Za samo pet godina od finala LE do bankrota!

Tužni dani za klub osnovan pre 101 godine.

Fudbal 03.07.2019 | 23:45
Za samo pet godina od finala LE do bankrota!
Fudbal je odavno postao unosan biznis, a od kada je tako, mnogo toga se promenilo.

Nekada velika imena klubova širom sveta preselila su se u amaterske rangove, dok su pojedini anonimusi uplivom novca iznenada postali bitni faktori u svojim prvenstvima, pa i međunarodnim takmičenjima.

Svakako, novac je značajno promenio shvatanje ove igre i podigao je na mnogo, mnogo viši nivo. 

Neki su se prilagodili, ali mnogo više njih nisu. Među njima ukrajinski Dnjepar, klub osnovan 1918. godine.

Danas, 101. godinu kasnije, klub koji je tokom osamdesetih prošlog veka bio među vodećima u sovjetskom fudbalu, a 1989. je postao prvi profesionalni klub u toj državi, doživeo je bankrot i nije uspeo da registruje ekipu za takmičenje u četvrtom rangu ukrajinskog šampionata. 

Dvaput sa Partizanom i Spartakom

Tokom svoje istorije Dnjepar je dvaput igrao protiv Partizana, u Ligi Evrope 2005. godine. Uspešniji su bili crno-beli, koji su u posle 2:2 u Beogradu slavili 1:0 u Ukrajini, ali ih je potom eliminisao kasniji osvajač takmičenja, moskovski CSKA. U kvalifikacijama za isto takmičenje, 2010, za protivnika su imali subotički Spartak. Posle poraza 1:2 u gostima, kod kuće su slavili 2:0.

Teško da je iko mogao da pomisli tako nešto posle sezone 2014/15, u kojoj je Dnjepar igrao finale Lige Evrope. Uprkos porazu od Sevilje 2:3, ta sezona smatra se najuspešnijom u klupskoj istoriji bar kada je reč o međunarodnim takmičenjima.  

Ekipa je zbog ratnog stanja na istoku Ukrajine morala kao domaćin da igra u 400 kilometara udaljenom Kijevu, ali to nije smetalo Brazilcima Daglasu, Leu Matosu, Mateusu, Hrvatu Nikoli Kaliniću i domaćim igračima Konopljanki, Rotanu, Bojku, Fedorčuku... da ostvare sjajne rezultate.

Sve je delovalo sjajno u to vreme po klub sa reke Dnjepar, međutim, početkom 2016. krenuo je sunovrat. Zbog dugova prema španskom treneru Huandu Ramosu, koji je sedeo na klupi od 2010. do 2014. godine, UEFA je izbacila Dnjepar iz Evrope i odredila zabranu dovođenja igrača, a Fudbalski savez Ukrajine ga kaznio oduzimanjem bodova. Gazda Igor Kolomojski je "zavrnuo slavinu", pa je tim sve više tonuo...

Dotle da nema dovoljno novca da se registruje za igranje u četvrtom rangu pet sezona posle učešća u finalu Lige Evrope...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar