EP: Srpkinje rasturile Šveđanke za 1/2-finale!

Košarka sa druge planete – Srbija sa +38 do polufinala Evropskog prvenstva! Košarkašice Srbije pobedile su Švedsku rezultatom 87:49 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Košarka 04.07.2019 | 22:09
EP: Srpkinje rasturile Šveđanke za 1/2-finale!
Proključala Arena, Srbija na +38, protiv Španije za veliko finale! Obezbeđena viza za olimpijski kvalifikacioni turnir! Ana Dabović fantastičnom partijom vodila našu reprezentaciju do blistave pobede!

Srpkinje su zabeležile i četvrtu pobedu u nizu, te se plasirale u polufinale EP u Beogradu.

Švedska je pokazala da nije dostojan rival Srpkinja, koje su furiozno počele meč i pitanje pobednika rešile u prvom poluvremenu.

Srbija će se u polufinalu sastati sa Španijom, koja je bila bolja od Rusije, dok će se u drugom polufinalu sastati Velika Britanija i Francuska.

Meč je najbolje otvorila Ana Dabović, koja je od prvih 16 poena svoje reprezentacije postigla čak 12.

Srbija je na kraju prve četvrtine imala +9 (21:12), a razlika se tokom druge deonice samo povećavala. Granitna odbrana Srbije bila je nerešiva enigma za gošće, koje su sredinom drugog dela igre već imale dvocifren broj izgubljenih lopti.

Naše reprezentativke su na +16 (33:17) došle veoma brzo, posle dve trojke Nevene Jovanović i jedne Sonje Petrović.

Šveđanke nisu imale odgovor i srljale su iz greške u grešku, a izabranice Marine Maljković su se smenjivale u postizanju poena, pa je na poluvremenu bilo ogromnih +22 (43:21).

U nastavku Šveđanke su napravile seriju 4:0, ali su njihov nalet zaustavile neverovatna Dabovićeva i kapiten Bruks.

Gošće su tokom treće deonice pokušale da odgovore nešto višom postavom, što im je, u neku ruku, uspelo, ali je Maljkovićeva imala odgovor za svaki pokušaj iznenađenja.

Iako je prednost već bila ogromna, Bruks, Jovanović i Čađo su u četiri napada pogodile tri trojke i na kraju treće deonice Srbiji donele +31 (64:33).

Tokom četvrte četvrtine Maljkovićeva je polako ubacivala neke igračice sa manje minuta tokom prvenstva, ali ni one nisu htele da popuste. Igrali se koš za koš, a odlična je bila Aleksandra Crvendakić, dok su Butulija i Miljković postigle sedam, odnosno šest poena.

Švedska je na kraju završila sa 24 izgubljene lopte, naspram 12 Srpkinja, pre svega zbog fenomenalne odbrane Srbije i velike doze zonskog presinga.

Najbolja kod pobednica bila je Ana Dabović sa 19 poena i pet skokova, dok su Aleksandra Crvendakić i Jelena Bruks ubacile po 11. Poen manje imala je Saša Čađo.

Sa druge strane, istakle su se Frida Eldebrink sa 12, odnosno Regan Magariti sa 11 poena. Amanda Zahui je podbacila sa devet.

Bitno je istaći, takođe, da je Srbija plasmanom u polufinale obezbedila mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Oba meča polufinala na programu su 6. jula, dok su meč za treće mesto i finale zakazani za dan kasnije.

Večeras nije bilo neizvesno, već fenomenalno!

Košarkašice Srbije odigrale su utakmicu za pamćenje i perfektnom partijom u Štark areni izborile plasman u subotnje polufinale. Tamo će im rival biti Španija, aktuelni prvak Evrope.

Verovali ili ne, u četvrtfinalu Eurobasketa naše devojke pobedile su razlikom od čak 38 poena!

Srbija - Švedska 87:49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16)

Pored ovakvog rezultata, suvišno je reći da je jedan - srpski tim kontrolisao igru i rezultat od početka do kraja. Ana Dabović ubacila je 12 poena u prvoj četvrtini, Sonja Petrović je krala Skandinavkama lopte, asistirala saigračicama i uvela ih u ritam u kojem je oko sedam hiljada posetilaca Arene moglo da uživa...

Posle tenzične uvodne faze u Zrenjaninu i uzbudljivih mečeva protiv Belorusije i Belgije, naše devojke su dobro čule i usvojile opominjuću poruku selektorke Marine Maljković da moraju da završe zagrevanje u 20.30 časova i da od prvog minuta "uđu" u utakmicu.

Rekla im je i da "moraju da pobede" i to su takođe uradile, bez greške!

Posle 15 minuta, razlika je bila "plus 20" (37:17), na kraju treće četvrtine četvrtine Saša Čađo je ubacila trojku za "plus 31" (64:33), a Maja Škorić je u poslednjem minutu ubacila trojku za velikih "plus 40" (87:47).

Teško će biti u istoriji evropskih prvenstava naći slično ubedljivu pobedu u četvrtfinalu!

"Bili smo spremni da prikažemo ovakvu igru, da budemo tim, da 40 minuta intenzitet igre bude na nivou i odmah se vidi razlika. Drago mi je što u prvoj utakmici nismo dozvolili da nas 'pojedu' ambijent i veličina hale, kao ni veliki broj ljudi koji su došlli. Prikazali smo dobru igru i ostvarili pobedu", rekla je posle meča Sonja Petrović u izjavi za RTS.

Na pitanje kako Španiju skinuti sa trona, odgovorila je...

"Sa njima mora da se igra 40 minuta i nemaš ni sekund vremena da praviš greške. To je jedina reprezentacija kojoj sve ove godine nismo uzeli skalp i ne fali nam motiva da to uspemo konačno pred domaćom publikom", dodala je jedna od heroina ovakve pobede Srbije,

Reprezentacija Srbije boriće se u nedelju za medalju! Za odličje kojeg sjaja će naše košarkašice igrati saznaćemo u subotu kada je na programu veliko polufinale protiv Španije. Danas protiv Švedske nije bilo apsolutno nikakvih problema. Od starta su naše dame znale šta žele i sjajnom igrom kako u napadu, tako i u odbrani su „progutale“ košarkašice sa severa Evrope, 87:49. Ovom pobedom Srbija je definitivno obezbedila lasman na olimpijski kvalifikacioni turnir za Tokio 2020.

Meč nije mogao bolje biti otvoren od strane naše reprezentacije. Jelena Bruks i Ana Dabović su odmah stavile do znanja švedskoj selekciji da je pred njima teško veče. Već nakon nepuna dva minuta na semaforu je pisalo 7:0, a selektor Švedske morao je da traži tajmaut.

Ni to nije poremetilo naše devojke, sjajnom igrom u odbrani i sa ogromnom prednošću u ofanzivnom skoku, poeni su nastavili da se ređaju. Blistala je u prvoj četvrtini Ana Dabović, koja je već nakon četiri i po minuta postala dvocifrena. Prednost je nastavila da raste, te je u jednom trenutku pred kraj poslednje deonice iznosila 19:5, odnosno plus 14. Dovoljno je reći da se do dva minuta pred kraj četvrtine u strelce kod Švedske upisala samo jedna reprezentativka. Nakon toga, usledilo je logično i manje opuštanje u redovima srpske reprezentacije, koje su Šveđanke iskoristile i smanjile razliku na kraju prve deonice na „prihvatljivih“ 21:12.

Nastavio je šut da služi našu reprezentaciju i u drugoj deonici. Pogađale su srpske košarkašice iz apsolutno svih pozicija. Ređale su se trojke Aleksandre Crvendakić, Nevene Jovanović i SonjePetrović, te je vrlo brzo na semaforu bilo velikih plus 18. Šveđanke jednostavno nisu znale šta ih je snašlo, pokušavale su da drugačijom stilom odbrane zaustave našu navalu, ali ni to nije išlo.

To su Šveđanke nekako uspele u drugoj polovini druge četvrtine, kada je manja kriza zahvatila naš napad. Na klupu je u tom periodu sela Ana Dabović, koja je poluvreme završila sa čak 16 poena na svom kontu. Srećom po nas, ni Šveđanke tada apsolutno ništa nisu mogle da pogode, te je vrlo dugo, gotovo dva i po minuta, na semaforu stajao rezultat 37:19. Do kraja, naše su uspele da probiju i taj bedem i na pauzi su imale prednost od 43:21.

Mala kriza u napadu viđena je po povratku sa pauze. Srpske reprezentativke nisu uspele da postignu koš prva tri minuta, a Šveđanke su tada vezale nekoliko koševa i smanjile na ispod 20 poena razlike. Ipak, to nije bilo ništa dramatično, jer su lošu igru u navali naše kompenzovale dobrom igrom u defanzivi.

Tačku na period loše igre je trojkom stavila čudesna Ana Dabović i Srbija je ponovo „upalila motore“. Vrlo brzo potom je Jelena Bruks dodala još tri poena, pošto je pogodila uz kontakt. Prednost se nije smanjivala, na polovini treće deonice ona je iznosila 50:29.

Dobra igra izabranica Marine Maljković viđena je i krajem treće deonice. Jednostavno, Šveđanke nisu imale nikakvo rešenje za našu odličnu igru u odbrani. Jelena Bruks, Dajana Butulija i SašaČađo su trojkama samo dosule so na ranu Šveđankama, te je pred poslednjih deset minuta na semaforu pisalo 64:33 i oko 10.000 navijača u „Beogradskoj Areni“ moglo je polako da započne veliko slavlje. Naše su do tog trenutka šutale trojke sa 50% efikasnosti, tačnije pogodile su 11 iz 22 pokušaja.

Ni u poslednjoj deonici nije bilo ništa drugačije, Srbija je nastavila da igra fantastično i držala je pravi čas košarke Šveđankama. Dugo će se pamtiti ovakva partija Srpkinja u odbrani, pošto su Šveđanke na sedam minuta pred kraj utakmice uspele da ubace samo 36 poena. Do kraja četvrtine viđena je raznovrsna igra u napadu kojom su naše reprezentativke uspele da prebace i granicu od 80 poena. Na kraju, rezultat je glasio 87:49 za srpsku selekciju.

Najefikasnija u redovima srpske reprezentacije bila je Ana Dabović koja je na kraju uspela da dođe do 19 poena. Dvocifrene su još bile Jelena Bruks sa 11 poena, Aleksandra Crvendakić sa 11 poena i Saša Čađo sa 10 poena. Kod Šveđanki, istakle su se Frida Eldebrink sa 12 poena i Regan Magariti sa 11 poena.

Srbija će tako u petak u "Beogradskoj Areni" igrati protiv Španije za plasman u veliko finale. Naše reprezentativke su plasmanom u polufinale izborile mesto i na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju.

SRBIJA: Crvendakić 11 (3/3 za tri), Milić 7, Miljković 6, Škorić 3, Stanačev, Bruks 11, Butulija 7, Čađo 10, Dabović 19 (3/4 za tri), Jovanović 6, Petrović 7.

ŠVEDSKA: Drameh 3, Lindkvist 5, Nistrom 2, Eldebrink 12, Lojd 7, Megeriti 11, Zahui 9....

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar