Priča - Žoga lošita: Kako su Brazilci venuli u Zvezdi…?!

Povodom dolaska levog beka Žandera iz Pafosa u Zvezdu. . .

Fudbal 04.07.2019 | 23:30
Priča - Žoga lošita: Kako su Brazilci venuli u Zvezdi…?!
Umesto Žoga Bonito, uglavnom je bilo Žoga Lošita! Tek pristigli levi bek Žander neće se samo boriti sa Milanom Rodićem za mesto startera u sistemu Vladana Milojevića, već sa očajnim nasleđem koje su mu amanet na najvećem srpskom stadionu ostavili zemljaci.

Mogli su da budu totalni anonimusi, promakli radaru velikih klubova, mogli su da budu fudbaleri sa ozbiljnim CV, pristigli u Zvezdu da rehabilituju karijeru, mogli su, kako to obično biva, da dođu na preporuku nekog menadžera. Utisak je uglavnom bio isti. Nedovoljan i slab. Brazilci su, uglavnom, do sada venuli i svenuli u Ljutice Bogdana.

Od kada se priklonila zakonima tržišnog liberalizma Crvena zvezda je u svojim redovima imala 20 igrača sa pasošem najveće južnoameričke zemlje. I iskustva nisu pozitivna. Verovalo se da će 700.000 evra plaćeni Džonatan Kafu, momak koji je u dresu Ludogoreca bušio crveno-belu odbranu kao hiltijem, prekinuti negativnu tradiciju, ali… Ispotaviće se da je krilni fudbaler, sa ugovorom u Bordou, veliki promašaj u Liga šampiona sezoni. Možda je Vladan Milojević mogao da probudi njegove usnule kvalitete, ali pedantni stručnjak nije mogao da obzuda sujetu i preveliki ego Džonatana Kafua. Sa razmišljam Dejana Savićevića – da on ne može da bude isti kao svi drugi – brzo je završio epizodu u Crvenoj zvezdi. Utakmica sa Radom, odigrana 29.septembra, označila je kraj Milojevićevog razmišljanja o Kafuu kao ozbiljnoj opciji. Kako kažu svedoci događaja na Marakani krilni igrač je bio malo bezobrazan i to bes iskalio u svlačionici.

Do sada Crvena zvezda nije imala ozbiljne mehanizme kada govorimo o dovođenju Brazilaca. Bugarski šampion Ludogorec ima masu skauta koji žive u fudbalskoj velesili i sa lica mesta šalju informacije o kvalitetima igrača. Dinamomv šef Zdravko Mamić je isto imao nepogrešive savetnike, pa je tako namirisao Eduarda Da Silvu u tinejdžerskom dobu, iako ovaj po nikad potvrđenoj urbanoj legendi nije prošao probu u čačanskom Remontu.  Zvezda je uglavnom improvizovala, i verovala slatkim rečima. Pogrešila je mnogo puta. Brazilci su Crvenoj zvezdi pojeli više od sedam miliona evra. Na dovođenju Žandera insistirao je šef stručnog štaba Vladan Milojevića, pošto je mu je iskusni levi bek upao u oči tokom neobaveznog gledanja meča između Apolona i Omonije. Složio se i njegov prvi suradnik Milan Kosanović. I taj podatak grejaće žar optimizma kod navijača Crvene zvezde.

Zvezda je Brazilcima otvorila vrata u sezoni 1998/99. Tada su na Marakanu stigli levi bek Adilson Dos Santos i napadač Vilijams. Ovaj prvi je, čak, ostavio pristojan utisak. Delovao je elegantno, sa mnogo osećaja je napadao protivničku polovinu i prazan prostor. Ustalio se kod Milorada Kosanovića, ali je u septembru napravio dve vezane i neoprostive greške. Kiksirao je u finišu derbija i bio jedan od krivaca za sjajan gol Mateje Kežmana, potom je lako ispao u meču sa Mecom.

Najviše puta samba se očekivala u predsedničkoj eri Vladana Lukića. Sportski direktor Ivan Adžićkoristio je savetodavnu ulogu nekadašnjeg saigrača i omiljenog Gringa u Brazilu Dejana Petkovića. Očekivanja su bila velika. Rezultat – nikakav. Mada je bilo i olakšavajućih okolnosti.

Svi će reći da je 700.000 evra plaćeni Evandro zaista igrač daleko iznad srpskih uslova. Znao je da čuva loptu kao u sefu, i predviđa poteze rivala. Brazilski potencijal, ali neki previše fini, skandinavski temperament. U derbiju za titulu, odigranom u maju 2011. godine, Evandro je stao posle nekoliko oštrijih startova Milana Smiljanića. Nije znao da uzvrati udarac. Kasnije je pao zbog mračnog perioda izazvanog fiinansijskim stanjem.

Zvezda je platila više od milion evra za pozajicu Vinisijusa Pašeka. Krilni fudbaler, koji lomi u situacijama jedan na jedan, polomio je nogu u prvoj prijateljskoj utakmici, protiv austrijskog niželigaša. Posle se naplatio preko sportskih sudova. Nije se posrećilo ni Brunu Mezengi. Juren je dva prelazna roka, ali Robert Prosinečki je osetio da u njemu neće dobiti pojačanje.

„Čekate Bruna, a? Pa što ga čekate, taj frajer neće ni da igra“, obratio se legendarni Prosinečki novinarima na pripremama u Austriji.

Imao je Mezenga onaj vanvremenski gol protiv Smedereva, i sjajnu rolu u sudaru sa Ventspilsom. Međutim, nije se nametnuo kao konstantno opasna opcija. Kuburio je sa spremom i viškom kilograma.

Dok je radila veza Adžić – Petković, jedan drugi Brazilac je bio potcenjivan, a koristio je tim. Da, reč je o Kaduu Mendešu, strelcu 30. prvenstvdnih golova za Crvenu zvezdu. Igrač koji ne bi mogao ni da primriše standardima današnje Zvezde, nosio je odličnim statističkim brojkama ekipu Roberta Prosinečkog. Dao je i gol na jednom od večitih derbija, i to u 90. minutu. Stalno optisan, ali uvek je imao jak uticaj na igru crveno-belih.

„Ja ne znam što ste vi novinari uhvatili tog Kadua na zub. Nije za Barselonu, ali je dobar igrač“,otkrio je u jednom noformalnom razgovoru Robert Prosinečki.

Kadu je bio još slikovitiji.

„Vi mislite da je ništa ne razumem. Kada je došao Čava, pisali ste da će Kadu na klupu. Kad je došao Evandro opet ste pisali da će Kadu na klupu. Ali Kadu igra. Kadu je najbolji igrač“, govorio je vezista na srpskom naučenom u Crnoj Gori.

Sa njim je iz Zete došao i Savio. Klasičan zadnji vezni, znao je da bude koristan za ekipu, ali je izluđivao Vladimira Petrovića lopim prijemom lopte. Da, Crvena zvezda je uspela da kupi Brazilca koji je bio tehnički vrlo slab. Zlonamerni bi rekli – prava umetnost.

Bilo je i momaka koji nisu ispoštovani do kraja. Napadač Kleo je bio jedan od najboljih poteza pokojnog Gorana Bunjevčevića. Nije se libio da ga dovede iz treće portugalske lige. Dobio je šansu godinu dana kasnije, ali je rastao u vreme nezamapćene finansijske krize.

„Ja idem odavde. Ovaj klub nema predsednika“, govorio je u maju 2009. godine Kleo navijačima.

Niko nije ni pretpostavljao da će Partizan iskorisiti otkupnu klauzulu od 800.000 evra. Ostalo je historija.

Ivićevih projekata Džefersna i Žozeizli Fereire se i niko ne seća, nije se snašao ni Edgar iz Porta. Mladi Ze Markos i Viveiros nisu ni dobili minute u prvom timu… A tek šta reći za štopera Edsona, dovedenog u januaru 2016. godine kao kapitalca za evropske kvalifikacije. Bilo je to obično ruganje tržištu i Crvenoj zvezdi Umesto štopera Zvezda je dobila igrača sa građom izbacivača iz noćnih klubova Sao Paola. Posle 20 minuta debija sa Javorom sve je bilo jasno.

Edson je bio spor i bežao je od lopte. Nije mogao ni da startuje… Personifikacija loše kupovine i skautinga. Bilo je jasno da su se na Marakani oslonili na skaut programe i preporuku. Debelo su pogrešili.

Zato će Žander biti pod prismotrom.

ZVEZDINI BRAZILCI

Ailton 13 utakmica - 4 gola

Adilson Dos Santos 12 utakmica

Vilijams 4 utakmice

Edgar 8 utakmica - 1 gol

Evandro Gebel 35 utakmica - 13 golova

Kadu Mendeš 105 utakmica - 30 golova

Kleo 20 utakmica - 8 golova

Bruno Mezenga 11 utakmica - 3 gola

Vinisijus Pašeko 2 utakmice - 0 golova

Savio Oliveira 37 utakmica - 4 gola

Džeferson 7 utakmica - 0 golova

Fabio 7 utakmica - 0 golova

Eli Tadeu 10 utakmica - 0 golova

Žozeizli Fereira 4 utakmice - 0 golova

Rikardinjo 10 utakmica – 1 gol

Edson – 4 utakmice

Ze Markos – bez utakmica

Viveiros – bez utakmica

Džonatan Kafu 9 utakmica – 2 gola

Matos 7 utakmica – 0 golova

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar