Ејупи трениран од стране ЦИА

Не могу да спекулишем да ли је Фљорим Ејупи умешан у убиство Оливера Ивановића, али могу да кажем да је он селектован и трениран у неком од центара ЦИА. "

Србија 05.07.2019 | 07:50
Ејупи трениран од стране ЦИА
То је изјавио за "Новости" шведски судија Кристер Карпхамар, који је био на челу истраге о бомбашком нападу на аутобус "Ниш експреса" код Подујева 2001. године. Он је додао да је то било познато и када је Ејупи хапшен 2001.

"Када је 14. маја (2001.) Ејупи мистериозно побегао из 'Бондстила', први пут сам чуо да је реч о човеку ЦИА. Незванично сам касније сазнао да је одлучено да Ејупија не изводе на суд јер би могао да проговори и о политичкој позадини злочина на КиМ из тог времена. Кад смо га ухапсили, само је рекао: 'Нећу ништа да вам кажем'. И у папирима из истраге Унмика то су његове једине речи", рекао је Карпхамар.

Када је и како ЦИА регрутовала Ејупија није познато, наводи лист. Он током рата није био на територији Косова и Метохије, већ се у Немачкој бавио разбојништвима, изнудама и шверцом дроге, пишу "Новости".

Како се наводи, Ејупи се помиње као припадник групе која је 2004. године организовала погром Срба на КиМ, а сумњичи се да је лично ликвидирао Тахира Земаја и Џемаила Мустафу, који су били блиски сарадници првог косовског председника Ибрахима Ругове.

Та крвава линија, како пишу "Новости", води до убиства Ивановића 16. јануара прошле године.

Непосредно пред тај злочин, како бележе српске обавештајне службе, Ејупи је из Тиране допутовао на Косово а потом опет отпутовао у Немачку.

(Тањуг)

 
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Има ли јос питања?

05.07.2019 06:38

Нема, све је јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

05.07.2019 07:12

Насе глупости циа сви криви сем нас.А ми се поубијали измеду себе. Ако нас је неко и обуцио опет смо криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

05.07.2019 07:12

Ма ја најбоље направити неку прицу И то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.07.2019 07:16

Какво спиновање...дајте доказе а не оно био на аеродрому,путовао ,вратио се...у сумњивом друству, криминална прослост, куца од мермера и остале глупости...

ОДГОВОРИТЕ