ЦЕФТА је угрожена због такси Косова

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, који учествује у раду Самита о западном Балкану у пољском граду Познану, казао је да ЦЕФТА (Централноевропска зона слободне трговине) пољуљана након увођења косовских такси на робу из Босне и Херцеговине и Србије.

Босна и Херцеговина 04.07.2019 | 14:51
ЦЕФТА је угрожена због такси Косова
На Самиту који се одвија у оквирима Берлинског процеса разговара се о Агенди повезивања, економији, цивилном друштву, сигурности, напретку у рјешавању отворених билатералних питања, досадашњим постигнућима Берлинског процеса и будућим циљевима држава Западног Балкана.

"Мислим да је ово добра платформа коју је прихватила БиХ. БиХ користи значајан дио грант средстава од Европске комисије. Нисмо исцрпили могућности које стоје када је у питању иницијатива за Западни Балкан. Мислим да су показатељи када је у питању БиХ охрабрујући, али недовољни да би овај наш раст био убрзанији. Мислим да се крећемо у просјеку региона, можда чак мало испод просјека због значајног раста Србије која тај просјек повећава. У овој и неколико наредних година можемо да пређемо овај проценат од 3,5 посто које нам предвиђа и Свјетска банка", казао је Шаровић за Н1 у Познану.

Поручио је да је све ипак до Босне и Херцеговине и њених представника.

"Види се да можемо, али све је до нас,. Не можемо да упиремо прст у Брисел или Берлин".

На питање репортерке Н1 да ли се очекује потписивање неког уговора на крају самита, Шаровић није хтио откривати.

"Мислим да ће о томе говорити предсједавајући Звиздић. Оставићемо њему да саопшти те добре вијести када је у питању Босна и Херцеговина. Могу само да кажем да је ЕК, ЕИБ и друге финансијске институције су ту и прате нас када је у питању коридор 5Ц. У сваком случају, мјесто БиХ у овом пројекту је увијек ту само нам фали памети да те могућности искористимо", навео је Шаровић.

Поручио је да ће покушати обезбиједити за БиХ "максимално могуће".

"Ту је и косовска делегација, видјет ћемо да ли ће бити уопште простора за разговор о таксама. ЦЕФТА је пољуљана, да је тај смисао постојања зоне слободне трговине апсолутно угрожен овим таксама и сви су свјесни те ситуације. Вјерујем да се неће дозволити да ЦЕФТА као пројекат пропадне, а близу је једног таквог сценарија".

У делегацију Босне и Херцеговине на Самиту у Познану, поред Шаровића, су и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар