CEFTA je ugrožena zbog taksi Kosova

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, koji učestvuje u radu Samita o zapadnom Balkanu u poljskom gradu Poznanu, kazao je da CEFTA (Centralnoevropska zona slobodne trgovine) poljuljana nakon uvođenja kosovskih taksi na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bosna i Hercegovina 04.07.2019 | 14:51
CEFTA je ugrožena zbog taksi Kosova
Na Samitu koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa razgovara se o Agendi povezivanja, ekonomiji, civilnom društvu, sigurnosti, napretku u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, dosadašnjim postignućima Berlinskog procesa i budućim ciljevima država Zapadnog Balkana.

"Mislim da je ovo dobra platforma koju je prihvatila BiH. BiH koristi značajan dio grant sredstava od Evropske komisije. Nismo iscrpili mogućnosti koje stoje kada je u pitanju inicijativa za Zapadni Balkan. Mislim da su pokazatelji kada je u pitanju BiH ohrabrujući, ali nedovoljni da bi ovaj naš rast bio ubrzaniji. Mislim da se krećemo u prosjeku regiona, možda čak malo ispod prosjeka zbog značajnog rasta Srbije koja taj prosjek povećava. U ovoj i nekoliko narednih godina možemo da pređemo ovaj procenat od 3,5 posto koje nam predviđa i Svjetska banka", kazao je Šarović za N1 u Poznanu.

Poručio je da je sve ipak do Bosne i Hercegovine i njenih predstavnika.

"Vidi se da možemo, ali sve je do nas,. Ne možemo da upiremo prst u Brisel ili Berlin".

Na pitanje reporterke N1 da li se očekuje potpisivanje nekog ugovora na kraju samita, Šarović nije htio otkrivati.

"Mislim da će o tome govoriti predsjedavajući Zvizdić. Ostavićemo njemu da saopšti te dobre vijesti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Mogu samo da kažem da je EK, EIB i druge finansijske institucije su tu i prate nas kada je u pitanju koridor 5C. U svakom slučaju, mjesto BiH u ovom projektu je uvijek tu samo nam fali pameti da te mogućnosti iskoristimo", naveo je Šarović.

Poručio je da će pokušati obezbijediti za BiH "maksimalno moguće".

"Tu je i kosovska delegacija, vidjet ćemo da li će biti uopšte prostora za razgovor o taksama. CEFTA je poljuljana, da je taj smisao postojanja zone slobodne trgovine apsolutno ugrožen ovim taksama i svi su svjesni te situacije. Vjerujem da se neće dozvoliti da CEFTA kao projekat propadne, a blizu je jednog takvog scenarija".

U delegaciju Bosne i Hercegovine na Samitu u Poznanu, pored Šarovića, su i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar