Јаја у другој кинеској лиги!

Јавност га подсећа: Сећаш ли се шта сте твој агент и ти причали 2017. године? Бивши репрезентативац Обале Слоноваче има нови клуб, а новац је одиграо огромну улогу.  Јаја Туре погазио своје ријечи и отишао у Кину! Никад не реци никад – девиза је коју је на својој кожи осјетио један од најбољих афричких фудбалера у Историји.

Фудбал 04.07.2019 | 08:03
Јаја у другој кинеској лиги!
Друга епизода на Караискакису завршила се неславно за Јају Туреа, због чега је само три месеца по потписивању уговора с Олимпијакосом озваничио крај каријере, под изговором да му је доста фудбала.

Непуних седам месеци касније, Јаја Туре се поново активирао и потписао за кинеског друголигаша Циндао! Бивши репрезентативац Обале Слоноваче је с новим клубом парафирао уносан уговор на годину дана, а међу саиграчима наћи ће се бивши нападач вечитих ривала Клео, Португалац Рикардо Ваз Те, као и капитен Ђоан Верду, док ће с клупе екипу водити још један Шпанац Ђорди Вињалс.

Док је Туре ангажман у кинеској фудбалској провинцији дочекао бираним речима о „новом изазову“ и „стварању историје с Циндаом“, јавност је спремно дочекала његов, новцем подмазан, одлазак на Далеки исток. Многи се можда не сећају, али још лета 2017. године Туре је био довођен у везу с бројним кинеским клубовима, када га је Пеп Гвардиола молио да оде на културан начин. Остао је због новца. А, ево шта је тада Јаја причао о онима који одлазе у Кину да играју фудбал.

“Да ли играте фудбал зато што волите фудбал или да бисте зарађивали огромне суме новца? Лично, играм фудбал зато што уживам на терену, помажем саиграчима да буду бољи против највећих противника“, говорио је тада Јаја, па чак у још једном обраћању тврдио:

“Ако икада одем у Кину, вероватно ћу бити љут на себе због тога. Фудбал се игра због љубави, не због пара“.

И његов агент Дмитри Сељук је у то време “гасио“ спекулације о трансферу у Кину.

“Немамо намеру да идемо тамо. И никада нећемо играти у Кини. Јаја не размишља о новцу, већ само о фудбалу“.

Не верујемо да је Јаја изабрао Циндао због квалитета фудбала у другој кинеској лиги, или лепог живота у области Шандонг...

Фудбалер из Обале слоноваче, Јаја Туре завршиће своју богату каријеру у Кини.

Послије Беверена, Металурга из Доњецка, Олимпијакоса, Монака, Барселоне, и Манчестер ситија сјајни везњак обући ће дрес кинеског друголигаша Ћингдао Хуангхаи.

На први поглед логичан потез 36-годишњег фудбалера који је у својој каријери освојио три титуле шампиона Енглеске са Манчестер ситије, ФА куп, двије титуле шампиона Шпаније, Лигу шампиона и клупско свјетско првенство са Барселоном, те одлучио да се пред одлазак у пензију додатно финансијски обезбиједи.

Међутим, не тако давно Јаја Туре је био један од најгласнијих критичара одлазака фудбалера у Кину за баснословне цифре.

 “Увијек кажем да када бих отишао у Кину био бих незадовољан. Да ли фудбал играте зато што волите фудбал или зато што желите да узмете новац”, запитао се 2017. године  и изазвао тада бројне критике.

Само двије године касније потписао је двогодишњи уговор са кинеским друголигашем Ћингдао Хуангхаи и потпуно промијенио "плочу".

"Од почетка каријере увијек сам волио изазове и сада сам одлучио да прихватим нови изазов и испишем историју са Ћингдао Хуангахијем", поручио је Туре послије потписивања уговора.

Афрички фудбалер у међувремену је био близу одлуке да "окачи копачке о клин". 

Након што је у децембру споразумно раскинуо уговор са грчким Олимпијакосом, за којег је прошле сезоне одиграо свега двије утакмице, саопштено је да Туре завршава играчку каријеру и да ће се посветити тренерском послу.

Недуго затим, Туре је то демантовао и у изјави за ББЦ у априлу рекао да још планира да игра. 

“Нико не може да ме спријечи да играм фудбал. Само сам узео мали одмор за себе и морам добро да изважем опције”, рекао је Туре прољетоц за ББЦ и додао да је отворен за понуде са Блиског Истока, САД-а и Азије.

Права понуда је стигла и четвероструки најбољи играч Африке ће након дужих преговора заиграти у кинеској другој лиги за Ћингдао са Клеом, некадашњим фудбалером Црвене звезде и Партизана.

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар