''Двије године за прву дионицу''

Директор предузећа “Аутопутеви” Душан Топић рекао је да уговорени рок за изградњу прве дионице аутопута на Коридору “Пет це” на правцу Јоховац – Товира – Руданка – Костајница износи двије године, а као највећи изазов трасе навео је изградњу другог тунела “Путниково брдо”, јер прелази ентитетску линију.  

Република Српска 03.07.2019 | 18:05
''Двије године за прву дионицу''
Топић каже да је у току насипање трасе, али да главни и најосјетљивији посао предстоји на изградњи двије петље, и то у Товири за коју каже да је слична оној у Маховљанима и Костајници.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је ЕУ за изградњу ове дионице аутопута на Коридору “Пет це” додијелила око 15 милиона евра бесповратних средстава, и да је ријеч о једној од укупно осам дионица за коју ће ЕУ издвојити око 110.000.000 евра.

Он каже да ће овај пројекат бити повезан са аутопутем Бањалука-Добој и надопунити остале текуће и планиране инвестиције у сјеверном и јужном дијелу Коридора “Пет це” у Републици Српској и Федерацији БиХ.

– Самим тим БиХ ће се повезати са Европом. Интересантно је поменути да ће се управо сутра у Познању у Пољској бити одржан самит на којем ће бити представљен и овај пројекат, чијим ће завршетком дословно бити омогућено повезивање од Пољске на сјеверу до Јадрана на југу – рекао је Вигемарк.

Он каже да овај пројекат показује да је ЕУ стало до БиХ и да ће наставити да подржава њену инфраструктурну изградњу, али и јачање владавине права, што ће омогућити да њени грађани остану у њој да живе. 

Шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Јан Браун каже да је је овдје ријеч о малом дијелу инфраструктурне мреже коју ова институција подржава у Републици Српској.

– Наша укупна подршка кроз кредитне аранжмане на пројектима коридора `Пет це` износи 820.000.000 евра и ова значајна цифра је доказ колико смо посвећени развоју Републике Српске и цијеле БиХ кроз инфраструктурне радове – рекао је Браун.

Представници “Аутопутева” и конзорцијума који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и “Гранит” из Скопља потписали су у марту у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору “Пет це” кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац (Товира) и Руданка (Костајница), а вриједност ове фазе аутопута, како је тада речено, износи 62,5 милиона евра.

Аутопут на Коридору “Пет це”, чија је укупна дужина 46,6 километара, биће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процијењена је на 500 милиона евра.

Озваничење почетка радова на мосту “Босна” у мјесту Товира код Добоја, на крају Аутопута “9. јануар” Бањалука-Добој, одржано је 17. јуна.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Г

03.07.2019 16:09

Циста лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

03.07.2019 16:58

На челу са Вигемарком.

Name

Милеусни

03.07.2019 16:14

Ово дјубре Топиц се нигде у Добоју висе не смије појавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.07.2019 16:21

Све цеститке за насу Предсједницу која отвара инвестиције, ако бог да и да отвори овај аутопут као сто је просле године отворила аутопут Бања Лука - Јоховац. Браво Зељка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

03.07.2019 16:52

Пут може свако отворити. Колико је фабрика отворила? Ниједну, али је зато на стотине затворила. Мој Милана ти си стварно мал да би правилно судио о оваквим стварима. Кад пошне да отвара путеве саграђене из акумулације Републике Српске и ја ћу јој честитати. Међутим то некад неће бити, јер прије ћемо нестати сви ми и Република Српска него што ће се тако нешто десити.

Name

Перо

03.07.2019 19:01

Ре Милан, хаха, мој друже па пут може отворити и моја баба и нема ту Жељкиног доприноса ни један посто. То су наше паре и милијарде су узели по разним основама а направише стотињак км пута. Гдје су остале паре...у њиховим џеповима. Шта отворише за ово година, ништа..чак су и србијанске фирме побјегле у федерацију

Name

Види

03.07.2019 21:38

сто су се окупили струцњаци...од зла оца и горе мамаре...нејма хим премца...јел но и цртац карата сета ко муха брез главе

Name

дусанцули

03.07.2019 16:33

Пазите нам прешједнице која кад не критикује избор челништва у најважнијим партијама Републике Српске што јој не припада ни као предсједници а ни као жени, ето сад мало бешједи са Вигемарком и осталом западном братијом у лаганој љетној верзији (сукњица, кошуљјица, фенси каишић и остало) иако се и ту појављује као предсједница Републике Српске, ал изгледа да је данас вруће па јој се може док други држе форму облачења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.07.2019 17:38

Бисерка баш има стила, на званицним састанцима у хлацетинама, а у обиласку прасњавог пута у сукњици!

Name

Јеби Га.РЕ

03.07.2019 21:43

и ти би скино фармерке на овој зеги и радо би ускоцио у КИЛТ...да видис мерака кад духне одоздо по првом кату...и председница то зна па прати моду...само нека пирка док је ванка и нек се пролуфтира малена биса.

Name

@Роки

03.07.2019 20:02

А Жељезнисе покренуле линију брзе пруге Б 5 пута. Београд - Бања Лука - Беч - Берлин- Будимпешта и опет Београд Бања Лука итд. И стално воз кружи . Прави процват Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ