Прича: Анћелоти и Конте знају да...

. . . велики тимови почињу од одбране! Јуве, Интер и Наполи озбиљно појачавају задњу линију.

Фудбал 04.07.2019 | 23:00
Прича: Анћелоти и Конте знају да...
Правило да сваки велики тим почиње од одбране и пара централних дефанзиваца у Италији има своју готово матаметичку потврду. У Серији А се догодило много пута да тим који постигне највише голова не заврши сезону са шампионском круном, али је на нивоу статитичке грешке број скудета који није освојио тим који је примио најмања голова. Довољно је погледати Јувентус Антонија Контеа и Макса Алегрија који је осам пут узастопно освојио скудето.

Бјанконери су сваки пут завршавали сезону као тим који је имао најмање капитулација, а чак пет пут су препустили другим клубовима ореол најефикасније екипе. Некада је то био Милан, некад Фјорентина, догодило се и Наполију и Роми па чак и Аталанти да затресу више пута мрежу од Јувеа, али им то није помогло ни да угрозе, а камоли скину скудето, са дреса фудбалера Старе даме. 

Није случајно да је нови генерални директор Интера Бепе Марота, непосредно по свом доласку у Апијано Ђентиле, капарисао Дијега Година, искусног и стаменог дефанзивца Уругваја и сада већ бившег играча Атлетико Мадрида. Марота је стигао у Интер из Јувентуса и у редове Нереазура није довео само свог “сапутника” у препороду Јувеа Антонија Контеа, већ и филозофију рада и конструисања тима.

Глава успешних тимова није у шпицу напада већ у бедему испред голмана. Са Годином, Интер је већ ставио главу на своје место. Трио испред Хандановића, Годин-Де Фрај-Шкрињар, спада у један од најјачих не само у Италији већ и у Европи. Велики плус за Интер и његовог спортског директора Пјера Аузилија је цена коју су Нерезури платили за атомску одбрану: 12.000.000 евра. Годин и Де Фрај су дошли без обештећења а Шкрињар је практично коштао 12.000.000 евра, однсоно 5.000.000 евра у кешу плус 7.000.000 кроз бонусе и играчки картон Капрарија. 

Као што је Марота схватио одакле мора да почне са креацијом победничког тима у Интеру, тако је и Карло Анчелоти у Напуљу после прве сезоне детектовао играчке позиције које мора да појача како би могао да буде конкурентан за скудето. Такође, Карло има врло значајно искуство из Милана где је на пару Малдини-Неста конструисао своје успехе у Серији А и Лиги шампиона. 

Прво велико појачање Наполија у овој сезони је Костас Манолас. Грчки стопер припада уској групи од пет најбољих дефанзиваца у Серији А. Са Кулибалијем, Манолас ће формирати можда и најјачи пар централних бекова у Серији А. Духовити Наполитанци су их већ прозвали К2 (Калиду и Костас) алудирајући на чињеницу да се К2, међу алпинистима, сматра тежим врхом за освајање од Монт Евереста иако је мало нижи од њега. 

Као и Интер и Наполи је маестрално одрадио посао око трансфера Маноласа. Грк је Наполи коштао само 15.000.000 евра у кешу будући да је Де Лаурентис повратио 21.000.000 евра кроз продају резерве Азура Дијаваре Роми. Четворку испред голмана Мерета ће формирати, највероватније, Ди Лоренцо или Максимовић на десном боку и Гулам на левом. 

Најзначајнија карактеристика руководилаца Јувентуса, која им је доносила компаративну предност у односу на своје такмаце, се огледа у антиципирању потеза и правовременом реаговању на акције противника на фудбалској пијаци. Јуве још није довео Де Лихта, али недостаје још само неколико детаља и није речено да док пишем овај текст, Мино Рајола закључује посао са генералним директором Едином ван дер Саром. 

За разлику од Интера и Наполија, Бјанконери ће платити папрено своје појачање. Де Лихт ће коштати, више или мање,  80.000.000 евра, иако је прва формулисана понуда Јувеа 65.000.000 евра (55 у кешу и 10 кроз бонусе). Капитен Ајакса ће постати други најскупљи дефанзивац, одмах после његовог земљака Ван Дајка који је из Саутемптона прешао у Ливерпул за лепоту од 84.000.000 евра. Де Лихт ће имати и фараонску плату за своје године, у августу пуни 20 година: 12.000.000 евра, укључујући бонусе поред фиксне плате од 7.500.000. 

Међутим, за разлику од Година и Маноласа, који ће тешко моћи да донесу новац Интеру и Наполију од будуће продаје, Јуве ће, највероватније, моћи да наплати сваки уложен евро у Де Лихта и још ће плус зарадити, као много пута у својој историји. Де Лихт ће са Кјелинијем представљати савршено укомпонован дефанзивни пар: младост и искуство, визија игре и снага, елегантност и бескруполозност. Де Лихт и Кјелини ће бити као Др. Џекил и Мр. Хајд. 

Бонучи ће највероватније напустити Јувентус, овај пут дефинитивно, без повратне карте. Између осталог и зато што је Сари у Јувеу нашао свог “мезимца” Данијелеа Руганија који је са њим на клупи Емполија одиграо савршену сезону у дресу тосканског клуба: 38 партија од првог до последњег минута, без жутог картона. Та сезона је препоручила Руганија Јувеу. Са Алегријем млади Италијан није успео да се устали у стартну поставу, али са Саријем се мења музика, тим пре што Кјелини има већ 35 година и налази се на почетку краја своје дуге и успешне каријере. 

Разлика између Јувеа, Наполија и Интера у односу на друге клубове Серије А се најбоље види у њиховом одбрамбеном потенцијалу. Милан и даље тражи партнера за капитена Ромањолија који би и сам могао да промени средину ако у Миланело стигне тзв. непристојна понуда. Један од кандидата је наш Матија Настасић, заједно са Хрватом Дејаном Ловреном, који је изгубио место стартера у Ливерпулу. На бековским позицијама би требало да играју Конти (Калабрија) и Ернандез. Аталанта ће играти са Толоијем, Паломином и Мазијелом. Рома, ако све буде ишло по најбољем сценарију, ће имати Флоренција, Бартру, Манчинија (Фација) и Спинацолу, док ће Лацио играти са Луизом Фелипеом, Ачербијем и Вавром. 

Не треба бити велики експерт, па већ на прву лопту увидети квалитативни јаз између одбрамбених зидова Јувеа, Наполија и Интера и остатка тимова који ће трчати трку за Европу. Јаз који је готово једнак ономе између трија Сари, Анчелоти, Конте и остатка тренерске бранше у Серији А. Због тога, између осталог, нећете наћи у Италији ниједног озбиљнијег фудбалског коментатора, бившег фудбалера или новинара, који не доводи ниједног момента у питање да су прва три места већ резервисана за Јуве, Наполи и Интер. Остаје само да се види распоред унутар тројке. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар