Centar za porodice boraca iz Sirije

Ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH je rekla da bi se u Salakovcu mogle smjestiti i porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji.

Bosna i Hercegovina 04.07.2019 | 18:02
Centar za porodice boraca iz Sirije
Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je danas kako je Centar u Salakovcu kod Mostara jedna od najboljih institucija za prihvat migranata u Bosni i Hercegovini te može poslužiti kao dobar primjer drugima. 

– Uputila bih javni apel drugim institucijama te korisnicima da slobodno mogu doći i koristiti usluge Centra u Salakovcu jer još ima dovoljno mjesta. Posebno se to odnosi na porodice s djecom i ranjive kategorije. Dosta vodimo računa da se poštuju prava djece, a to se ovdje jako dobro ostvaruje – izjavila je Borovac, prenosi Klix.

Dodaje kako se nadležni trude da održe nivo usluge koju migranti, ali i ranije izbjeglice, imaju u Salakovcu. Oni imaju tri obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu, djeca su, kako je rekla ministrica, “posebno animirana, od učenja jezika do neformalnog obrazovanja, a nastoji se omogućiti i nastavak njihova redovnog školovanja”.

Borovac je kazala da bi se u Salakovcu mogle smjestiti i porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji. 

– Kod njihovog povratka Ministarstvo bezbjednosti pravi procjene i onda određuje prema njihovim zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje drugo da borave, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija – izjavila je Semiha Borovac.

Ahmet Sijamhodžić, upravnik Centra, kaže kako trenutno u Salakovcu borave 162 migranta.

– Po nacionalnoj strukturu gledajući najviše je iz Iraka, 100 osoba. Slijedi Iran 30, Afganistan 16, Sirija 7, Pakistan 6 i Nepal tri korisnika. Od ovog broja 83 je djece –  izjavio je upravnik Sijamhodžić naglasivši da u dogovoru sa školom u Bijelom Polju i nadležnim kantonalnim ministarstvom probaju dogovoriti nastavak institucionalnog obrazovanja djece migranata.

Centar je danas od Vlade Švajcarske i UNHCR i dobio donaciju – kombi vozilo u vrijednosti od 35 hiljada evra.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xx

04.07.2019 18:18

Sta necete jos izmislit podijelite im stanove u sarajevu i mostaru pa tog ministra treba odma smijeniti

ODGOVORITE
Name

Brda

05.07.2019 15:29

I onda se bunimo kad nam zapad kaze da smo utociste terorista i kriminalaca, a drzava se javno angazira za udomljavanje terorista.

Name

Sram Vas Bilo

04.07.2019 18:37

Ne dajte im uopste da udju u bih.Ja da placam porez i od toga novca njih da izdrzavate.

ODGOVORITE
Name

Me

04.07.2019 21:01

Tako vam I treba vi glupi narode u Bosni I Hercegovini .. sad Jos spasavajte islovce.. I ostale teroriste...

ODGOVORITE