За само пет година од финала ЛЕ до банкрота!

Тужни дани за клуб основан пре 101 године.

Фудбал 03.07.2019 | 23:45
За само пет година од финала ЛЕ до банкрота!
Фудбал је одавно постао уносан бизнис, а од када је тако, много тога се променило.

Некада велика имена клубова широм света преселила су се у аматерске рангове, док су поједини анонимуси упливом новца изненада постали битни фактори у својим првенствима, па и међународним такмичењима.

Свакако, новац је значајно променио схватање ове игре и подигао је на много, много виши ниво. 

Неки су се прилагодили, али много више њих нису. Међу њима украјински Дњепар, клуб основан 1918. године.

Данас, 101. годину касније, клуб који је током осамдесетих прошлог века био међу водећима у совјетском фудбалу, а 1989. је постао први професионални клуб у тој држави, доживео је банкрот и није успео да региструје екипу за такмичење у четвртом рангу украјинског шампионата. 

Двапут са Партизаном и Спартаком

Током своје историје Дњепар је двапут играо против Партизана, у Лиги Европе 2005. године. Успешнији су били црно-бели, који су у после 2:2 у Београду славили 1:0 у Украјини, али их је потом елиминисао каснији освајач такмичења, московски ЦСКА. У квалификацијама за исто такмичење, 2010, за противника су имали суботички Спартак. После пораза 1:2 у гостима, код куће су славили 2:0.

Тешко да је ико могао да помисли тако нешто после сезоне 2014/15, у којој је Дњепар играо финале Лиге Европе. Упркос поразу од Севиље 2:3, та сезона сматра се најуспешнијом у клупској историји бар када је реч о међународним такмичењима.  

Екипа је због ратног стања на истоку Украјине морала као домаћин да игра у 400 километара удаљеном Кијеву, али то није сметало Бразилцима Дагласу, Леу Матосу, Матеусу, Хрвату Николи Калинићу и домаћим играчима Конопљанки, Ротану, Бојку, Федорчуку... да остваре сјајне резултате.

Све је деловало сјајно у то време по клуб са реке Дњепар, међутим, почетком 2016. кренуо је суноврат. Због дугова према шпанском тренеру Хуанду Рамосу, који је седео на клупи од 2010. до 2014. године, УЕФА је избацила Дњепар из Европе и одредила забрану довођења играча, а Фудбалски савез Украјине га казнио одузимањем бодова. Газда Игор Коломојски је "заврнуо славину", па је тим све више тонуо...

Дотле да нема довољно новца да се региструје за играње у четвртом рангу пет сезона после учешћа у финалу Лиге Европе...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар