ЕП - Данас у Арени: Срећно, српске лавице!

Женска кошаркашка репрезентација Србије, вечерас 20. 30 у београдској "Штарк арени", игра четвртфинале Еуробаскета против Шведске.  Слатки сан у Арени за полуфинале! Српске кошаркашице вечерас играју четвртфинални сусрет на Европском првенству против Шведске (20. 30).

Кошарка 04.07.2019 | 15:20
ЕП - Данас у Арени: Срећно, српске лавице!
Женска кошаркашка репрезентација Србије у четвтфиналу Европског првенства вечерас игра против Шведске у београдској "Штарк арени".

Изабранице Марине Маљковић пласман међу осам најбољих селекција Старог континента избориле су као најбоља екипа Д групе, док су Швеђанке у четвртфинале стигле после баража, у ком су избациле домаћина Летонију.

Селекторка Марина Маљковић пред овај дуел истакла је да се осећа нервоза у њеном тиму, али да ће адут Србије бити борбеност и вољни моменат.

"То је кључ и никад се неће променити, то је нешто што је наше, што је било наше и свих претходних година. То је нешто што ти треба за четвртфинале. Сетите се пред Белорусију, пред прву утакмицу, пред почетак ЕП, рекла сам да ми морамо да будемо екипа која има највећи вољни моменат убедљиво, да бисмо тако успели да надокнадимо наше физицке проблеме", рекла је Маљковић и истакла да ривал за полуфинале игра борбену кошарку свих 40 минута.

"Тим који се туче од од првог минута, тим који игра на тела. Веома су агресивне и на играчу са лоптом и на играчима без лопте. Тим који је једног домаћина избацио. Немојте то да заборавите, без имало блама".

Кошаркашица Дајана Бутулија истакла је да њене саиграчице и она имају тежак задатак, али и да се нада да ће Шведска бити лако прескочена препрека.

"Победиле су једног домаћина ЕП, сигурно да немају страх да дођу овде и покушају да победе и нас. Спремне смо. Оне играју борбену кошарку, али то радимо и ми још јаче. Не бојимо се. Знамо где нас води победа", рекла је Бутулија, која је имала прилику да игра у Шведској.

Освануо је коначно и тај четвртак. Овај дан могао би да буде велики за нашу кошарку, тим пре што се велики спектакл одржава управо пред домаћим навијачима у, надамо се, крцатој „Београдској Арени“. Српске кошаркашице ће први пут заиграти на паркету велелепног здања и покушаће да ношене ватреном подршком прођу у полуфинале Европског шампионата, укључе се у борбу за медаље, а самим тим обезбеде учешће у квалификацијама за Олимпијске игре које ће се наредне године одржати у Рију. Противник ће им бити нимало наивна селекција Шведске.

Наша репрезентација је већ у групној фази у Зрењанину показала велику жељу, мотив и борбеност, па можемо рећи да се апсолутно ништа не може замерити нашим девојкама на приказаним играма. Ишле се су до самог краја, до лимита снаге, а то им се исплатило, пошто су у конкуренцији веома јаке Белгије, Русије и Белорусије успеле да се изборе за прво место у групи и директан пролаз у четвртфинале. Колико је наша група била јака, говори и чињеница да су и Рускиње и Белгијанке кроз осмину финала дошле до места међу најбољих осам селекција.

Са друге стране, шансу ће вребати селекција Шведске, која је на свом путу до четвртфиналне визе већ елиминисала једног од домаћина овог турнира. Но, да кренемо редом. Швеђанке су у групи имале проблема, па су након уводног тријумфа против Црне Горе нанизале два неуспеха против Чешке и Француске. Направио се круг од три селекције, где је Шведска на крају имала најбољи скор и са другог места је прошла у осмину финала.

Тамо су их дочекале Летонке, које су се надале да ће уз помоћ препуне Арене у Риги обезбедити пролаз даље на нови мегдан против Србије. Међутим, грдно су се превариле, пошто је репрезентација у комплетно жутим дресовима просто прегазила Летонију и питање победника решила већ након уводних 20 минута.

Зато је Марина Маљковић синоћ нагласила да је неопходно да њене кошаркашице од самог почетка буду концентрисане и да спремне уђу у меч.

„Ми ћемо морати да научимо када је загревање у кошарци. Изгледа да још увек то нисмо научили, а оно се дешава од 20.00 до 20.30. Онда у 20.30 почиње утакмица која траје 40 минута, а не да тада креће загревање. То је најважнија порука за моје кошаркашице пред четвртфинале”, подвукла је Марина.

Са Шведском се никада кроз историју нисмо састајали, али тренутна форма и вољни моменат иду нам на руку. Српске кошаркашице заједно са припремним мечевима, на последњих десет утакмица имају само један пораз. Са друге стране, Швеђанке нису блистале и на минулих десет одиграних утакмица имају свега три тријумфа.

Наше противнице форсирају брзу игру са доста трчања. Њихове млађе селекције у претходних неколико година постижу изванредне резултате, а ова генерација делом је сачињена управо од кошаркашица које су имале успех у јуниорској категорији. Аманда Захуи се истиче у тој групи играчица, а ту су и сестре Елдебринк које већ дуго година уназад наступају у Евролиги и Еврокупу. Додатна пажња вероватно ће бити усмерена на Калис Лојд и Бинту Драмех, које могу да убрзају темпо и направе проблема нашој одбрани.

Победник овог четвртфиналног дуела ће се у полуфиналу састати са бољим из меча између Шпаније и Русије. Биће то свакако један од најузбудљивијих и најзанимљивијих дуела у овој фази такмичења.

Пред  сам почетак првенства, обе селекције су биле сврстане у први ред фаворита за освајање читавог турнира. Шпанкиње су то поверење оправдале, док се Русија намучила и обезбедила је пролаз у нокаут фазу тек након последњег дуела у групи. Због тога је селекција са Пиринејског полуострва благи фаворит да оде даље, мада ни Рускиње предвођене Маријом Вадејевом неће ћутати и покушаће да снажном игром, нарочито у одбрани неутралишу борбену репрезентацију Шпаније.

Када говоримо о селекцији Шпаније, највећа претња долази од Асту Ндур, која је блистала у уводној фази такмичења, а добре партије пружиле су и Марта Шарагај и Лаура Николс. Оне ће покушати да се реванширају Рускињама за пораз доживљен у пријатељском дуелу пред сам старт овог Европског шампионата.

У другом делу жреба, у четвртфиналу, очекује нас још један велики дерби. Француска ће ударити на Белгију, а ако премотамо филм на почетак првенства, схватићемо да је у питању дуел између два највећа фаворита за освајање титуле. Ипак, наша репрезентација је још једном показала да предвиђања ништа не морају да значе на оваквим такмичењима и послала је Белгију на мегдан Француској.

Због свега до сада приказаног, епитет фаворита данас ипак треба придодати Францускињама. Белгијанке су показале доста несигурности у групној фази, нарочито против Белорусије, што ће селекција из земље Галских петлова умети да казни, ако се то вечерас понови.

И једне и друге имају велике адуте у својим редовима, па ће тако Белгија највише претити преко ЕмеМесеман и Ким Местдаг, док ће Францускиње поене потражити преко Брије Хартли и Сандрин Груде.

Биће то реприза четвртфинала прошлогодишњег Мундобаскета за кошаркашице у којем је Белгија предвођена фантастичном Ким Местдаг убедљиво савладала Француску, 86:65.

Пролазак у полуфинале доноси борбу за медаље, али и пласман на квалифилациони турнир за Олимпијске игре у Токију следеће године.

Меч између Србије и Шведске игра се вечерас од 20 сати и 30 минута.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар