Jaja u drugoj kineskoj ligi!

Javnost ga podseća: Sećaš li se šta ste tvoj agent i ti pričali 2017. godine? Bivši reprezentativac Obale Slonovače ima novi klub, a novac je odigrao ogromnu ulogu.  Jaja Ture pogazio svoje riječi i otišao u Kinu! Nikad ne reci nikad – deviza je koju je na svojoj koži osjetio jedan od najboljih afričkih fudbalera u Istoriji.

Fudbal 04.07.2019 | 08:03
Jaja u drugoj kineskoj ligi!
Druga epizoda na Karaiskakisu završila se neslavno za Jaju Turea, zbog čega je samo tri meseca po potpisivanju ugovora s Olimpijakosom ozvaničio kraj karijere, pod izgovorom da mu je dosta fudbala.

Nepunih sedam meseci kasnije, Jaja Ture se ponovo aktivirao i potpisao za kineskog drugoligaša Cindao! Bivši reprezentativac Obale Slonovače je s novim klubom parafirao unosan ugovor na godinu dana, a među saigračima naći će se bivši napadač večitih rivala Kleo, Portugalac Rikardo Vaz Te, kao i kapiten Đoan Verdu, dok će s klupe ekipu voditi još jedan Španac Đordi Vinjals.

Dok je Ture angažman u kineskoj fudbalskoj provinciji dočekao biranim rečima o „novom izazovu“ i „stvaranju istorije s Cindaom“, javnost je spremno dočekala njegov, novcem podmazan, odlazak na Daleki istok. Mnogi se možda ne sećaju, ali još leta 2017. godine Ture je bio dovođen u vezu s brojnim kineskim klubovima, kada ga je Pep Gvardiola molio da ode na kulturan način. Ostao je zbog novca. A, evo šta je tada Jaja pričao o onima koji odlaze u Kinu da igraju fudbal.

“Da li igrate fudbal zato što volite fudbal ili da biste zarađivali ogromne sume novca? Lično, igram fudbal zato što uživam na terenu, pomažem saigračima da budu bolji protiv najvećih protivnika“, govorio je tada Jaja, pa čak u još jednom obraćanju tvrdio:

“Ako ikada odem u Kinu, verovatno ću biti ljut na sebe zbog toga. Fudbal se igra zbog ljubavi, ne zbog para“.

I njegov agent Dmitri Seljuk je u to vreme “gasio“ spekulacije o transferu u Kinu.

“Nemamo nameru da idemo tamo. I nikada nećemo igrati u Kini. Jaja ne razmišlja o novcu, već samo o fudbalu“.

Ne verujemo da je Jaja izabrao Cindao zbog kvaliteta fudbala u drugoj kineskoj ligi, ili lepog života u oblasti Šandong...

Fudbaler iz Obale slonovače, Jaja Ture završiće svoju bogatu karijeru u Kini.

Poslije Beverena, Metalurga iz Donjecka, Olimpijakosa, Monaka, Barselone, i Mančester sitija sjajni veznjak obući će dres kineskog drugoligaša Ćingdao Huanghai.

Na prvi pogled logičan potez 36-godišnjeg fudbalera koji je u svojoj karijeri osvojio tri titule šampiona Engleske sa Mančester sitije, FA kup, dvije titule šampiona Španije, Ligu šampiona i klupsko svjetsko prvenstvo sa Barselonom, te odlučio da se pred odlazak u penziju dodatno finansijski obezbijedi.

Međutim, ne tako davno Jaja Ture je bio jedan od najglasnijih kritičara odlazaka fudbalera u Kinu za basnoslovne cifre.

 “Uvijek kažem da kada bih otišao u Kinu bio bih nezadovoljan. Da li fudbal igrate zato što volite fudbal ili zato što želite da uzmete novac”, zapitao se 2017. godine  i izazvao tada brojne kritike.

Samo dvije godine kasnije potpisao je dvogodišnji ugovor sa kineskim drugoligašem Ćingdao Huanghai i potpuno promijenio "ploču".

"Od početka karijere uvijek sam volio izazove i sada sam odlučio da prihvatim novi izazov i ispišem istoriju sa Ćingdao Huangahijem", poručio je Ture poslije potpisivanja ugovora.

Afrički fudbaler u međuvremenu je bio blizu odluke da "okači kopačke o klin". 

Nakon što je u decembru sporazumno raskinuo ugovor sa grčkim Olimpijakosom, za kojeg je prošle sezone odigrao svega dvije utakmice, saopšteno je da Ture završava igračku karijeru i da će se posvetiti trenerskom poslu.

Nedugo zatim, Ture je to demantovao i u izjavi za BBC u aprilu rekao da još planira da igra. 

“Niko ne može da me spriječi da igram fudbal. Samo sam uzeo mali odmor za sebe i moram dobro da izvažem opcije”, rekao je Ture proljetoc za BBC i dodao da je otvoren za ponude sa Bliskog Istoka, SAD-a i Azije.

Prava ponuda je stigla i četverostruki najbolji igrač Afrike će nakon dužih pregovora zaigrati u kineskoj drugoj ligi za Ćingdao sa Kleom, nekadašnjim fudbalerom Crvene zvezde i Partizana.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar