ЕП: Српкиње растуриле Швеђанке за 1/2-финале!

Кошарка са друге планете – Србија са +38 до полуфинала Европског првенства! Кошаркашице Србије победиле су Шведску резултатом 87:49 у четвртфиналу Европског првенства.

Кошарка 04.07.2019 | 22:09
ЕП: Српкиње растуриле Швеђанке за 1/2-финале!
Прокључала Арена, Србија на +38, против Шпаније за велико финале! Обезбеђена виза за олимпијски квалификациони турнир! Ана Дабовић фантастичном партијом водила нашу репрезентацију до блиставе победе!

Српкиње су забележиле и четврту победу у низу, те се пласирале у полуфинале ЕП у Београду.

Шведска је показала да није достојан ривал Српкиња, које су фуриозно почеле меч и питање победника решиле у првом полувремену.

Србија ће се у полуфиналу састати са Шпанијом, која је била боља од Русије, док ће се у другом полуфиналу састати Велика Британија и Француска.

Меч је најбоље отворила Ана Дабовић, која је од првих 16 поена своје репрезентације постигла чак 12.

Србија је на крају прве четвртине имала +9 (21:12), а разлика се током друге деонице само повећавала. Гранитна одбрана Србије била је нерешива енигма за гошће, које су средином другог дела игре већ имале двоцифрен број изгубљених лопти.

Наше репрезентативке су на +16 (33:17) дошле веома брзо, после две тројке Невене Јовановић и једне Соње Петровић.

Швеђанке нису имале одговор и срљале су из грешке у грешку, а изабранице Марине Маљковић су се смењивале у постизању поена, па је на полувремену било огромних +22 (43:21).

У наставку Швеђанке су направиле серију 4:0, али су њихов налет зауставиле невероватна Дабовићева и капитен Брукс.

Гошће су током треће деонице покушале да одговоре нешто вишом поставом, што им је, у неку руку, успело, али је Маљковићева имала одговор за сваки покушај изненађења.

Иако је предност већ била огромна, Брукс, Јовановић и Чађо су у четири напада погодиле три тројке и на крају треће деонице Србији донеле +31 (64:33).

Током четврте четвртине Маљковићева је полако убацивала неке играчице са мање минута током првенства, али ни оне нису хтеле да попусте. Играли се кош за кош, а одлична је била Александра Црвендакић, док су Бутулија и Миљковић постигле седам, односно шест поена.

Шведска је на крају завршила са 24 изгубљене лопте, наспрам 12 Српкиња, пре свега због феноменалне одбране Србије и велике дозе зонског пресинга.

Најбоља код победница била је Ана Дабовић са 19 поена и пет скокова, док су Александра Црвендакић и Јелена Брукс убациле по 11. Поен мање имала је Саша Чађо.

Са друге стране, истакле су се Фрида Елдебринк са 12, односно Реган Магарити са 11 поена. Аманда Захуи је подбацила са девет.

Битно је истаћи, такође, да је Србија пласманом у полуфинале обезбедила место у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Оба меча полуфинала на програму су 6. јула, док су меч за треће место и финале заказани за дан касније.

Вечерас није било неизвесно, већ феноменално!

Кошаркашице Србије одиграле су утакмицу за памћење и перфектном партијом у Штарк арени избориле пласман у суботње полуфинале. Тамо ће им ривал бити Шпанија, актуелни првак Европе.

Веровали или не, у четвртфиналу Еуробаскета наше девојке победиле су разликом од чак 38 поена!

Србија - Шведска 87:49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16)

Поред оваквог резултата, сувишно је рећи да је један - српски тим контролисао игру и резултат од почетка до краја. Ана Дабовић убацила је 12 поена у првој четвртини, Соња Петровић је крала Скандинавкама лопте, асистирала саиграчицама и увела их у ритам у којем је око седам хиљада посетилаца Арене могло да ужива...

После тензичне уводне фазе у Зрењанину и узбудљивих мечева против Белорусије и Белгије, наше девојке су добро чуле и усвојиле опомињућу поруку селекторке Марине Маљковић да морају да заврше загревање у 20.30 часова и да од првог минута "уђу" у утакмицу.

Рекла им је и да "морају да победе" и то су такође урадиле, без грешке!

После 15 минута, разлика је била "плус 20" (37:17), на крају треће четвртине четвртине Саша Чађо је убацила тројку за "плус 31" (64:33), а Маја Шкорић је у последњем минуту убацила тројку за великих "плус 40" (87:47).

Тешко ће бити у историји европских првенстава наћи слично убедљиву победу у четвртфиналу!

"Били смо спремни да прикажемо овакву игру, да будемо тим, да 40 минута интензитет игре буде на нивоу и одмах се види разлика. Драго ми је што у првој утакмици нисмо дозволили да нас 'поједу' амбијент и величина хале, као ни велики број људи који су дошлли. Приказали смо добру игру и остварили победу", рекла је после меча Соња Петровић у изјави за РТС.

На питање како Шпанију скинути са трона, одговорила је...

"Са њима мора да се игра 40 минута и немаш ни секунд времена да правиш грешке. То је једина репрезентација којој све ове године нисмо узели скалп и не фали нам мотива да то успемо коначно пред домаћом публиком", додала је једна од хероина овакве победе Србије,

Репрезентација Србије бориће се у недељу за медаљу! За одличје којег сјаја ће наше кошаркашице играти сазнаћемо у суботу када је на програму велико полуфинале против Шпаније. Данас против Шведске није било апсолутно никаквих проблема. Од старта су наше даме знале шта желе и сјајном игром како у нападу, тако и у одбрани су „прогутале“ кошаркашице са севера Европе, 87:49. Овом победом Србија је дефинитивно обезбедила ласман на олимпијски квалификациони турнир за Токио 2020.

Меч није могао боље бити отворен од стране наше репрезентације. Јелена Брукс и Ана Дабовић су одмах ставиле до знања шведској селекцији да је пред њима тешко вече. Већ након непуна два минута на семафору је писало 7:0, а селектор Шведске морао је да тражи тајмаут.

Ни то није пореметило наше девојке, сјајном игром у одбрани и са огромном предношћу у офанзивном скоку, поени су наставили да се ређају. Блистала је у првој четвртини Ана Дабовић, која је већ након четири и по минута постала двоцифрена. Предност је наставила да расте, те је у једном тренутку пред крај последње деонице износила 19:5, односно плус 14. Довољно је рећи да се до два минута пред крај четвртине у стрелце код Шведске уписала само једна репрезентативка. Након тога, уследило је логично и мање опуштање у редовима српске репрезентације, које су Швеђанке искористиле и смањиле разлику на крају прве деонице на „прихватљивих“ 21:12.

Наставио је шут да служи нашу репрезентацију и у другој деоници. Погађале су српске кошаркашице из апсолутно свих позиција. Ређале су се тројке Александре Црвендакић, Невене Јовановић и СоњеПетровић, те је врло брзо на семафору било великих плус 18. Швеђанке једноставно нису знале шта их је снашло, покушавале су да другачијом стилом одбране зауставе нашу навалу, али ни то није ишло.

То су Швеђанке некако успеле у другој половини друге четвртине, када је мања криза захватила наш напад. На клупу је у том периоду села Ана Дабовић, која је полувреме завршила са чак 16 поена на свом конту. Срећом по нас, ни Швеђанке тада апсолутно ништа нису могле да погоде, те је врло дуго, готово два и по минута, на семафору стајао резултат 37:19. До краја, наше су успеле да пробију и тај бедем и на паузи су имале предност од 43:21.

Мала криза у нападу виђена је по повратку са паузе. Српске репрезентативке нису успеле да постигну кош прва три минута, а Швеђанке су тада везале неколико кошева и смањиле на испод 20 поена разлике. Ипак, то није било ништа драматично, јер су лошу игру у навали наше компензовале добром игром у дефанзиви.

Тачку на период лоше игре је тројком ставила чудесна Ана Дабовић и Србија је поново „упалила моторе“. Врло брзо потом је Јелена Брукс додала још три поена, пошто је погодила уз контакт. Предност се није смањивала, на половини треће деонице она је износила 50:29.

Добра игра изабраница Марине Маљковић виђена је и крајем треће деонице. Једноставно, Швеђанке нису имале никакво решење за нашу одличну игру у одбрани. Јелена Брукс, Дајана Бутулија и СашаЧађо су тројкама само досуле со на рану Швеђанкама, те је пред последњих десет минута на семафору писало 64:33 и око 10.000 навијача у „Београдској Арени“ могло је полако да започне велико славље. Наше су до тог тренутка шутале тројке са 50% ефикасности, тачније погодиле су 11 из 22 покушаја.

Ни у последњој деоници није било ништа другачије, Србија је наставила да игра фантастично и држала је прави час кошарке Швеђанкама. Дуго ће се памтити оваква партија Српкиња у одбрани, пошто су Швеђанке на седам минута пред крај утакмице успеле да убаце само 36 поена. До краја четвртине виђена је разноврсна игра у нападу којом су наше репрезентативке успеле да пребаце и границу од 80 поена. На крају, резултат је гласио 87:49 за српску селекцију.

Најефикаснија у редовима српске репрезентације била је Ана Дабовић која је на крају успела да дође до 19 поена. Двоцифрене су још биле Јелена Брукс са 11 поена, Александра Црвендакић са 11 поена и Саша Чађо са 10 поена. Код Швеђанки, истакле су се Фрида Елдебринк са 12 поена и Реган Магарити са 11 поена.

Србија ће тако у петак у "Београдској Арени" играти против Шпаније за пласман у велико финале. Наше репрезентативке су пласманом у полуфинале избориле место и на квалификационом турниру за пласман на Олимпијске игре наредне године у Токију.

СРБИЈА: Црвендакић 11 (3/3 за три), Милић 7, Миљковић 6, Шкорић 3, Станачев, Брукс 11, Бутулија 7, Чађо 10, Дабовић 19 (3/4 за три), Јовановић 6, Петровић 7.

ШВЕДСКА: Драмех 3, Линдквист 5, Нистром 2, Елдебринк 12, Лојд 7, Мегерити 11, Захуи 9....

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар