EP - Danas u Areni: Srećno, srpske lavice!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, večeras 20. 30 u beogradskoj "Štark areni", igra četvrtfinale Eurobasketa protiv Švedske.  Slatki san u Areni za polufinale! Srpske košarkašice večeras igraju četvrtfinalni susret na Evropskom prvenstvu protiv Švedske (20. 30).

Košarka 04.07.2019 | 15:20
EP - Danas u Areni: Srećno, srpske lavice!
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije u četvtfinalu Evropskog prvenstva večeras igra protiv Švedske u beogradskoj "Štark areni".

Izabranice Marine Maljković plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta izborile su kao najbolja ekipa D grupe, dok su Šveđanke u četvrtfinale stigle posle baraža, u kom su izbacile domaćina Letoniju.

Selektorka Marina Maljković pred ovaj duel istakla je da se oseća nervoza u njenom timu, ali da će adut Srbije biti borbenost i voljni momenat.

"To je ključ i nikad se neće promeniti, to je nešto što je naše, što je bilo naše i svih prethodnih godina. To je nešto što ti treba za četvrtfinale. Setite se pred Belorusiju, pred prvu utakmicu, pred početak EP, rekla sam da mi moramo da budemo ekipa koja ima najveći voljni momenat ubedljivo, da bismo tako uspeli da nadoknadimo naše fizicke probleme", rekla je Maljković i istakla da rival za polufinale igra borbenu košarku svih 40 minuta.

"Tim koji se tuče od od prvog minuta, tim koji igra na tela. Veoma su agresivne i na igraču sa loptom i na igračima bez lopte. Tim koji je jednog domaćina izbacio. Nemojte to da zaboravite, bez imalo blama".

Košarkašica Dajana Butulija istakla je da njene saigračice i ona imaju težak zadatak, ali i da se nada da će Švedska biti lako preskočena prepreka.

"Pobedile su jednog domaćina EP, sigurno da nemaju strah da dođu ovde i pokušaju da pobede i nas. Spremne smo. One igraju borbenu košarku, ali to radimo i mi još jače. Ne bojimo se. Znamo gde nas vodi pobeda", rekla je Butulija, koja je imala priliku da igra u Švedskoj.

Osvanuo je konačno i taj četvrtak. Ovaj dan mogao bi da bude veliki za našu košarku, tim pre što se veliki spektakl održava upravo pred domaćim navijačima u, nadamo se, krcatoj „Beogradskoj Areni“. Srpske košarkašice će prvi put zaigrati na parketu velelepnog zdanja i pokušaće da nošene vatrenom podrškom prođu u polufinale Evropskog šampionata, uključe se u borbu za medalje, a samim tim obezbede učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se naredne godine održati u Riju. Protivnik će im biti nimalo naivna selekcija Švedske.

Naša reprezentacija je već u grupnoj fazi u Zrenjaninu pokazala veliku želju, motiv i borbenost, pa možemo reći da se apsolutno ništa ne može zameriti našim devojkama na prikazanim igrama. Išle se su do samog kraja, do limita snage, a to im se isplatilo, pošto su u konkurenciji veoma jake Belgije, Rusije i Belorusije uspele da se izbore za prvo mesto u grupi i direktan prolaz u četvrtfinale. Koliko je naša grupa bila jaka, govori i činjenica da su i Ruskinje i Belgijanke kroz osminu finala došle do mesta među najboljih osam selekcija.

Sa druge strane, šansu će vrebati selekcija Švedske, koja je na svom putu do četvrtfinalne vize već eliminisala jednog od domaćina ovog turnira. No, da krenemo redom. Šveđanke su u grupi imale problema, pa su nakon uvodnog trijumfa protiv Crne Gore nanizale dva neuspeha protiv Češke i Francuske. Napravio se krug od tri selekcije, gde je Švedska na kraju imala najbolji skor i sa drugog mesta je prošla u osminu finala.

Tamo su ih dočekale Letonke, koje su se nadale da će uz pomoć prepune Arene u Rigi obezbediti prolaz dalje na novi megdan protiv Srbije. Međutim, grdno su se prevarile, pošto je reprezentacija u kompletno žutim dresovima prosto pregazila Letoniju i pitanje pobednika rešila već nakon uvodnih 20 minuta.

Zato je Marina Maljković sinoć naglasila da je neophodno da njene košarkašice od samog početka budu koncentrisane i da spremne uđu u meč.

„Mi ćemo morati da naučimo kada je zagrevanje u košarci. Izgleda da još uvek to nismo naučili, a ono se dešava od 20.00 do 20.30. Onda u 20.30 počinje utakmica koja traje 40 minuta, a ne da tada kreće zagrevanje. To je najvažnija poruka za moje košarkašice pred četvrtfinale”, podvukla je Marina.

Sa Švedskom se nikada kroz istoriju nismo sastajali, ali trenutna forma i voljni momenat idu nam na ruku. Srpske košarkašice zajedno sa pripremnim mečevima, na poslednjih deset utakmica imaju samo jedan poraz. Sa druge strane, Šveđanke nisu blistale i na minulih deset odigranih utakmica imaju svega tri trijumfa.

Naše protivnice forsiraju brzu igru sa dosta trčanja. Njihove mlađe selekcije u prethodnih nekoliko godina postižu izvanredne rezultate, a ova generacija delom je sačinjena upravo od košarkašica koje su imale uspeh u juniorskoj kategoriji. Amanda Zahui se ističe u toj grupi igračica, a tu su i sestre Eldebrink koje već dugo godina unazad nastupaju u Evroligi i Evrokupu. Dodatna pažnja verovatno će biti usmerena na Kalis Lojd i Bintu Drameh, koje mogu da ubrzaju tempo i naprave problema našoj odbrani.

Pobednik ovog četvrtfinalnog duela će se u polufinalu sastati sa boljim iz meča između Španije i Rusije. Biće to svakako jedan od najuzbudljivijih i najzanimljivijih duela u ovoj fazi takmičenja.

Pred  sam početak prvenstva, obe selekcije su bile svrstane u prvi red favorita za osvajanje čitavog turnira. Špankinje su to poverenje opravdale, dok se Rusija namučila i obezbedila je prolaz u nokaut fazu tek nakon poslednjeg duela u grupi. Zbog toga je selekcija sa Pirinejskog poluostrva blagi favorit da ode dalje, mada ni Ruskinje predvođene Marijom Vadejevom neće ćutati i pokušaće da snažnom igrom, naročito u odbrani neutrališu borbenu reprezentaciju Španije.

Kada govorimo o selekciji Španije, najveća pretnja dolazi od Astu Ndur, koja je blistala u uvodnoj fazi takmičenja, a dobre partije pružile su i Marta Šaragaj i Laura Nikols. One će pokušati da se revanširaju Ruskinjama za poraz doživljen u prijateljskom duelu pred sam start ovog Evropskog šampionata.

U drugom delu žreba, u četvrtfinalu, očekuje nas još jedan veliki derbi. Francuska će udariti na Belgiju, a ako premotamo film na početak prvenstva, shvatićemo da je u pitanju duel između dva najveća favorita za osvajanje titule. Ipak, naša reprezentacija je još jednom pokazala da predviđanja ništa ne moraju da znače na ovakvim takmičenjima i poslala je Belgiju na megdan Francuskoj.

Zbog svega do sada prikazanog, epitet favorita danas ipak treba pridodati Francuskinjama. Belgijanke su pokazale dosta nesigurnosti u grupnoj fazi, naročito protiv Belorusije, što će selekcija iz zemlje Galskih petlova umeti da kazni, ako se to večeras ponovi.

I jedne i druge imaju velike adute u svojim redovima, pa će tako Belgija najviše pretiti preko EmeMeseman i Kim Mestdag, dok će Francuskinje poene potražiti preko Brije Hartli i Sandrin Grude.

Biće to repriza četvrtfinala prošlogodišnjeg Mundobasketa za košarkašice u kojem je Belgija predvođena fantastičnom Kim Mestdag ubedljivo savladala Francusku, 86:65.

Prolazak u polufinale donosi borbu za medalje, ali i plasman na kvalifilacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine.

Meč između Srbije i Švedske igra se večeras od 20 sati i 30 minuta.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar