Nova lica EU administracije

Napokon su poznata imena novih čelnika Evropske unije. Ishodom najduljeg, vrlo dramatičnog summita lidera EU u povijesti, koji je sinoć kasno završio u Bruxellesu, neki u BiH su izrazito nezadovoljni a neki oduševljeni- u zavisnosti od stvarnog odnosa prema vlastitoj državi. . .

Svijet 03.07.2019 | 13:31
Nova lica EU administracije
Evropska pučka stranka (EPP) uspjela je dobiti mjesto predsjednika Evropske komisije. Na tu poziciju, umjesto Jean-Claude Juncker, predložena je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu Evropske komisije. Za to rješnje snažno je lobirala njemačka kancelarka Angela Merkel. 



Ursula von der Leyen, rođena 1958. godine, studirala je ekonomiju na London School of Economics and Political Science, a medicinu u Hanoveru. Bliska je saradnica Angele Merkel i članica je CDU partije. Već je dva mandata na čelu njemačkog ministarstva odbrane i uživa veliko povjerenje njemačke kancelarke Angele Merkel. 

Vjeruje se da će Ursula von der Leyen slijediti politiku Angele Merkel, a to, pored ostalog, znači i podršku proširenju Evropske unije kao i protivljene politici prekrajanja držanih granica na Balkanu. 

Belgijski premijer Charles Michel postao je predsjednik Evropskog vijeća umjesto Donalda Tuska, što se takođe može ocijeniti kao pozitivna vijest za BiH. 



Rođen je u belgijskoj regiji Wallonia 1975. godine. Na univerzitetu u Bruselu studirao je pravo. Sa 38 godina 2014. postao je najmlađi premijer Belgije još od 1845. godine. Član je belgijske Liberalne partije.

Španski šef diplomatije Josep Borrell postao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku umjesto Federice Mogherini.



Borrell, punog imena Josep Borrel Fontelles, rođen je 1947. godine. Kao član Španske socijalističke radničke partije postao je ministar spoljnih poslova 2018. godine. Od 2004. do 2007. godine bio je predsjednik Evropskog parlamenta. Po struci je avio inžinjer. 

Borell je poznat kao izraziti protivnik separatističkih ambicija u Evropi koje, u većoj ili manjoj mjeri, postoje u svakoj državi te predstavljaju veliku prijetnju miru i stabilnosti Starog kontinenta.

Borrell čvrsto brani principe završnog dokumenta iz Helsinkija 1975. (Helsinki Final Act) o nepovredivosti državnih granica, osim u slučaju da se o tome prethodno dogovore dvije zainteresirane strane, kao što su to naprimjer učinile Češka i Slovačka, što je doprinijelo mirnim raspadom Čehoslovačke.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Мирослав

03.07.2019 11:42

Човјек има 72 год. и још ради а још авио инг. све нас то спашаца.

ODGOVORITE
Name

Dodik Zeljka

03.07.2019 12:54

I sad usporedite zandem Dodik Zeljka, prosto nemoguce.

ODGOVORITE
Name

kako

03.07.2019 13:14

nas tandem uspjesan jedan pjeva drugi igra ,publika skandira sve u skladu , nema s nama se niko ne poredi to se izbjegava .

Name

Dzoo

03.07.2019 13:45

Cekaj te zar mi nismo slusali vec pola godine da ce se evropa raspasti da ce neke druge snage koje ce branuti lude Srbe alo gde smo!!

ODGOVORITE