EP: Britanija za istoriju, Španija čeka Srbiju!

"Crvena furija" čeka Srbiju ili Švedsku u polufinalu.  Ženska košarkaška reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u Letoniji i Srbiji, pošto je ubedljivo pobedila Rusiju – 78:54.  Poznata prva dva učesnika polufinala na Evropskom prvenstvu za žene u košarci. . .

Košarka 04.07.2019 | 17:52
EP: Britanija za istoriju, Španija čeka Srbiju!
Španija, prvi favorit za titulu, odigrala je sjajnu utakmicu i u polufinalu igraće protiv selekcije Srbije ili Švedske. Duel naše reprezentacije na programu je u 20.30.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Asto Ndur sa 24 poena i 12 skokova, a pratile su je Nikols i Ksargaj sa po 11 poena.

Kod Rusije bolja od ostalih bila je Ksenija Levčenko sa osam poena, dok su po sedam imale Vieru i Beglova.

Ranije u toku dana polufinale obezbedila je i selekcije Velika Britanije. One su posle velike borbe savladale selekciju Mađarske sa 62:59.

Britanke je do pobede predvodila sjajna Temi Fagbenle sa 29 poena, dok je Džordžija Džons ubacila osam. Na drugoj strani Ivon Tarner je ubacila 11, a po deset su imale Raksanji i Studer.

Velika Britanija u polufinalu igraće protiv Francuske ili Belgije, čiji je meč na programu od 18 časova.

Niko se nije nadao da će se tamo naći, ali čuda su tu da se dese. Britanke su uspele da se domognu polufinala Evropskog šampionata, pošto su u četvrtfinalnom duelu savladale Mađarsku uz dosta drame, iako se sredinom meča nije činilo da će tako biti, 62:59.

Mađarice su prve krenule napred, povele sa 7:0, a onda stale i dopustile Britankama da one preuzmu inicijativu. Košarkašice sa Ostrva su to i učinile, a sa dobrom igrom nastavile su i u drugoj četvrtini, pa su na poluvremenu imale deset poena prednosti, 32:22.

U trećoj četvrtini, Velika Britanija je samo održavala stečenu prednost, ali je Mađarska u par navrata nagovestila da bi mogla da unese dramu u ovu utakmicu, smanjivši prednost na samo sedam poena.

To se i desilo u poslednjoj deonici. Prednost Britanki se polako topila i u jednom trenutku je iznosila samo jedan poen. Ipak, Mađarska nije imala snage za završni udarac, pa su Britanke odnele pobedu rezultatom 62:59.

Najefikasnija kod Britanki bila je Temi Fagbenl sa 29 poena, dok je kod Mađarica najviše poena ubacila Ivon Tarner - 11.

U drugom meču dana, očekivala se velika borba na meču između Španije i Rusije, ali ona nije viđena. Jednostavno, selekcija sa Pirinejskog poluostrva bila je znatno kvalitetnija i zasluženo je odnela pobedu rezultatom 78:54.

Već od samog starta utakmice, Španija je krenula agresivno i na pobedu, što im se i isplatilo. Prednost jeste bila jednocifrena tokom čitavog dela prve deonice, ali je bila tu i nakon deset minuta igre na semaforu je pisalo 19:16.

U drugom periodu viđen je potpuni slom Ruskinja. Špankinje su krajem deonice brzo došle od plus šest do plus 19, pošto je ova selekcija napravila seriju od 13:0 i time, čini se, rešila meč.

I nakon povratka sa pauze, Španija nije zastajala, već je uspevala u par navrata da ode i na preko 20 poena prednosti. Sve je funkcionisalo u napadu, a naročito u odbrani, pa Ruskinje nisu imale šta da traže. Marija Vadejeva je poptuno podbacila, kao i njene ostale koleginice iz reprezentacije.

Četvrta četvrtina donela nam je samo odrađivanje posla, pošto je rezultatski sve bilo rešeno. Prednost je do kraja susreta samo narasla, pa je konačan rezultat bio 78:54 za selekciju Španije. Na kraju, ova reprezentacija čekaće boljeg iz četvrtfinalnog para između Srbije i Švedske u polufinalu.

Najbolja kod Špankinja bila je očekivano Astu Ndur sa 24 poena, dok kod Ruskinja nijedna košarkašica nije bila dvocifrena ili imala istaknut učinak.

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale:

Mađarska – Velika Britanija 59:62 (13:15, 9:17, 16:16, 21:14)

Španija – Rusija 78:54 (19:16, 25:12, 17:17, 17:9)

18.00 Francuska – Belgija

20.30 Srbija – Švedska

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar