У БиХ паре перу кроз некретнине

- Организоване криминалне групе добит стечену нелегалним путем најчешће легализују куповином некретнина и партиципацијом у изградњи грађевинских објеката.

Република Српска 05.07.2019 | 08:41
У БиХ паре перу кроз некретнине
Ово се, између осталог, наводи у Процјени ризика од прања новца и финансирања тероризма у Босни и Херцеговини за период 2018-2022. година, а у којем се додаје и то да је сектор некретнина уско везан за сектор нотара, који врше овјеру свих уговора о промету некретнина на територији БиХ, тако да је према овом документу, осим на безбједносним и истражним институцијама, највећа одговорност управо на њима.

"Више криминалних лица поријеклом с простора БиХ стално је настањено у иностранству, гдје се баве незаконитим активностима, које доносе високу новчану добит, а дио тако стеченог новца улажу у куповину некретнина у нашој земљи", наводи се у Процјени ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ.

Истовремено, у документу, у којем се наводи да је свеукупна оцјена када је у питању ризик од прања новца у БиХ средње висока, истиче се да је у БиХ посљедњих година све мање прања новца путем фиктивних фирми, посебно оних непостојећих, које су осниване лажном документацијом, а у чему највећу заслугу имају управо нотари, с обзиром на то да се у овом тренутку без њих не може отворити фирма и да у случају било каквих малверзација одговарају својом имовином.

Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске, каже за "Независне" да је по питању фиктивних фирми заиста направљен велики напредак те да се нада да ће се измјенама закона и када су у питању некретнине прецизније дефинисати неке ствари које су сада нејасне. Рецимо, нотар приликом закључивања уговора по закону има обавезу, уколико се учини сумњивом, пријавити сваку трансакцију већу од 30.000 КМ, али с друге стране мора чувати и пословну тајну.

Такође, наводи да нотар не може испитивати поријекло новца нити му то закон тренутно дозвољава, али да ће свакако по узору на Хрватску, која преузима легислативу ЕУ, Нотарска комора РС ићи на едукацију свог чланства када су у питању сумње на прање новца и како их препознати.

"Како ми да знамо да ли је нека трансакција сумњива? Код фирми и правних субјеката није проблем, јер се све ради преко рачуна и ми немамо могућност да испитујемо одакле новац. Надам се да ће нови закон боље прецизирати неке ствари. Најбоље би било када бисмо се могли увезати с јавним евиденцијама, у конкретном случају Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове, па да уговор, чим га закључимо, одмах путем сигурносне везе достављамо на спровођење и да на лицу мјеста имамо увид у земљишне књиге", наводи Ивелићева, истичући да јој је драго да су нотари препознати као један од значајних фактора када је у питању прање новца, али да ту материју треба и законски уредити.

Када је у питању Босна и Херцеговина, велики проблем по питању прања новца представљају и позајмице, а у протеклих неколико година, како се наводи у документу, све учесталије је оснивање правних лица у БиХ којима се касније дају вишемилионске позајмице, а из тих средстава се купују земљишта или граде некретнине.

"Још није у потпуности разријешена позадина наведених дешавања", пише у Процјени ризика од прања новца и финансирања тероризма у Босни и Херцеговини.

И сама Ивелићева истиче да су позајмице много већи проблем од некретнина те да нису ријетки ни случајеви позајмица између физичких лица, али да су нотари ту доста опрезни.

"Имала сам случајева да дођу да закључе уговор о позајмици и ја им кажем да ћу их пријавити јер закон каже да се свака трансакција преко 30.000 пријављује, а они одмах оду. Ми смо им занимљиви за те уговоре јер је код нас овјера без обзира на износ пет КМ, а у општинама и градским управама далеко више и одређује се по проценту", навела је Ивелићева.

(Независне)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бјелина

05.07.2019 06:50

Ста цемо са виском сецера у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

05.07.2019 06:55

Истина да перу ал несусе то је греска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

05.07.2019 06:55

Ви сте халапљиви и само гледате да направите уговор. Ниста вас друго не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

05.07.2019 07:42

Нависе прљавог новца у БИХ пере НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ преко својих фантом фирми НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО, а које су под заститом Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемац

05.07.2019 07:43

Куме брате на земљи Пиралена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је истина

05.07.2019 07:43

Да али"законски", пwру новац. Ко је опет за то крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је на дјелу

05.07.2019 07:48

Законни су донесени и изгласани од криминалне хоботнице, опwт у интересу криминалне хоборниц тј, пи њиховој мјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

05.07.2019 07:57

све док законом не регулишемо висину пореза на празне, тј некориштене некретнине и стамбене просторе, порез за нпр закључан стан, потрошња струје нула, одреди порез од 300 до 500 КМ мјесечно па да видимо како ће таквима зујати у ушима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гомез

05.07.2019 07:59

Хм највеца мафија адвокати, нотари ,судије ,тузиоци.Ста треба даље владавина,прва И закона не постоји у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

05.07.2019 08:02

У Бања Луци цвјета тај бизнси , тип долази из иностранства са великим колицинама новца стеченог нелегално и овдје је главни у градјењу и давању позајмица познатим Бањалучким градитељима и тајкунима (прање новца). Али, обзиром да су именика учесника звучна, овим се нико неће бавит, можда некад Вукан и Драшко, јер су једном нешто мало провукли у својим излагањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.07.2019 08:03

Молите Бога да има ста да се пере .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соне

05.07.2019 10:24

ТАЦНО

Name

ЈЕБЕМ ТИ ТИТА

05.07.2019 08:49

Све це се то одузети за пар година.нека доказу одакле м паре за некретнине Нотаре све похапсити јер праве нереалне уговоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНО

05.07.2019 10:02

Ми смо толико сиромасни да не треба да гледамо како је неко у иностранству стекао новац,вец да славимо сваки еуро који нам улозе у земљу.Ако су се тамо бавили криминалом то је посао за органе те земље,а не за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

05.07.2019 10:47

Па зна се цији је то новац и ко је градјевинска мафија. Ма какав зарадјен новац вани!?

Name

Соне

05.07.2019 10:23

Ми треба да продјемо фазу првобитне акумулације капитала,коју је запад просао пре 150.година.Дакле улагање без обзира на поријекло.Цак и ако је новац нелегално стецен код нас.Дозволите му да отвори хотел,изгради пословне или стамбене објекта.У хотелу це запослити људе,наси радници це радити на изградњи итд.А ако поцнемо да и пласимо санкцијама побјеци це. Одњиети це новац у Спанију,Аустрију....На крају неце однијети те објекте у гроб.Остаце овоме граду.Хотел Босна,Палас,виле у алеји су данас цак под заститом дрзаве.Мислите ли да је неко пре 100.год.имао легалан новац да их изгради.Власници су умрли ,а ми узивамо у тим градјевинама.Зато им треба дозволити да,новац убаце у економске токове и да их.опорезуиемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.07.2019 11:57

Од када се са некретнима ради сваста па нико ниста.Кад би сте погледали само фирме које годинама музу будзетске паре без обзира ста радили видјецете да поред основне дјелатности имају и високоградњу.Њихове зграде су пуне породица који донесе одлуке о будзетским парама.Неки имају по 5 станова а раде у администрацији на кљуцним мјестима или као директори за плату од 3000 КМ.Најизразеније је то у електроенергетском сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.07.2019 12:59

Нека дрзава уведе порез на опран новац. :)))

ОДГОВОРИТЕ