Zaraženi komarci stigli u Beograd

Pored sedam gradova širom Srbije, i u Beogradu su registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila koji je 2018. godine odnio više od 20 života u Srbiji. Međutim, ove godine oboljelih ljudi od ove groznice nema, pa samim tim ni razloga za zabrinutost, poručuje Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Srbija 04.07.2019 | 21:31
Zaraženi komarci stigli u Beograd
– Virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine. Svake godine je različit broj oboljelih, tako da se ne može prognozirati kakva će ova godina biti. Godine 2013. i 2018. su bile izuzetno tople i pogodne za razvoj komaraca. Trebalo bi da ove godine bude manje zaraženih i bolesnih, tako da se nadamo da se neće ponoviti prošla godina – rekao je Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide za TV “Prva”.

On je potom gostujući u “Beogradskoj hronici” podsjetio da su rezervoar zaraze ptice, uglavnom gavrani i čavke, te da su “kućni” komarci prenosioci bolesti, tako da gdje ima mnogo zaraženih ptica biće i ovih opasnih komaraca.

– Virus je otkriven na grobljima, u šumskim kompleksima i uopšte na mjestima gdje borave ove ptice stanarice. Brojnost riječnih ili šumskih komaraca, koji su agresivniji i prisutni u svim dijelovima grada, polako opada, a raste brojnost “običnih” ili “kućnih” komaraca koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila – rekao je Aleksić. 

Kako je dodao, tigrasti komarac koji je registrovan u pojedinim državama koje nas okružuju još nije registrovan kod nas i podsjetio da takvi komarci mogu prenijeti jednako opasne bolesti poput denga ili čikungunja virusa.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su do sada, osim u Beogradu, i u Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici, a za sada ni u ovim gradovima nema oboljelih od groznice, piše Blic.

Zavod za biocide danima unazad sprovodi akciju zaprašivanja širom Beograda, a proteklog vikenda ona je izvedena i iz vazduha, u dijelovima grada gdje drugačije nije moglo da se priđe zbog visokih podzemnih voda.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doselili

05.07.2019 10:12

se samo u gradove ni oni nece na selo cudna vremena nastala! ko se boji neka bjezi na selo!

ODGOVORITE