Priča: Anćeloti i Konte znaju da...

. . . veliki timovi počinju od odbrane! Juve, Inter i Napoli ozbiljno pojačavaju zadnju liniju.

Fudbal 04.07.2019 | 23:00
Priča: Anćeloti i Konte znaju da...
Pravilo da svaki veliki tim počinje od odbrane i para centralnih defanzivaca u Italiji ima svoju gotovo matametičku potvrdu. U Seriji A se dogodilo mnogo puta da tim koji postigne najviše golova ne završi sezonu sa šampionskom krunom, ali je na nivou statitičke greške broj skudeta koji nije osvojio tim koji je primio najmanja golova. Dovoljno je pogledati Juventus Antonija Kontea i Maksa Alegrija koji je osam put uzastopno osvojio skudeto.

Bjankoneri su svaki put završavali sezonu kao tim koji je imao najmanje kapitulacija, a čak pet put su prepustili drugim klubovima oreol najefikasnije ekipe. Nekada je to bio Milan, nekad Fjorentina, dogodilo se i Napoliju i Romi pa čak i Atalanti da zatresu više puta mrežu od Juvea, ali im to nije pomoglo ni da ugroze, a kamoli skinu skudeto, sa dresa fudbalera Stare dame. 

Nije slučajno da je novi generalni direktor Intera Bepe Marota, neposredno po svom dolasku u Apijano Đentile, kaparisao Dijega Godina, iskusnog i stamenog defanzivca Urugvaja i sada već bivšeg igrača Atletiko Madrida. Marota je stigao u Inter iz Juventusa i u redove Nereazura nije doveo samo svog “saputnika” u preporodu Juvea Antonija Kontea, već i filozofiju rada i konstruisanja tima.

Glava uspešnih timova nije u špicu napada već u bedemu ispred golmana. Sa Godinom, Inter je već stavio glavu na svoje mesto. Trio ispred Handanovića, Godin-De Fraj-Škrinjar, spada u jedan od najjačih ne samo u Italiji već i u Evropi. Veliki plus za Inter i njegovog sportskog direktora Pjera Auzilija je cena koju su Nerezuri platili za atomsku odbranu: 12.000.000 evra. Godin i De Fraj su došli bez obeštećenja a Škrinjar je praktično koštao 12.000.000 evra, odnsono 5.000.000 evra u kešu plus 7.000.000 kroz bonuse i igrački karton Kaprarija. 

Kao što je Marota shvatio odakle mora da počne sa kreacijom pobedničkog tima u Interu, tako je i Karlo Ančeloti u Napulju posle prve sezone detektovao igračke pozicije koje mora da pojača kako bi mogao da bude konkurentan za skudeto. Takođe, Karlo ima vrlo značajno iskustvo iz Milana gde je na paru Maldini-Nesta konstruisao svoje uspehe u Seriji A i Ligi šampiona. 

Prvo veliko pojačanje Napolija u ovoj sezoni je Kostas Manolas. Grčki stoper pripada uskoj grupi od pet najboljih defanzivaca u Seriji A. Sa Kulibalijem, Manolas će formirati možda i najjači par centralnih bekova u Seriji A. Duhoviti Napolitanci su ih već prozvali K2 (Kalidu i Kostas) aludirajući na činjenicu da se K2, među alpinistima, smatra težim vrhom za osvajanje od Mont Everesta iako je malo niži od njega. 

Kao i Inter i Napoli je maestralno odradio posao oko transfera Manolasa. Grk je Napoli koštao samo 15.000.000 evra u kešu budući da je De Laurentis povratio 21.000.000 evra kroz prodaju rezerve Azura Dijavare Romi. Četvorku ispred golmana Mereta će formirati, najverovatnije, Di Lorenco ili Maksimović na desnom boku i Gulam na levom. 

Najznačajnija karakteristika rukovodilaca Juventusa, koja im je donosila komparativnu prednost u odnosu na svoje takmace, se ogleda u anticipiranju poteza i pravovremenom reagovanju na akcije protivnika na fudbalskoj pijaci. Juve još nije doveo De Lihta, ali nedostaje još samo nekoliko detalja i nije rečeno da dok pišem ovaj tekst, Mino Rajola zaključuje posao sa generalnim direktorom Edinom van der Sarom. 

Za razliku od Intera i Napolija, Bjankoneri će platiti papreno svoje pojačanje. De Liht će koštati, više ili manje,  80.000.000 evra, iako je prva formulisana ponuda Juvea 65.000.000 evra (55 u kešu i 10 kroz bonuse). Kapiten Ajaksa će postati drugi najskuplji defanzivac, odmah posle njegovog zemljaka Van Dajka koji je iz Sautemptona prešao u Liverpul za lepotu od 84.000.000 evra. De Liht će imati i faraonsku platu za svoje godine, u avgustu puni 20 godina: 12.000.000 evra, uključujući bonuse pored fiksne plate od 7.500.000. 

Međutim, za razliku od Godina i Manolasa, koji će teško moći da donesu novac Interu i Napoliju od buduće prodaje, Juve će, najverovatnije, moći da naplati svaki uložen evro u De Lihta i još će plus zaraditi, kao mnogo puta u svojoj istoriji. De Liht će sa Kjelinijem predstavljati savršeno ukomponovan defanzivni par: mladost i iskustvo, vizija igre i snaga, elegantnost i beskrupoloznost. De Liht i Kjelini će biti kao Dr. Džekil i Mr. Hajd. 

Bonuči će najverovatnije napustiti Juventus, ovaj put definitivno, bez povratne karte. Između ostalog i zato što je Sari u Juveu našao svog “mezimca” Danijelea Ruganija koji je sa njim na klupi Empolija odigrao savršenu sezonu u dresu toskanskog kluba: 38 partija od prvog do poslednjeg minuta, bez žutog kartona. Ta sezona je preporučila Ruganija Juveu. Sa Alegrijem mladi Italijan nije uspeo da se ustali u startnu postavu, ali sa Sarijem se menja muzika, tim pre što Kjelini ima već 35 godina i nalazi se na početku kraja svoje duge i uspešne karijere. 

Razlika između Juvea, Napolija i Intera u odnosu na druge klubove Serije A se najbolje vidi u njihovom odbrambenom potencijalu. Milan i dalje traži partnera za kapitena Romanjolija koji bi i sam mogao da promeni sredinu ako u Milanelo stigne tzv. nepristojna ponuda. Jedan od kandidata je naš Matija Nastasić, zajedno sa Hrvatom Dejanom Lovrenom, koji je izgubio mesto startera u Liverpulu. Na bekovskim pozicijama bi trebalo da igraju Konti (Kalabrija) i Ernandez. Atalanta će igrati sa Toloijem, Palominom i Mazijelom. Roma, ako sve bude išlo po najboljem scenariju, će imati Florencija, Bartru, Mančinija (Facija) i Spinacolu, dok će Lacio igrati sa Luizom Felipeom, Ačerbijem i Vavrom. 

Ne treba biti veliki ekspert, pa već na prvu loptu uvideti kvalitativni jaz između odbrambenih zidova Juvea, Napolija i Intera i ostatka timova koji će trčati trku za Evropu. Jaz koji je gotovo jednak onome između trija Sari, Ančeloti, Konte i ostatka trenerske branše u Seriji A. Zbog toga, između ostalog, nećete naći u Italiji nijednog ozbiljnijeg fudbalskog komentatora, bivšeg fudbalera ili novinara, koji ne dovodi nijednog momenta u pitanje da su prva tri mesta već rezervisana za Juve, Napoli i Inter. Ostaje samo da se vidi raspored unutar trojke. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar