Izabrani novi lideri Evrope

Na današnjem sastanku Saveta Evrope doneta je odluka o izboru naslednika Donalda Tuska, pa je na mesto predsednika imenovan belgijski premijer Šarl Mišel. Istovremeno, za predsednicu Evropske komisije predložena je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen. Informaciju o odluci objavio je dosadašnji predsednik Donald Tusk na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Svijet 02.07.2019 | 19:58
Izabrani novi lideri Evrope
Takođe, on je potvrdio da je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen zvanični kandidat za poziciju predsednika Evropske komisije, dok je za predsednika Evropske centralne banke (ECB) predložena Kristin Lagard, direktorka Međunarodnog monternog fonda (MMF).

Savet Evrope je za glavnog pretendenta na poziciju visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednosna pitanja EU odabrala šefa španske diplomatije Žozepa Borela koji je nekada obavljao dužnost predsednika Evropskog parlamenta.


Podsetimo, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je ranije otvoreno podržao nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen kao mogućeg kandidata za novog predsednika Evropske komisije, a "Velta" je već objavio da će upravo onabiti nova predsednica Evropske komisije.

Takođe je postojala sumnja da Kristin Lagard mogla da dođe na čelo Evropske centralne banke, a današnjom odlukom Saveta Evrope to je i potvrđeno.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar