Заражени комарци стигли у Београд

Поред седам градова широм Србије, и у Београду су регистровани комарци заражени вирусом Западног Нила који је 2018. године однио више од 20 живота у Србији. Међутим, ове године обољелих људи од ове грознице нема, па самим тим ни разлога за забринутост, поручује Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Србија 04.07.2019 | 21:31
Заражени комарци стигли у Београд
– Вирус Западног Нила присутан је у Србији од 2012. године. Сваке године је различит број обољелих, тако да се не може прогнозирати каква ће ова година бити. Године 2013. и 2018. су биле изузетно топле и погодне за развој комараца. Требало би да ове године буде мање заражених и болесних, тако да се надамо да се неће поновити прошла година – рекао је Иван Алексић из Завода за биоциде за ТВ “Прва”.

Он је потом гостујући у “Београдској хроници” подсјетио да су резервоар заразе птице, углавном гаврани и чавке, те да су “кућни” комарци преносиоци болести, тако да гдје има много заражених птица биће и ових опасних комараца.

– Вирус је откривен на гробљима, у шумским комплексима и уопште на мјестима гдје бораве ове птице станарице. Бројност ријечних или шумских комараца, који су агресивнији и присутни у свим дијеловима града, полако опада, а расте бројност “обичних” или “кућних” комараца који су преносиоци вируса Западног Нила – рекао је Алексић. 

Како је додао, тиграсти комарац који је регистрован у појединим државама које нас окружују још није регистрован код нас и подсјетио да такви комарци могу пренијети једнако опасне болести попут денга или чикунгуња вируса.

Комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани су до сада, осим у Београду, и у Шапцу, Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Великом Градишту, Сомбору и Сремској Митровици, а за сада ни у овим градовима нема обољелих од грознице, пише Блиц.

Завод за биоциде данима уназад спроводи акцију запрашивања широм Београда, а протеклог викенда она је изведена и из ваздуха, у дијеловима града гдје другачије није могло да се приђе због високих подземних вода.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Доселили

05.07.2019 10:12

се само у градове ни они неце на село цудна времена настала! ко се боји нека бјези на село!

ОДГОВОРИТЕ