Спорови тешки милијарду и по КМ

Уколико БиХ изгуби арбитражне спорове тешке милијарду и по марака, који се тренутно воде пред међународним судовима, буџет Републике Српске ће бити потпуно уништен, с обзиром на то да би она морала да исплати сав новац.

Република Српска 02.07.2019 | 19:59
Спорови тешки милијарду и по КМ
Казали су ово за Српскаинфо економски аналитичари, коментаришући недавну изјаву Млађена Мандића, правобраниоца БиХ, који је упозорио да, поред ова три спора, Републици Српској пријети још један спор од 200 милиона КМ.

Он је појаснио да се први спор, тежак чак 1,4 милијарде марака, води по тужби “Електрогосподарства Словеније”, због наводне повреде словеначке инвестиције у РиТЕ Угљевик. Пресуда је требала бити донесена у марту, али Мандић истиче да је још нема и да не зна какав ће бити исход. Он је навео да, без обзира на пресуду, судске трошкове морају платити обје стране и они за почетак износе око 300.000 долара.

Мандић је подсјетио да 1. јула у Паризу почиње прво рочиште у случају који су покренули Индијци, сестра и брат Ните Гупта и Навин Агарвал, власници компаније “Усха Индустриес”. Они траже 40 милиона долара одштете због улагања у “Крајина осигурање”.

Трећи арбитражни поступак покренуо је “Вијадукт Порторож”, који тражи 100 милиона марака због повреде улагања у градњу двије хидроелектране на ријеци Врбас. Мандић истиче да су сва тужена предузећа из ових спорова у Српској због чега Влада РС сноси све трошкове.

– Ако ови спорови буду изгубљени, Република Српска ће бити у тешком проблему, јер ће то потпуно уништити буџет – сматра економска аналитичарка Светлана Ценић.



Она истиче да не вјерује да ће буџет Српске моћи поднијети толико оптерећење ако се узме у обзир да годишњи буџет РС износи 3,26 милијарди КМ, те да њен укупан јавни дуг већ сада износи много више него што се то у јавности представља (5,1 милијарда КМ према посљедњем извјештају Владе РС, оп.а).

– Када израчунамо тренутни јавни дуг, па на то додамо наведене арбитраже, то значи да ће сваки становник у Српској да се удави у дуговима. Све нам то виси као мач над главом и поставља се питање ко ће ријешити тај проблем у овом моменту када нам становништво бјежи из земље – истиче Ценићева.

Додаје да у случају ако Република Српска буде морала да плати наведени износ неће то моћи да учини одједном јер просто нема средства за тако нешто, већ ће морати да тражи начин како ријешити тај проблем. Један од начина је отплата на рате, а други ново кредитно задужење. С друге стране, како истиче Ценићева, питање је да ли ће друга страна пристати на неку дугогодишњу отплату тог дуга. 

Наводи да сваки нови кредит или дуг представљају узимање из будућности, односно смањује развој, раст стандарда, улагања у науку, истраживања и слично.

Уколико се оствари најцрњи сценарио и Српска изгуби наведене спорове, то би, по мишљењу економског аналитичара Зорана Павловића, била катастрофа за комплетну економију у РС. Он истиче да би то значило превелико оптерећење за буџет Српске, па се самим тим искључује било каква могућност исплате тог дуга у кратком року.



– Милијарду и по КМ за Републику Српску је 50 одсто годишњег буџета, а рекао бих и 90 одсто иницијалних прихода које остварујемо у Српској. Самим тим, то би била катастрофа по комплетну економију, социјалну слику и уопште друштвену ситуацију у Српској – истиче Павловић.

Додаје да је није сигуран да ли су власти у Републици Српској уопште свјесне какву опасност би представљао губитак тих спорова.

– Тужно је да је до тих спорова уопште дошло, али то је сад већ нека друга тема – закључује Павловић.

Економски аналитичар Славиша Раковић је, ипак, мало више оптимистичан, те вјерује да не би требало доћи до губитка наведених спорова. Међутим, ако до тога дође, сагласан је да би тај терет било тешко поднијети.

– То би био удар на буџет јавних предузећа која су предмет спора. Наравно да би се са заинтересованим странама у поменутим споровима морали направити споразуми о начину измирења обавеза, јер их је немогуће измирити одједном. Банкрота буџета не би било, али би се тај терет тешко поднио – поручује Раковић.

(Српскаинфо)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

гергелy

02.07.2019 18:07

Како сад то кад Цубрило данас казе како је парлемент РС најефикаснији,а господје Цвијановиц казе како је РС стабилна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

02.07.2019 18:57

Па и Додика су тузили разни па видимо како су просли. Само сензационализам, ниста висе. Све це бити у реду.

Name

Ре

02.07.2019 19:08

Нека плате коалициони партнери од оног што су накрали...

Name

РЕМИ

02.07.2019 19:25

Треба то пребацити на БиХ. Сарајево је дужно то платити.

Name

Ре

02.07.2019 19:36

Нека се Миле угледа на Цовица и он је опљачкао милијарде из Алуминијума задуживајуци га код локалних ХДЗоваца па сада покушава увалити финанцирање ел.енергије од 50 милиона годишње Федерацији. МИЛЕ И ТИ СВОЈЕ ДУГОВЕ НАВАЛИ НА БИХ ионако пропала БиХ има пара, а бољи дио Српска банкротирала. Која ли иронија твојих теорија. Сад ми је јасно сто ти недају да месетарис будјетом БиХ. Ти би га растурао ко првациц буквар

Name

ре РЕМИ

02.07.2019 19:39

Нема проблема, све се може договорити ;)

Name

Ре реми

02.07.2019 20:03

Ниста ново, кад треба лове сви воле БиХ и Сарајево..

Name

ре РЕМИ

02.07.2019 20:09

Па платит ће Сарајево, односно Сарајево ће бити само посредник. Подјела ПДВ-а по закону иде на следећи начин: ПРВО спољни дуг, потом државне институције а тек тећи по реду су ентитети. То би значило да РС не би добијала или би добијала врло мали износ ПДВ-а, данас је ситуација алармантна а у лошем сценарију би било комплетно рушење система, уколико Русија не помогне са једним малим или великим.

Name

Вебер

02.07.2019 20:29

Шта су они мислили, да је то тако лако само добити термоелктрану у коју је неко улагао своје паре да је изгради, и само користитити и трошити туђе. Да се ништа дугови инвеситори у изградњу не требају враћати Словенцима. Све ће једног дана доћи на наплату, нико ти нече поклонити термоелектрану, нити ће она пала са неба у Угљевик. А понашају се као да су је изградили ти који су је пригребили и никоме не дају да у њој ради, продају радна места 25година. Јел можда општина Угљевик изградила термоелктрану из буџета општине да само они имају право да се у њој запошљавају. Игри једном мора доћи крај, неразумности и крактовидости такође. Ми нисмо знали да искористимо прироне ресурсе, да се на њиховој бази развијемо, изградимо и развијемо нове производне технологије. Не, ништа од тога ми нистмо радили, него све што се створи каптиала, новца у термолкетрану, одмах то треба да се у складу са позицијом и могућношћу грабљења како оних у њох тако и оних ван ње, спрема приватлука и руковдостава, извлачење новце из ње. Сав новац створен на производњии струје мора да иде на распипништво, куповну увозног луксзуза, ништа не развој домаће производње. Е зато смо ту где смо.

Name

одг

02.07.2019 20:32

На ремонтима термоелктране се све фактуре по завршетку радова вештачки надувавају, организовано и плански се преко приватних фирми основаних за извлачње новце и измишљених тендера за њх извлачи новац много већи (у просјеку 30-50%) од цијене изведених радова. Термоеклтране је чист примјер паразитизма, Свака част фимама, пројектантима и радницима коју су је изградили, али данас ми те фирме немамо, нити то знање имамо да би могли поновити подвије 70их и 80их година.

Name

ре

02.07.2019 20:55

Циље је да одмах у старту имамо чисте рачуне, да никоме ништа не дугујемо, да се сви дугови врати, шта је ту чудно. Шта ми ту глумимо, да не требамо враћати дугове Словеначкој електропривреди.

Name

@Бањалучанин

02.07.2019 22:07

Ниси ти Бањалучанин...Ти или твоји сте дошље у којих је од малена храпав језик, спремни се сагет и добро завућ исти у дупе владајућој крканској гарнитури.Није вас брига што су криминалци и убице, није вас брига ни што већина народа крпи крај с крајем.Пун ми вас је К багро сељачка и ретардирана....

Name

075

03.07.2019 06:11

Милораде не разумијеш ти стручну тематике, да ти упростим Милораде још мало и све ти оде к врагу и то је то!!

Name

Фес

02.07.2019 18:52

У слуцају да РС изгуби спорове Миле то неце признати јер је то урадено под притиском политицког Сарајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад це то Миле средити

02.07.2019 18:55

Ускочит ће Миле месар с "његовим" милијардама. Накупио се он и може то из једног џепа отплатити. На крају, он ије највећи родољуб и Борац за РС. Сто да не, досад је купио од свих, сад це несто и вратити потражитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2019 19:09

Миле је јачи од Централне банке БиХ...то је за њега и његове ситница...

Name

глигорије

02.07.2019 18:56

У сличној ситуацији је била федерална електро привреда, али они нису глумили мангупе већ су давно давно исплатили дуг Словенцима. РС је тренутно у катастрофалној ситуацији, пара нема а трошкови велики, пројекција буџета је нереална а хвалоспијеви владајућег режима су за сироту рају без зуба у глави, они прихаватају све што им се сервира, тај народ живи у неком паралелном универзуму, живе везе немају шта се око њих дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олха

02.07.2019 19:01

Нек им помогне Лука Петровиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сића

02.07.2019 19:24

Кажу да имамо и милијардера и милионера. Нека дају сви по мало и скупиће, за отплату дуга. Ово је за њих сића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

02.07.2019 19:45

Нас правни тим, састављен од врхунских струцњака, има да их разбуца као беба звецку. Све су то кадрови сколовани по престизним универзитетима, Цајницу, Кладњу и Грудама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

02.07.2019 19:55

Ех, драги моји, а сада када сав непотизам и запосљавање по странацким и родбинским линијама - умјесто по квалификацијама (не, не оним купљеним по приватним факултетима) - додје на наплату, ех онда це нам бити весело. Они који су одавде отисли могу бити сретни. Углавном, бит це интересантно гледати, када један од "главоња" пропјева, да би спасио сопствено дупе. Има да падају к'о домине. Ако, и требају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

02.07.2019 22:06

Кад Словенци преузму ТЕ Угљевик, а преузеће, број запослених ће свести на једну шестину постојећег броја. На оптималан број за толику производњу струје.

Name

ценицка

02.07.2019 20:15

Је велики струцњак, доказала се вец ахаахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

02.07.2019 20:39

Па јест се доказала,кад је отисла са мјеста Премијера РС из себе је оставила суфицит од 23 милиона марака,сто је за ове данас несто недостизно и немогуце.

Name

Мико

03.07.2019 06:15

Оставила је на рачуну посебне намјене 200 милиона КМ. Додик потросио на пензије и плате и добо наредне изборе!!!! И тако то иде све до данас. До кад ће, не знамо.

Name

ре

02.07.2019 20:23

Ко озебли сунце једва чекам да термоелктрана иде на добош, када у њој од рата није било ни једног конкурса, ни једног поштеног запошљавање способних и стручних, не треба ни да постоји, па ако за стручне и способне нема места, не треба ни за страначке потрчке бити места.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

02.07.2019 22:20

Ма то су ови из политичког Сарајева и они шиптари све криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.07.2019 22:24

Ова црвена секта је разорила РС. Није ни цудо откуд онолики ред пред словенацком амбасадом у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

02.07.2019 23:09

Мора бити у проблему.Док се намири Цубро са својим лоповлуцима и остала екипа,ниста нам остати неце.Цовјек купио хотел у Љубињу за 250.000 КМ,па га без иједне улозене марке прода Влади РС за 3,5 милиона КМ и мисли да је паметан.Све је то Вукан лијепо доказао.Одговараце стара лопуза кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михајло

03.07.2019 04:46

Па мозда да се отцепите? Онда по рецима струцњака Милета и струцњака Зељке Цвијановиц остаје висе пара којима цемо исплатити дугове. БиХ нам је, казу они, финансијски терет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.07.2019 06:36

нема пара, нема проблема, нема еуропске уније, нема слободе, нема наде за боље сутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарабици

03.07.2019 06:37

...доци це времена када це Срби вољети БиХ висе од родјене матере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустафа

03.07.2019 07:17

Јако смијесан поцетак :”уколико БиХ изгуби арбитразу..”. РС је раскинула уговоре и РС це да плати АКО изгуби спорове. Мозда мозе Мирко Саровиц несто да уради,али мора бити изабран за представника испред РС. Памет углаву,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја теби Војводо

03.07.2019 07:38

Битно је Сердарову платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВХ

04.07.2019 00:03

РУДОЊА, ТЕГЛТИЈА, БИСЕРКА, ВИДОВИЋ ГДЈЕ ВАМ ЈЕ ПРЕМИЈЕР. ЂОКИЋУ ПЛАТИТ ЋЕШ СВЕ ГЊИДО.