Пуче бомба - Жоао Феликс!

И скупље него што се очекивало. . . ! Трећи највећи трансфер у историји фудбала! Атлетико ушао у историју: Трећи највећи трансфер икад! Мадридски клуб издвојио је новца као ниједном до сада.

Фудбал 03.07.2019 | 21:35
Пуче бомба - Жоао Феликс!
Многи нису веровали трачевима да ће баш Атлетико Мадрид купити суперталента Бенфике Жоаа Феликса.

Међутим, баш то се догодило!

Крилни нападач из Португала, пред којим је велика каријера, прешао је на стадион "Ванда Метрополитано" у трећем највећем трансферу у историји фудбала.

Атлетико га је платио Бенфики чак 126 милиона евра!

Скупље од Феликса до сада су плаћени само Нејмар када је прешао из Барселоне у ПСЖ за 222 милиона евра и Килијан Мбапе, када је прешао из Монака у ПСЖ за 135 милиона.

Од ове јулске вечери, име португалског бисера стајаће уз њихова, а на њему је да у наредним годинама докаже да је вредео оволиког новца...

Највећи европски и светски медији хитно су пренели ову вест, чиме је потврђена победа Атлетико Мадрида у борби за Феликсов потпис против других великана.

Колико су "јорганџије" биле галантне показује и то да су платиле шест милиона ВИШЕ од износа наведеног у "излазној" клаузули Феликсовог уговора са Бенфиком. Португалски клуб је најавио да ће Атлетико платити обештећење у ратама...

Сада је и званично: Жоао Феликс је нови играч Атлетико Мадрида! Цела операција ће Мадриђане коштати невероватних 139.200.000 евра! Без плате играча...



Шпански клуб је вечерас потврдио да је довео најскупље појачање у својој историји и четврто најскупље у историји фудбала. Укупна висина Феликсовог трансфера из Бенфике износи невероватних 127.200.000 евра! То је и више од онога што се у први мах најављивало. Играч је имао откупну клаузулу у висини од 120.000.000 евра коју је Атлетико активирао вечерас, али ће морати да плати и додатне трошкове. Мадриђани ће 6.000.000 евра исплатити на име банкарских трошкова целе операције, јер ће обештећење бити исплаћено у ратама. Прва рата износи 30.000.000 евра и она је данас уплаћена мадридском клубу. А још 1.200.000 евра ће Атлетико уплатити Порту на име тренинг компензације с обзиром да је шест година као дете провео у редовима овог клуба.

Бенфика није желела да ни цент од њеног дела припадне љутом ривалу, па се Атлетико обавезао да Порту исплати тај новац. На име тренинг компензације, одређени новац и иде и клубовима Ос Пестинас и Падроенсе у којима је Феликс такође провео део каријере, али њима ће Бенфика исплатити следовање од свог новца. Такође, Бенфика је саопштила да менаџерска провизија Жоржу Мендешу за реализацију трансфера износи 12.000.000 евра и да ће је у целости подмирити Атлетико Мадрид. 

Жоао Феликс је са Атлетиком потписао дугорочни уговор на седам сезона, дакле до лета 2026. године. Према писању шпанских медија, 19-годишњи Португалац је добио открупну калузулу од 250.000.000 евра колико ће морати да палти заинтересовани клуба ако га буде желео. Феликс ће у Атлетику зарађивати 3.500.000 евра нето по сезони, што је на бруто нивоу 6.000.000 европских новчаница. Примера ради, Антоан Гризман којег ће заменити и од чије продаје је финансиран његов трансфер је претходне сезоне има плату од 24.000.000 евра нето. Да је Гризман одрадио цео уговор до краја у наредне три године, његова плата би на бруто нивоу коштала Атлетико 126.000.000 евра. Феликсов уговор ће их за седам година коштати 42.000.000 евра. Наравно, ако га под истим условима одради до краја, што је мало вероватно јер ће за годину-две добити повишицу ако оправда очекивања. Ателтико ће цело обештећење за Феликса покрити продајом Гризмана у Барселону за 126.000.000 евра. Чека се само званична потврда трансфера... 

Феликсов случај је непто скоро незабелећно у фудбалу пошто је постао четврти најскупљи играч свих времена после само једне сениорске сезоне. Као 16-годипњак је заиграо за Б тим Бенфике и провео две сезоне у њему. За први тим Бенфике је у португалском првенству дебитовао августа прошле године и уследила је експлозија. На 43 меча у свим такмичењима је забележио 20 голова и 11 асистенција, истиснуо Андрију Живковића из тима и дошао до позива у А селекцију Португалије. Заинетерсовао је бројне европске клубове. Између осталих: манчестерске ривале Сити и Јунајтед, Јувентус, Реал Мадрид... 

Али нико од њих није хтео да иде толико далеко као Атлетико и да за тинејџера са једном озбиљном сезоном у каријери плати преко 120.000.00 евра. Ипак, Јорганџије су веровали у оно што други нису и реализовале највећи трансфер у клупској историји. Чак и у градској јер чак ни Реал до сада није платио оволики новац за неког фудбалера. Скупљи од Феликса у историји фудбала остају само Нејмар и Мбапе. 

"Довели смо момка огромног талента који дели наше фудбалске идеје", рекао је Чоло Симеоне. 

Атлетико је вечерас на друштвеним мрежама потврдио трансфер видео снимком на којем се види Феликс како у посети чувеном мадридском музеју Прадо разгледа уметничка дела. Ателтикова порука је гласила: "Чист таленат"

Брзина, дриблинг, шут, преглед игре, брзо размишљање на терену, голови, асистенције... Све то Атлетико добија у једном од највећих талената данашњице. Биће занимљиво да видимо како ће такав потенцијал обликовати тренер попут Дијега Симеонеа. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар