Изабрани нови лидери Европе

На данашњем састанку Савета Европе донета је одлука о избору наследника Доналда Туска, па је на место председника именован белгијски премијер Шарл Мишел. Истовремено, за председницу Европске комисије предложена је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен. Информацију о одлуци објавио је досадашњи председник Доналд Туск на свом званичном Твитер налогу.

Свијет 02.07.2019 | 19:58
Изабрани нови лидери Европе
Такође, он је потврдио да је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен званични кандидат за позицију председника Европске комисије, док је за председника Европске централне банке (ЕЦБ) предложена Кристин Лагард, директорка Међународног монтерног фонда (ММФ).

Савет Европе је за главног претендента на позицију високог представника за спољне послове и безбедносна питања ЕУ одабрала шефа шпанске дипломатије Жозепа Борела који је некада обављао дужност председника Европског парламента.


Подсетимо, председник Европског савета Доналд Туск је раније отворено подржао немачку министарку одбране Урсулу фон дер Лејен као могућег кандидата за новог председника Европске комисије, а "Велта" је већ објавио да ће управо онабити нова председница Европске комисије.

Такође је постојала сумња да Кристин Лагард могла да дође на чело Европске централне банке, а данашњом одлуком Савета Европе то је и потврђено.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар