Центар за породице бораца из Сирије

Министарка за људска права и избјеглице БиХ је рекла да би се у Салаковцу могле смјестити и породице бораца повратника с ратишта у Сирији.

Босна и Херцеговина 04.07.2019 | 18:02
Центар за породице бораца из Сирије
Семиха Боровац, министарка за људска права и избјеглице БиХ, казала је данас како је Центар у Салаковцу код Мостара једна од најбољих институција за прихват миграната у Босни и Херцеговини те може послужити као добар примјер другима. 

– Упутила бих јавни апел другим институцијама те корисницима да слободно могу доћи и користити услуге Центра у Салаковцу јер још има довољно мјеста. Посебно се то односи на породице с дјецом и рањиве категорије. Доста водимо рачуна да се поштују права дјеце, а то се овдје јако добро остварује – изјавила је Боровац, преноси Клиx.

Додаје како се надлежни труде да одрже ниво услуге коју мигранти, али и раније избјеглице, имају у Салаковцу. Они имају три оброка дневно, здравствену заштиту, дјеца су, како је рекла министрица, “посебно анимирана, од учења језика до неформалног образовања, а настоји се омогућити и наставак њихова редовног школовања”.

Боровац је казала да би се у Салаковцу могле смјестити и породице бораца повратника с ратишта у Сирији. 

– Код њиховог повратка Министарство безбједности прави процјене и онда одређује према њиховим захтјевима и могућностима. Ако немају гдје друго да бораве, могуће је да буду смјештени у овај центар. Салаковац је могућа опција – изјавила је Семиха Боровац.

Ахмет Сијамхоџић, управник Центра, каже како тренутно у Салаковцу бораве 162 мигранта.

– По националној структуру гледајући највише је из Ирака, 100 особа. Слиједи Иран 30, Афганистан 16, Сирија 7, Пакистан 6 и Непал три корисника. Од овог броја 83 је дјеце –  изјавио је управник Сијамхоџић нагласивши да у договору са школом у Бијелом Пољу и надлежним кантоналним министарством пробају договорити наставак институционалног образовања дјеце миграната.

Центар је данас од Владе Швајцарске и УНХЦР и добио донацију – комби возило у вриједности од 35 хиљада евра.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xx

04.07.2019 16:18

Ста нецете јос измислит подијелите им станове у сарајеву и мостару па тог министра треба одма смијенити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брда

05.07.2019 13:29

И онда се бунимо кад нам запад казе да смо утоцисте терориста и криминалаца, а дрзава се јавно ангазира за удомљавање терориста.

Name

Срам Вас Било

04.07.2019 16:37

Не дајте им уопсте да удју у бих.Ја да плацам порез и од тога новца њих да издрзавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

04.07.2019 19:01

Тако вам И треба ви глупи народе у Босни И Херцеговини .. сад Јос спасавајте исловце.. И остале терористе...

ОДГОВОРИТЕ