Нова лица ЕУ администрације

Напокон су позната имена нових челника Европске уније. Исходом најдуљег, врло драматичног суммита лидера ЕУ у повијести, који је синоћ касно завршио у Бруxеллесу, неки у БиХ су изразито незадовољни а неки одушевљени- у зависности од стварног односа према властитој држави. . .

Свијет 03.07.2019 | 13:31
Нова лица ЕУ администрације
Европска пучка странка (ЕПП) успјела је добити мјесто предсједника Европске комисије. На ту позицију, умјесто Јеан-Цлауде Јунцкер, предложена је њемачка министрица одбране Урсула вон дер Леyен, која ће бити прва жена на челу Европске комисије. За то рјешње снажно је лобирала њемачка канцеларка Ангела Меркел. 



Урсула вон дер Леyен, рођена 1958. године, студирала је економију на Лондон Сцхоол оф Ецономицс анд Политицал Сциенце, а медицину у Хановеру. Блиска је сарадница Ангеле Меркел и чланица је ЦДУ партије. Већ је два мандата на челу њемачког министарства одбране и ужива велико повјерење њемачке канцеларке Ангеле Меркел. 

Вјерује се да ће Урсула вон дер Леyен слиједити политику Ангеле Меркел, а то, поред осталог, значи и подршку проширењу Европске уније као и противљене политици прекрајања држаних граница на Балкану. 

Белгијски премијер Цхарлес Мицхел постао је предсједник Европског вијећа умјесто Доналда Туска, што се такође може оцијенити као позитивна вијест за БиХ. 



Рођен је у белгијској регији Wаллониа 1975. године. На универзитету у Бруселу студирао је право. Са 38 година 2014. постао је најмлађи премијер Белгије још од 1845. године. Члан је белгијске Либералне партије.

Шпански шеф дипломатије Јосеп Боррелл постао је високи представник ЕУ за вањску и сигурносну политику умјесто Федерице Могхерини.



Боррелл, пуног имена Јосеп Боррел Фонтеллес, рођен је 1947. године. Као члан Шпанске социјалистичке радничке партије постао је министар спољних послова 2018. године. Од 2004. до 2007. године био је предсједник Европског парламента. По струци је авио инжињер. 

Борелл је познат као изразити противник сепаратистичких амбиција у Европи које, у већој или мањој мјери, постоје у свакој држави те представљају велику пријетњу миру и стабилности Старог континента.

Боррелл чврсто брани принципе завршног документа из Хелсинкија 1975. (Хелсинки Финал Ацт) о неповредивости државних граница, осим у случају да се о томе претходно договоре двије заинтересиране стране, као што су то напримјер учиниле Чешка и Словачка, што је допринијело мирним распадом Чехословачке.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

03.07.2019 11:42

Човјек има 72 год. и још ради а још авио инг. све нас то спашаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик Зељка

03.07.2019 12:54

И сад успоредите зандем Додик Зељка, просто немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

03.07.2019 13:14

нас тандем успјесан један пјева други игра ,публика скандира све у складу , нема с нама се нико не пореди то се избјегава .

Name

Дзоо

03.07.2019 13:45

Цекај те зар ми нисмо слусали вец пола године да це се европа распасти да це неке друге снаге које це бранути луде Србе ало где смо!!

ОДГОВОРИТЕ