''Dvije godine za prvu dionicu''

Direktor preduzeća “Autoputevi” Dušan Topić rekao je da ugovoreni rok za izgradnju prve dionice autoputa na Koridoru “Pet ce” na pravcu Johovac – Tovira – Rudanka – Kostajnica iznosi dvije godine, a kao najveći izazov trase naveo je izgradnju drugog tunela “Putnikovo brdo”, jer prelazi entitetsku liniju.  

Republika Srpska 03.07.2019 | 18:05
''Dvije godine za prvu dionicu''
Topić kaže da je u toku nasipanje trase, ali da glavni i najosjetljiviji posao predstoji na izgradnji dvije petlje, i to u Toviri za koju kaže da je slična onoj u Mahovljanima i Kostajnici.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je EU za izgradnju ove dionice autoputa na Koridoru “Pet ce” dodijelila oko 15 miliona evra bespovratnih sredstava, i da je riječ o jednoj od ukupno osam dionica za koju će EU izdvojiti oko 110.000.000 evra.

On kaže da će ovaj projekat biti povezan sa autoputem Banjaluka-Doboj i nadopuniti ostale tekuće i planirane investicije u sjevernom i južnom dijelu Koridora “Pet ce” u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

– Samim tim BiH će se povezati sa Evropom. Interesantno je pomenuti da će se upravo sutra u Poznanju u Poljskoj biti održan samit na kojem će biti predstavljen i ovaj projekat, čijim će završetkom doslovno biti omogućeno povezivanje od Poljske na sjeveru do Jadrana na jugu – rekao je Vigemark.

On kaže da ovaj projekat pokazuje da je EU stalo do BiH i da će nastaviti da podržava njenu infrastrukturnu izgradnju, ali i jačanje vladavine prava, što će omogućiti da njeni građani ostanu u njoj da žive. 

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun kaže da je je ovdje riječ o malom dijelu infrastrukturne mreže koju ova institucija podržava u Republici Srpskoj.

– Naša ukupna podrška kroz kreditne aranžmane na projektima koridora `Pet ce` iznosi 820.000.000 evra i ova značajna cifra je dokaz koliko smo posvećeni razvoju Republike Srpske i cijele BiH kroz infrastrukturne radove – rekao je Braun.

Predstavnici “Autoputeva” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), a vrijednost ove faze autoputa, kako je tada rečeno, iznosi 62,5 miliona evra.

Autoput na Koridoru “Pet ce”, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

Ozvaničenje početka radova na mostu “Bosna” u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Autoputa “9. januar” Banjaluka-Doboj, održano je 17. juna.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

G

03.07.2019 16:09

Cista laz.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

03.07.2019 16:58

Na čelu sa Vigemarkom.

Name

Mileusni

03.07.2019 16:14

Ovo djubre Topic se nigde u Doboju vise ne smije pojaviti

ODGOVORITE
Name

Milan

03.07.2019 16:21

Sve cestitke za nasu Predsjednicu koja otvara investicije, ako bog da i da otvori ovaj autoput kao sto je prosle godine otvorila autoput Banja Luka - Johovac. Bravo Zeljka.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

03.07.2019 16:52

Put može svako otvoriti. Koliko je fabrika otvorila? Nijednu, ali je zato na stotine zatvorila. Moj Milana ti si stvarno mal da bi pravilno sudio o ovakvim stvarima. Kad pošne da otvara puteve sagrađene iz akumulacije Republike Srpske i ja ću joj čestitati. Međutim to nekad neće biti, jer prije ćemo nestati svi mi i Republika Srpska nego što će se tako nešto desiti.

Name

Pero

03.07.2019 19:01

Re Milan, haha, moj druže pa put može otvoriti i moja baba i nema tu Željkinog doprinosa ni jedan posto. To su naše pare i milijarde su uzeli po raznim osnovama a napraviše stotinjak km puta. Gdje su ostale pare...u njihovim džepovima. Šta otvoriše za ovo godina, ništa..čak su i srbijanske firme pobjegle u federaciju

Name

Vidi

03.07.2019 21:38

sto su se okupili strucnjaci...od zla oca i gore mamare...nejma him premca...jel no i crtac karata seta ko muha brez glave

Name

dusanculi

03.07.2019 16:33

Pazite nam prešjednice koja kad ne kritikuje izbor čelništva u najvažnijim partijama Republike Srpske što joj ne pripada ni kao predsjednici a ni kao ženi, eto sad malo bešjedi sa Vigemarkom i ostalom zapadnom bratijom u laganoj ljetnoj verziji (suknjica, košuljjica, fensi kaišić i ostalo) iako se i tu pojavljuje kao predsjednica Republike Srpske, al izgleda da je danas vruće pa joj se može dok drugi drže formu oblačenja.

ODGOVORITE
Name

RE

03.07.2019 17:38

Biserka baš ima stila, na zvanicnim sastancima u hlacetinama, a u obilasku prasnjavog puta u suknjici!

Name

Jebi Ga.RE

03.07.2019 21:43

i ti bi skino farmerke na ovoj zegi i rado bi uskocio u KILT...da vidis meraka kad duhne odozdo po prvom katu...i predsednica to zna pa prati modu...samo neka pirka dok je vanka i nek se proluftira malena bisa.

Name

@Роки

03.07.2019 20:02

А Жељезнисе покренуле линију брзе пруге Б 5 пута. Београд - Бања Лука - Беч - Берлин- Будимпешта и опет Београд Бања Лука итд. И стално воз кружи . Прави процват Републике Српске.

ODGOVORITE