U BiH pare peru kroz nekretnine

- Organizovane kriminalne grupe dobit stečenu nelegalnim putem najčešće legalizuju kupovinom nekretnina i participacijom u izgradnji građevinskih objekata.

Republika Srpska 05.07.2019 | 08:41
U BiH pare peru kroz nekretnine
Ovo se, između ostalog, navodi u Procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2018-2022. godina, a u kojem se dodaje i to da je sektor nekretnina usko vezan za sektor notara, koji vrše ovjeru svih ugovora o prometu nekretnina na teritoriji BiH, tako da je prema ovom dokumentu, osim na bezbjednosnim i istražnim institucijama, najveća odgovornost upravo na njima.

"Više kriminalnih lica porijeklom s prostora BiH stalno je nastanjeno u inostranstvu, gdje se bave nezakonitim aktivnostima, koje donose visoku novčanu dobit, a dio tako stečenog novca ulažu u kupovinu nekretnina u našoj zemlji", navodi se u Procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Istovremeno, u dokumentu, u kojem se navodi da je sveukupna ocjena kada je u pitanju rizik od pranja novca u BiH srednje visoka, ističe se da je u BiH posljednjih godina sve manje pranja novca putem fiktivnih firmi, posebno onih nepostojećih, koje su osnivane lažnom dokumentacijom, a u čemu najveću zaslugu imaju upravo notari, s obzirom na to da se u ovom trenutku bez njih ne može otvoriti firma i da u slučaju bilo kakvih malverzacija odgovaraju svojom imovinom.

Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske, kaže za "Nezavisne" da je po pitanju fiktivnih firmi zaista napravljen veliki napredak te da se nada da će se izmjenama zakona i kada su u pitanju nekretnine preciznije definisati neke stvari koje su sada nejasne. Recimo, notar prilikom zaključivanja ugovora po zakonu ima obavezu, ukoliko se učini sumnjivom, prijaviti svaku transakciju veću od 30.000 KM, ali s druge strane mora čuvati i poslovnu tajnu.

Takođe, navodi da notar ne može ispitivati porijeklo novca niti mu to zakon trenutno dozvoljava, ali da će svakako po uzoru na Hrvatsku, koja preuzima legislativu EU, Notarska komora RS ići na edukaciju svog članstva kada su u pitanju sumnje na pranje novca i kako ih prepoznati.

"Kako mi da znamo da li je neka transakcija sumnjiva? Kod firmi i pravnih subjekata nije problem, jer se sve radi preko računa i mi nemamo mogućnost da ispitujemo odakle novac. Nadam se da će novi zakon bolje precizirati neke stvari. Najbolje bi bilo kada bismo se mogli uvezati s javnim evidencijama, u konkretnom slučaju Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, pa da ugovor, čim ga zaključimo, odmah putem sigurnosne veze dostavljamo na sprovođenje i da na licu mjesta imamo uvid u zemljišne knjige", navodi Ivelićeva, ističući da joj je drago da su notari prepoznati kao jedan od značajnih faktora kada je u pitanju pranje novca, ali da tu materiju treba i zakonski urediti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, veliki problem po pitanju pranja novca predstavljaju i pozajmice, a u proteklih nekoliko godina, kako se navodi u dokumentu, sve učestalije je osnivanje pravnih lica u BiH kojima se kasnije daju višemilionske pozajmice, a iz tih sredstava se kupuju zemljišta ili grade nekretnine.

"Još nije u potpunosti razriješena pozadina navedenih dešavanja", piše u Procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini.

I sama Ivelićeva ističe da su pozajmice mnogo veći problem od nekretnina te da nisu rijetki ni slučajevi pozajmica između fizičkih lica, ali da su notari tu dosta oprezni.

"Imala sam slučajeva da dođu da zaključe ugovor o pozajmici i ja im kažem da ću ih prijaviti jer zakon kaže da se svaka transakcija preko 30.000 prijavljuje, a oni odmah odu. Mi smo im zanimljivi za te ugovore jer je kod nas ovjera bez obzira na iznos pet KM, a u opštinama i gradskim upravama daleko više i određuje se po procentu", navela je Ivelićeva.

(Nezavisne)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Bjelina

05.07.2019 06:50

Sta cemo sa viskom secera u RS?

ODGOVORITE
Name

Mrki

05.07.2019 06:55

Istina da peru al nesuse to je greska?

ODGOVORITE
Name

Ma

05.07.2019 06:55

Vi ste halapljivi i samo gledate da napravite ugovor. Nista vas drugo ne interesuje.

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC

05.07.2019 07:42

Navise prljavog novca u BIH pere NOVOMATIC ADMIRAL preko svojih fantom firmi NOVO RS DOO I RSA GAMING DOO, a koje su pod zastitom Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Lemac

05.07.2019 07:43

Kume brate na zemlji Piralena.

ODGOVORITE
Name

To je istina

05.07.2019 07:43

Da ali"zakonski", pwru novac. Ko je opet za to kriv?

ODGOVORITE
Name

Ko je na djelu

05.07.2019 07:48

Zakonni su doneseni i izglasani od kriminalne hobotnice, opwt u interesu kriminalne hobornic tj, pi njihovoj mjeri.

ODGOVORITE
Name

novinar

05.07.2019 07:57

sve dok zakonom ne regulišemo visinu poreza na prazne, tj nekorištene nekretnine i stambene prostore, porez za npr zaključan stan, potrošnja struje nula, odredi porez od 300 do 500 KM mjesečno pa da vidimo kako će takvima zujati u ušima

ODGOVORITE
Name

Gomez

05.07.2019 07:59

Hm najveca mafija advokati, notari ,sudije ,tuzioci.Sta treba dalje vladavina,prva I zakona ne postoji u BiH.

ODGOVORITE
Name

tačno

05.07.2019 08:02

U Banja Luci cvjeta taj biznsi , tip dolazi iz inostranstva sa velikim kolicinama novca stečenog nelegalno i ovdje je glavni u gradjenju i davanju pozajmica poznatim Banjalučkim graditeljima i tajkunima (pranje novca). Ali, obzirom da su imenika učesnika zvučna, ovim se niko neće bavit, možda nekad Vukan i Draško, jer su jednom nešto malo provukli u svojim izlaganjima.

ODGOVORITE
Name

Igor

05.07.2019 08:03

Molite Boga da ima sta da se pere .

ODGOVORITE
Name

Sone

05.07.2019 10:24

TACNO

Name

JEBEM TI TITA

05.07.2019 08:49

Sve ce se to oduzeti za par godina.neka dokazu odakle m pare za nekretnine Notare sve pohapsiti jer prave nerealne ugovore

ODGOVORITE
Name

NENO

05.07.2019 10:02

Mi smo toliko siromasni da ne treba da gledamo kako je neko u inostranstvu stekao novac,vec da slavimo svaki euro koji nam uloze u zemlju.Ako su se tamo bavili kriminalom to je posao za organe te zemlje,a ne za nas.

ODGOVORITE
Name

Smijesno

05.07.2019 10:47

Pa zna se ciji je to novac i ko je gradjevinska mafija. Ma kakav zaradjen novac vani!?

Name

Sone

05.07.2019 10:23

Mi treba da prodjemo fazu prvobitne akumulacije kapitala,koju je zapad prosao pre 150.godina.Dakle ulaganje bez obzira na porijeklo.Cak i ako je novac nelegalno stecen kod nas.Dozvolite mu da otvori hotel,izgradi poslovne ili stambene objekta.U hotelu ce zaposliti ljude,nasi radnici ce raditi na izgradnji itd.A ako pocnemo da i plasimo sankcijama pobjeci ce. Odnjieti ce novac u Spaniju,Austriju....Na kraju nece odnijeti te objekte u grob.Ostace ovome gradu.Hotel Bosna,Palas,vile u aleji su danas cak pod zastitom drzave.Mislite li da je neko pre 100.god.imao legalan novac da ih izgradi.Vlasnici su umrli ,a mi uzivamo u tim gradjevinama.Zato im treba dozvoliti da,novac ubace u ekonomske tokove i da ih.oporezuiemo.

ODGOVORITE
Name

Marko

05.07.2019 11:57

Od kada se sa nekretnima radi svasta pa niko nista.Kad bi ste pogledali samo firme koje godinama muzu budzetske pare bez obzira sta radili vidjecete da pored osnovne djelatnosti imaju i visokogradnju.Njihove zgrade su pune porodica koji donese odluke o budzetskim parama.Neki imaju po 5 stanova a rade u administraciji na kljucnim mjestima ili kao direktori za platu od 3000 KM.Najizrazenije je to u elektroenergetskom sektoru.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.07.2019 12:59

Neka drzava uvede porez na opran novac. :)))

ODGOVORITE