće. Dejvis se tokom poslednje dve godine u Evropi profilisao kao jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji i najzaslužnijih što je Žalgiris prošlu sezonu završio kao treći klub Evrope! U takmičarskoj 2018/19, gde je litvanski šampion napravio veliki podvig i uspeo da stigne do četvrtfinala Evrolige uprkos svim očekivanjima, beležio je 14,2 poena i 5,5 skokova uz prosek od 24 minuta na parketu. Barselonin je u naredne dve sezone i trebalo bi da napravi veliku prevagu u reketu.

Katalonija je, naravno, ipak s najvećim osmehom dočekala vest o povratku svog sina Aleksa Abrinesa. Mada, transfer još nije ozvaničen, ali dogovor dve strane postoji. Španski reprezentativac prošao je dugačak u poslednjih nekoliko godina. Od mlade zvezde evropske košarke u usponu, preko epizodnih uloga u tri sezone provedene u Oklahomi, do teške borbe s depresijom, zbog čega je odlučio da se vrati u domovinu. Prošle sezone odigrao je svega 31 utakmicu za Tandere, gde je beležio svega 5,3 poena i 1,5 skokova, a trogodišnjim ugovorom Barselona mu šalje jasnu poruku da veruje u njega i da ga vidi kao važnog igrača za budućnost.

Katalonija još iščekuje da klupski čelnici aktiviraju transfer bombu u liku Nikole Mirotića. Španski reprezentativac crnogorskih korena je posle dosta vaganja i razmišljanja prihvatio da se vrati u Evropu, a u igri će biti ogroman novac. Prvobitno se pisalo o šestogodišnjem ugovoru vrednom preko 70.000.000 evra, ali se navodno radi o četvorogodišnjoj saradnji vrednoj 45.000.000 evra bruto, od čega će pola novca ostati njemu čisto. Dakle, nešto više od 5.000.000 evra neto po sezoni, što će ga svakako učiniti najplaćenijim igračem na Starom kontinentu. Bar trenutno...

Dosta se poslednjih dana pisalo o transferu nekadašnjeg košarkaša madridskog Reala. Od toga da je svlačionica već digla glas zbog velikog novca koji će Barselona dati Mirotiću, do toga da će uslediti pobuna, pa čak i štrajk zbog velikog jaza između plata. Međutim, ne treba zaboraviti da će, na primer, Toma Ertel, za novi trogodišnji ugovor dobiti 11.500.000 evra što uopšte nije malo novca. Doduše, situacija se malo zakomplikovala oko francuskog pleja i još se čeka dogovor dve strane. Svetislav Pešić ga i te kako želi u svom timu i za narednu sezonu.

Dok se Ertelov potpis čeka, Barselona je već parafirala novi ugovor sa Viktorom Klaverom i praktično dogovorila sve detalje s Adamom Hangom. Prvi se pokazao kao jedan od Pešićevihdžokera u prethodnoj sezoni, zbog čega ne iznenađuje što je dobio ugovor na još tri godine. Tokom prethodne tri sezone odigrao je 204 utakmice u svim takmičenjima. Timski je igrač, vrlo raznovrstan i pritom dobar u odbrani, a Pešić ga vidi kao neizostavni šraf ovog tima.

Mađarski reprezentativac u roster donosi fizičke kvalitete i strašnu odbranu. Jedan od najboljih defanzivaca Evrope nosiće dres Blaugrane u naredne četiri godine, tvrdi dobro obavešteni novinar Čema de Lukas. Hanga je postao integralni deo Barselone zato što je nepresušni izvor energije u svakoj utakmici. Prošle sezone beležio je oko deset poena i četiri skoka u ACB ligi i samo poen manje u Evroligi.

Na kraju, čak ni dolazak Nikole Mirotića neće biti hajlajt prelaznog roka ako Barselona bude uspela u (pre)ambicioznoj nameri da angažuje velikana evropske i svetske košarke – Paua Gasola. Nekoliko izvora iz Grčke javlja da je Barselonina uprava već uspostavila kontakt s legendarnim asom koji se trenutno oporavlja od nezgodne povrede levog skočnog zgloba, a navodi se da mu je ponuđen „izuzetno primamljiv ugovor“, koji verovatno može da se meri u desetinama miliona evra. Cilj svih u klubu jeste da Gasol završi karijeru tamo gde je i počeo pre više od 20 godina, kada je otpočeo svoj uspon ka zvezdama.

Ipak, Gasol je nedavno otkrio da mu je uprkos svemu prioritet ostanak u NBA ligi i da i dalje ima želju da igra košarku na najozbiljnijem nivou. Dani prolaze, on ne uspeva da pronađe novi angažman, zbog čega sve više rastu Barselonine šanse.

Bio bi to, bez trunke sumnje, najspektakularniji prelazni rok u istoriji evropske košarke! Barselona se ne šali, a s ovakvim poslovanjem očekuje se da će apetiti i ostalih kontinentalnih bogataša porastu, samim tim i da se podigne finansijska lestvica!

Na kraju,  svemu tome moći će da uživaju i navijači Crvene zvezde, koji će na jesen imati priliku da ugoste prvi supertim evropske košarke.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar