Puče bomba - Žoao Feliks!

I skuplje nego što se očekivalo. . . ! Treći najveći transfer u istoriji fudbala! Atletiko ušao u istoriju: Treći najveći transfer ikad! Madridski klub izdvojio je novca kao nijednom do sada.

Fudbal 03.07.2019 | 21:35
Puče bomba - Žoao Feliks!
Mnogi nisu verovali tračevima da će baš Atletiko Madrid kupiti supertalenta Benfike Žoaa Feliksa.

Međutim, baš to se dogodilo!

Krilni napadač iz Portugala, pred kojim je velika karijera, prešao je na stadion "Vanda Metropolitano" u trećem najvećem transferu u istoriji fudbala.

Atletiko ga je platio Benfiki čak 126 miliona evra!

Skuplje od Feliksa do sada su plaćeni samo Nejmar kada je prešao iz Barselone u PSŽ za 222 miliona evra i Kilijan Mbape, kada je prešao iz Monaka u PSŽ za 135 miliona.

Od ove julske večeri, ime portugalskog bisera stajaće uz njihova, a na njemu je da u narednim godinama dokaže da je vredeo ovolikog novca...

Najveći evropski i svetski mediji hitno su preneli ovu vest, čime je potvrđena pobeda Atletiko Madrida u borbi za Feliksov potpis protiv drugih velikana.

Koliko su "jorgandžije" bile galantne pokazuje i to da su platile šest miliona VIŠE od iznosa navedenog u "izlaznoj" klauzuli Feliksovog ugovora sa Benfikom. Portugalski klub je najavio da će Atletiko platiti obeštećenje u ratama...

Sada je i zvanično: Žoao Feliks je novi igrač Atletiko Madrida! Cela operacija će Madriđane koštati neverovatnih 139.200.000 evra! Bez plate igrača...



Španski klub je večeras potvrdio da je doveo najskuplje pojačanje u svojoj istoriji i četvrto najskuplje u istoriji fudbala. Ukupna visina Feliksovog transfera iz Benfike iznosi neverovatnih 127.200.000 evra! To je i više od onoga što se u prvi mah najavljivalo. Igrač je imao otkupnu klauzulu u visini od 120.000.000 evra koju je Atletiko aktivirao večeras, ali će morati da plati i dodatne troškove. Madriđani će 6.000.000 evra isplatiti na ime bankarskih troškova cele operacije, jer će obeštećenje biti isplaćeno u ratama. Prva rata iznosi 30.000.000 evra i ona je danas uplaćena madridskom klubu. A još 1.200.000 evra će Atletiko uplatiti Portu na ime trening kompenzacije s obzirom da je šest godina kao dete proveo u redovima ovog kluba.

Benfika nije želela da ni cent od njenog dela pripadne ljutom rivalu, pa se Atletiko obavezao da Portu isplati taj novac. Na ime trening kompenzacije, određeni novac i ide i klubovima Os Pestinas i Padroense u kojima je Feliks takođe proveo deo karijere, ali njima će Benfika isplatiti sledovanje od svog novca. Takođe, Benfika je saopštila da menadžerska provizija Žoržu Mendešu za realizaciju transfera iznosi 12.000.000 evra i da će je u celosti podmiriti Atletiko Madrid. 

Žoao Feliks je sa Atletikom potpisao dugoročni ugovor na sedam sezona, dakle do leta 2026. godine. Prema pisanju španskih medija, 19-godišnji Portugalac je dobio otkrupnu kaluzulu od 250.000.000 evra koliko će morati da palti zainteresovani kluba ako ga bude želeo. Feliks će u Atletiku zarađivati 3.500.000 evra neto po sezoni, što je na bruto nivou 6.000.000 evropskih novčanica. Primera radi, Antoan Grizman kojeg će zameniti i od čije prodaje je finansiran njegov transfer je prethodne sezone ima platu od 24.000.000 evra neto. Da je Grizman odradio ceo ugovor do kraja u naredne tri godine, njegova plata bi na bruto nivou koštala Atletiko 126.000.000 evra. Feliksov ugovor će ih za sedam godina koštati 42.000.000 evra. Naravno, ako ga pod istim uslovima odradi do kraja, što je malo verovatno jer će za godinu-dve dobiti povišicu ako opravda očekivanja. Ateltiko će celo obeštećenje za Feliksa pokriti prodajom Grizmana u Barselonu za 126.000.000 evra. Čeka se samo zvanična potvrda transfera... 

Feliksov slučaj je nepto skoro nezabelećno u fudbalu pošto je postao četvrti najskuplji igrač svih vremena posle samo jedne seniorske sezone. Kao 16-godipnjak je zaigrao za B tim Benfike i proveo dve sezone u njemu. Za prvi tim Benfike je u portugalskom prvenstvu debitovao avgusta prošle godine i usledila je eksplozija. Na 43 meča u svim takmičenjima je zabeležio 20 golova i 11 asistencija, istisnuo Andriju Živkovića iz tima i došao do poziva u A selekciju Portugalije. Zainetersovao je brojne evropske klubove. Između ostalih: mančesterske rivale Siti i Junajted, Juventus, Real Madrid... 

Ali niko od njih nije hteo da ide toliko daleko kao Atletiko i da za tinejdžera sa jednom ozbiljnom sezonom u karijeri plati preko 120.000.00 evra. Ipak, Jorgandžije su verovali u ono što drugi nisu i realizovale najveći transfer u klupskoj istoriji. Čak i u gradskoj jer čak ni Real do sada nije platio ovoliki novac za nekog fudbalera. Skuplji od Feliksa u istoriji fudbala ostaju samo Nejmar i Mbape. 

"Doveli smo momka ogromnog talenta koji deli naše fudbalske ideje", rekao je Čolo Simeone. 

Atletiko je večeras na društvenim mrežama potvrdio transfer video snimkom na kojem se vidi Feliks kako u poseti čuvenom madridskom muzeju Prado razgleda umetnička dela. Ateltikova poruka je glasila: "Čist talenat"

Brzina, dribling, šut, pregled igre, brzo razmišljanje na terenu, golovi, asistencije... Sve to Atletiko dobija u jednom od najvećih talenata današnjice. Biće zanimljivo da vidimo kako će takav potencijal oblikovati trener poput Dijega Simeonea. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar