ЕП: Британија за историју, Шпанија чека Србију!

"Црвена фурија" чека Србију или Шведску у полуфиналу.  Женска кошаркашка репрезентација Шпаније пласирала се у полуфинале Европског првенства у Летонији и Србији, пошто је убедљиво победила Русију – 78:54.  Позната прва два учесника полуфинала на Европском првенству за жене у кошарци. . .

Кошарка 04.07.2019 | 17:52
ЕП: Британија за историју, Шпанија чека Србију!
Шпанија, први фаворит за титулу, одиграла је сјајну утакмицу и у полуфиналу играће против селекције Србије или Шведске. Дуел наше репрезентације на програму је у 20.30.

Најефикаснија у победничком саставу била је Асто Ндур са 24 поена и 12 скокова, а пратиле су је Николс и Ксаргај са по 11 поена.

Код Русије боља од осталих била је Ксенија Левченко са осам поена, док су по седам имале Виеру и Беглова.

Раније у току дана полуфинале обезбедила је и селекције Велика Британије. Оне су после велике борбе савладале селекцију Мађарске са 62:59.

Британке је до победе предводила сјајна Теми Фагбенле са 29 поена, док је Џорџија Џонс убацила осам. На другој страни Ивон Тарнер је убацила 11, а по десет су имале Раксањи и Студер.

Велика Британија у полуфиналу играће против Француске или Белгије, чији је меч на програму од 18 часова.

Нико се није надао да ће се тамо наћи, али чуда су ту да се десе. Британке су успеле да се домогну полуфинала Европског шампионата, пошто су у четвртфиналном дуелу савладале Мађарску уз доста драме, иако се средином меча није чинило да ће тако бити, 62:59.

Мађарице су прве кренуле напред, повеле са 7:0, а онда стале и допустиле Британкама да оне преузму иницијативу. Кошаркашице са Острва су то и учиниле, а са добром игром наставиле су и у другој четвртини, па су на полувремену имале десет поена предности, 32:22.

У трећој четвртини, Велика Британија је само одржавала стечену предност, али је Мађарска у пар наврата наговестила да би могла да унесе драму у ову утакмицу, смањивши предност на само седам поена.

То се и десило у последњој деоници. Предност Британки се полако топила и у једном тренутку је износила само један поен. Ипак, Мађарска није имала снаге за завршни ударац, па су Британке однеле победу резултатом 62:59.

Најефикаснија код Британки била је Теми Фагбенл са 29 поена, док је код Мађарица највише поена убацила Ивон Тарнер - 11.

У другом мечу дана, очекивала се велика борба на мечу између Шпаније и Русије, али она није виђена. Једноставно, селекција са Пиринејског полуострва била је знатно квалитетнија и заслужено је однела победу резултатом 78:54.

Већ од самог старта утакмице, Шпанија је кренула агресивно и на победу, што им се и исплатило. Предност јесте била једноцифрена током читавог дела прве деонице, али је била ту и након десет минута игре на семафору је писало 19:16.

У другом периоду виђен је потпуни слом Рускиња. Шпанкиње су крајем деонице брзо дошле од плус шест до плус 19, пошто је ова селекција направила серију од 13:0 и тиме, чини се, решила меч.

И након повратка са паузе, Шпанија није застајала, већ је успевала у пар наврата да оде и на преко 20 поена предности. Све је функционисало у нападу, а нарочито у одбрани, па Рускиње нису имале шта да траже. Марија Вадејева је поптуно подбацила, као и њене остале колегинице из репрезентације.

Четврта четвртина донела нам је само одрађивање посла, пошто је резултатски све било решено. Предност је до краја сусрета само нарасла, па је коначан резултат био 78:54 за селекцију Шпаније. На крају, ова репрезентација чекаће бољег из четвртфиналног пара између Србије и Шведске у полуфиналу.

Најбоља код Шпанкиња била је очекивано Асту Ндур са 24 поена, док код Рускиња ниједна кошаркашица није била двоцифрена или имала истакнут учинак.

Европско првенство, четвртфинале:

Мађарска – Велика Британија 59:62 (13:15, 9:17, 16:16, 21:14)

Шпанија – Русија 78:54 (19:16, 25:12, 17:17, 17:9)

18.00 Француска – Белгија

20.30 Србија – Шведска

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар