Прича - Жога лошита: Како су Бразилци венули у Звезди…?!

Поводом доласка левог бека Жандера из Пафоса у Звезду. . .

Фудбал 04.07.2019 | 23:30
Прича - Жога лошита: Како су Бразилци венули у Звезди…?!
Уместо Жога Бонито, углавном је било Жога Лошита! Тек пристигли леви бек Жандер неће се само борити са Миланом Родићем за место стартера у систему Владана Милојевића, већ са очајним наслеђем које су му аманет на највећем српском стадиону оставили земљаци.

Могли су да буду тотални анонимуси, промакли радару великих клубова, могли су да буду фудбалери са озбиљним ЦВ, пристигли у Звезду да рехабилитују каријеру, могли су, како то обично бива, да дођу на препоруку неког менаџера. Утисак је углавном био исти. Недовољан и слаб. Бразилци су, углавном, до сада венули и свенули у Љутице Богдана.

Од када се приклонила законима тржишног либерализма Црвена звезда је у својим редовима имала 20 играча са пасошем највеће јужноамеричке земље. И искуства нису позитивна. Веровало се да ће 700.000 евра плаћени Џонатан Кафу, момак који је у дресу Лудогореца бушио црвено-белу одбрану као хилтијем, прекинути негативну традицију, али… Испотавиће се да је крилни фудбалер, са уговором у Бордоу, велики промашај у Лига шампиона сезони. Можда је Владан Милојевић могао да пробуди његове уснуле квалитете, али педантни стручњак није могао да обзуда сујету и превелики его Џонатана Кафуа. Са размишљам Дејана Савићевића – да он не може да буде исти као сви други – брзо је завршио епизоду у Црвеној звезди. Утакмица са Радом, одиграна 29.септембра, означила је крај Милојевићевог размишљања о Кафуу као озбиљној опцији. Како кажу сведоци догађаја на Маракани крилни играч је био мало безобразан и то бес искалио у свлачионици.

До сада Црвена звезда није имала озбиљне механизме када говоримо о довођењу Бразилаца. Бугарски шампион Лудогорец има масу скаута који живе у фудбалској велесили и са лица места шаљу информације о квалитетима играча. Динамомв шеф Здравко Мамић је исто имао непогрешиве саветнике, па је тако намирисао Едуарда Да Силву у тинејџерском добу, иако овај по никад потврђеној урбаној легенди није прошао пробу у чачанском Ремонту.  Звезда је углавном импровизовала, и веровала слатким речима. Погрешила је много пута. Бразилци су Црвеној звезди појели више од седам милиона евра. На довођењу Жандера инсистирао је шеф стручног штаба Владан Милојевића, пошто је му је искусни леви бек упао у очи током необавезног гледања меча између Аполона и Омоније. Сложио се и његов први сурадник Милан Косановић. И тај податак грејаће жар оптимизма код навијача Црвене звезде.

Звезда је Бразилцима отворила врата у сезони 1998/99. Тада су на Маракану стигли леви бек Адилсон Дос Сантос и нападач Вилијамс. Овај први је, чак, оставио пристојан утисак. Деловао је елегантно, са много осећаја је нападао противничку половину и празан простор. Усталио се код Милорада Косановића, али је у септембру направио две везане и неопростиве грешке. Киксирао је у финишу дербија и био један од криваца за сјајан гол Матеје Кежмана, потом је лако испао у мечу са Мецом.

Највише пута самба се очекивала у председничкој ери Владана Лукића. Спортски директор Иван Аџићкористио је саветодавну улогу некадашњег саиграча и омиљеног Гринга у Бразилу Дејана Петковића. Очекивања су била велика. Резултат – никакав. Мада је било и олакшавајућих околности.

Сви ће рећи да је 700.000 евра плаћени Евандро заиста играч далеко изнад српских услова. Знао је да чува лопту као у сефу, и предвиђа потезе ривала. Бразилски потенцијал, али неки превише фини, скандинавски темперамент. У дербију за титулу, одиграном у мају 2011. године, Евандро је стао после неколико оштријих стартова Милана Смиљанића. Није знао да узврати ударац. Касније је пао због мрачног периода изазваног фиинансијским стањем.

Звезда је платила више од милион евра за позајицу Винисијуса Пашека. Крилни фудбалер, који ломи у ситуацијама један на један, поломио је ногу у првој пријатељској утакмици, против аустријског нижелигаша. После се наплатио преко спортских судова. Није се посрећило ни Бруну Мезенги. Јурен је два прелазна рока, али Роберт Просинечки је осетио да у њему неће добити појачање.

„Чекате Бруна, а? Па што га чекате, тај фрајер неће ни да игра“, обратио се легендарни Просинечки новинарима на припремама у Аустрији.

Имао је Мезенга онај ванвременски гол против Смедерева, и сјајну ролу у судару са Вентспилсом. Међутим, није се наметнуо као константно опасна опција. Кубурио је са спремом и вишком килограма.

Док је радила веза Аџић – Петковић, један други Бразилац је био потцењиван, а користио је тим. Да, реч је о Кадуу Мендешу, стрелцу 30. првенствдних голова за Црвену звезду. Играч који не би могао ни да примрише стандардима данашње Звезде, носио је одличним статистичким бројкама екипу Роберта Просинечког. Дао је и гол на једном од вечитих дербија, и то у 90. минуту. Стално оптисан, али увек је имао јак утицај на игру црвено-белих.

„Ја не знам што сте ви новинари ухватили тог Кадуа на зуб. Није за Барселону, али је добар играч“,открио је у једном ноформалном разговору Роберт Просинечки.

Каду је био још сликовитији.

„Ви мислите да је ништа не разумем. Када је дошао Чава, писали сте да ће Каду на клупу. Кад је дошао Евандро опет сте писали да ће Каду на клупу. Али Каду игра. Каду је најбољи играч“, говорио је везиста на српском наученом у Црној Гори.

Са њим је из Зете дошао и Савио. Класичан задњи везни, знао је да буде користан за екипу, али је излуђивао Владимира Петровића лопим пријемом лопте. Да, Црвена звезда је успела да купи Бразилца који је био технички врло слаб. Злонамерни би рекли – права уметност.

Било је и момака који нису испоштовани до краја. Нападач Клео је био један од најбољих потеза покојног Горана Буњевчевића. Није се либио да га доведе из треће португалске лиге. Добио је шансу годину дана касније, али је растао у време незамапћене финансијске кризе.

„Ја идем одавде. Овај клуб нема председника“, говорио је у мају 2009. године Клео навијачима.

Нико није ни претпостављао да ће Партизан искорисити откупну клаузулу од 800.000 евра. Остало је хисторија.

Ивићевих пројеката Џеферсна и Жозеизли Фереире се и нико не сећа, није се снашао ни Едгар из Порта. Млади Зе Маркос и Вивеирос нису ни добили минуте у првом тиму… А тек шта рећи за штопера Едсона, доведеног у јануару 2016. године као капиталца за европске квалификације. Било је то обично ругање тржишту и Црвеној звезди Уместо штопера Звезда је добила играча са грађом избацивача из ноћних клубова Сао Паола. После 20 минута дебија са Јавором све је било јасно.

Едсон је био спор и бежао је од лопте. Није могао ни да стартује… Персонификација лоше куповине и скаутинга. Било је јасно да су се на Маракани ослонили на скаут програме и препоруку. Дебело су погрешили.

Зато ће Жандер бити под присмотром.

ЗВЕЗДИНИ БРАЗИЛЦИ

Аилтон 13 утакмица - 4 гола

Адилсон Дос Сантос 12 утакмица

Вилијамс 4 утакмице

Едгар 8 утакмица - 1 гол

Евандро Гебел 35 утакмица - 13 голова

Каду Мендеш 105 утакмица - 30 голова

Клео 20 утакмица - 8 голова

Бруно Мезенга 11 утакмица - 3 гола

Винисијус Пашеко 2 утакмице - 0 голова

Савио Оливеира 37 утакмица - 4 гола

Џеферсон 7 утакмица - 0 голова

Фабио 7 утакмица - 0 голова

Ели Тадеу 10 утакмица - 0 голова

Жозеизли Фереира 4 утакмице - 0 голова

Рикардињо 10 утакмица – 1 гол

Едсон – 4 утакмице

Зе Маркос – без утакмица

Вивеирос – без утакмица

Џонатан Кафу 9 утакмица – 2 гола

Матос 7 утакмица – 0 голова

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар