Sporovi teški milijardu i po KM

Ukoliko BiH izgubi arbitražne sporove teške milijardu i po maraka, koji se trenutno vode pred međunarodnim sudovima, budžet Republike Srpske će biti potpuno uništen, s obzirom na to da bi ona morala da isplati sav novac.

Republika Srpska 02.07.2019 | 19:59
Sporovi teški milijardu i po KM
Kazali su ovo za Srpskainfo ekonomski analitičari, komentarišući nedavnu izjavu Mlađena Mandića, pravobranioca BiH, koji je upozorio da, pored ova tri spora, Republici Srpskoj prijeti još jedan spor od 200 miliona KM.

On je pojasnio da se prvi spor, težak čak 1,4 milijarde maraka, vodi po tužbi “Elektrogospodarstva Slovenije”, zbog navodne povrede slovenačke investicije u RiTE Ugljevik. Presuda je trebala biti donesena u martu, ali Mandić ističe da je još nema i da ne zna kakav će biti ishod. On je naveo da, bez obzira na presudu, sudske troškove moraju platiti obje strane i oni za početak iznose oko 300.000 dolara.

Mandić je podsjetio da 1. jula u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije “Usha Industries”. Oni traže 40 miliona dolara odštete zbog ulaganja u “Krajina osiguranje”.

Treći arbitražni postupak pokrenuo je “Vijadukt Portorož”, koji traži 100 miliona maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Mandić ističe da su sva tužena preduzeća iz ovih sporova u Srpskoj zbog čega Vlada RS snosi sve troškove.

– Ako ovi sporovi budu izgubljeni, Republika Srpska će biti u teškom problemu, jer će to potpuno uništiti budžet – smatra ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.



Ona ističe da ne vjeruje da će budžet Srpske moći podnijeti toliko opterećenje ako se uzme u obzir da godišnji budžet RS iznosi 3,26 milijardi KM, te da njen ukupan javni dug već sada iznosi mnogo više nego što se to u javnosti predstavlja (5,1 milijarda KM prema posljednjem izvještaju Vlade RS, op.a).

– Kada izračunamo trenutni javni dug, pa na to dodamo navedene arbitraže, to znači da će svaki stanovnik u Srpskoj da se udavi u dugovima. Sve nam to visi kao mač nad glavom i postavlja se pitanje ko će riješiti taj problem u ovom momentu kada nam stanovništvo bježi iz zemlje – ističe Cenićeva.

Dodaje da u slučaju ako Republika Srpska bude morala da plati navedeni iznos neće to moći da učini odjednom jer prosto nema sredstva za tako nešto, već će morati da traži način kako riješiti taj problem. Jedan od načina je otplata na rate, a drugi novo kreditno zaduženje. S druge strane, kako ističe Cenićeva, pitanje je da li će druga strana pristati na neku dugogodišnju otplatu tog duga. 

Navodi da svaki novi kredit ili dug predstavljaju uzimanje iz budućnosti, odnosno smanjuje razvoj, rast standarda, ulaganja u nauku, istraživanja i slično.

Ukoliko se ostvari najcrnji scenario i Srpska izgubi navedene sporove, to bi, po mišljenju ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, bila katastrofa za kompletnu ekonomiju u RS. On ističe da bi to značilo preveliko opterećenje za budžet Srpske, pa se samim tim isključuje bilo kakva mogućnost isplate tog duga u kratkom roku.



– Milijardu i po KM za Republiku Srpsku je 50 odsto godišnjeg budžeta, a rekao bih i 90 odsto inicijalnih prihoda koje ostvarujemo u Srpskoj. Samim tim, to bi bila katastrofa po kompletnu ekonomiju, socijalnu sliku i uopšte društvenu situaciju u Srpskoj – ističe Pavlović.

Dodaje da je nije siguran da li su vlasti u Republici Srpskoj uopšte svjesne kakvu opasnost bi predstavljao gubitak tih sporova.

– Tužno je da je do tih sporova uopšte došlo, ali to je sad već neka druga tema – zaključuje Pavlović.

Ekonomski analitičar Slaviša Raković je, ipak, malo više optimističan, te vjeruje da ne bi trebalo doći do gubitka navedenih sporova. Međutim, ako do toga dođe, saglasan je da bi taj teret bilo teško podnijeti.

– To bi bio udar na budžet javnih preduzeća koja su predmet spora. Naravno da bi se sa zainteresovanim stranama u pomenutim sporovima morali napraviti sporazumi o načinu izmirenja obaveza, jer ih je nemoguće izmiriti odjednom. Bankrota budžeta ne bi bilo, ali bi se taj teret teško podnio – poručuje Raković.

(Srpskainfo)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

gergely

02.07.2019 18:07

Kako sad to kad Cubrilo danas kaze kako je parlement RS najefikasniji,a gospodje Cvijanovic kaze kako je RS stabilna.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

02.07.2019 18:57

Pa i Dodika su tuzili razni pa vidimo kako su prosli. Samo senzacionalizam, nista vise. Sve ce biti u redu.

Name

Re

02.07.2019 19:08

Neka plate koalicioni partneri od onog što su nakrali...

Name

REMI

02.07.2019 19:25

Treba to prebaciti na BiH. Sarajevo je dužno to platiti.

Name

Re

02.07.2019 19:36

Neka se Mile ugleda na Covica i on je opljačkao milijarde iz Aluminijuma zaduživajuci ga kod lokalnih HDZovaca pa sada pokušava uvaliti financiranje el.energije od 50 miliona godišnje Federaciji. MILE I TI SVOJE DUGOVE NAVALI NA BIH ionako propala BiH ima para, a bolji dio Srpska bankrotirala. Koja li ironija tvojih teorija. Sad mi je jasno sto ti nedaju da mesetaris budjetom BiH. Ti bi ga rasturao ko prvacic bukvar

Name

re REMI

02.07.2019 19:39

Nema problema, sve se može dogovoriti ;)

Name

Re remi

02.07.2019 20:03

Nista novo, kad treba love svi vole BiH i Sarajevo..

Name

re REMI

02.07.2019 20:09

Pa platit će Sarajevo, odnosno Sarajevo će biti samo posrednik. Podjela PDV-a po zakonu ide na sledeći način: PRVO spoljni dug, potom državne institucije a tek teći po redu su entiteti. To bi značilo da RS ne bi dobijala ili bi dobijala vrlo mali iznos PDV-a, danas je situacija alarmantna a u lošem scenariju bi bilo kompletno rušenje sistema, ukoliko Rusija ne pomogne sa jednim malim ili velikim.

Name

Veber

02.07.2019 20:29

Šta su oni mislili, da je to tako lako samo dobiti termoelktranu u koju je neko ulagao svoje pare da je izgradi, i samo koristititi i trošiti tuđe. Da se ništa dugovi invesitori u izgradnju ne trebaju vraćati Slovencima. Sve će jednog dana doći na naplatu, niko ti neče pokloniti termoelektranu, niti će ona pala sa neba u Ugljevik. A ponašaju se kao da su je izgradili ti koji su je prigrebili i nikome ne daju da u njoj radi, prodaju radna mesta 25godina. Jel možda opština Ugljevik izgradila termoelktranu iz budžeta opštine da samo oni imaju pravo da se u njoj zapošljavaju. Igri jednom mora doći kraj, nerazumnosti i kraktovidosti takođe. Mi nismo znali da iskoristimo prirone resurse, da se na njihovoj bazi razvijemo, izgradimo i razvijemo nove proizvodne tehnologije. Ne, ništa od toga mi nistmo radili, nego sve što se stvori kaptiala, novca u termolketranu, odmah to treba da se u skladu sa pozicijom i mogućnošću grabljenja kako onih u njoh tako i onih van nje, sprema privatluka i rukovdostava, izvlačenje novce iz nje. Sav novac stvoren na proizvodnjii struje mora da ide na raspipništvo, kupovnu uvoznog lukszuza, ništa ne razvoj domaće proizvodnje. E zato smo tu gde smo.

Name

odg

02.07.2019 20:32

Na remontima termoelktrane se sve fakture po završetku radova veštački naduvavaju, organizovano i planski se preko privatnih firmi osnovanih za izvlačnje novce i izmišljenih tendera za njh izvlači novac mnogo veći (u prosjeku 30-50%) od cijene izvedenih radova. Termoekltrane je čist primjer parazitizma, Svaka čast fimama, projektantima i radnicima koju su je izgradili, ali danas mi te firme nemamo, niti to znanje imamo da bi mogli ponoviti podvije 70ih i 80ih godina.

Name

re

02.07.2019 20:55

Cilje je da odmah u startu imamo čiste račune, da nikome ništa ne dugujemo, da se svi dugovi vrati, šta je tu čudno. Šta mi tu glumimo, da ne trebamo vraćati dugove Slovenačkoj elektroprivredi.

Name

@Banjalučanin

02.07.2019 22:07

Nisi ti Banjalučanin...Ti ili tvoji ste došlje u kojih je od malena hrapav jezik, spremni se saget i dobro zavuć isti u dupe vladajućoj krkanskoj garnituri.Nije vas briga što su kriminalci i ubice, nije vas briga ni što većina naroda krpi kraj s krajem.Pun mi vas je K bagro seljačka i retardirana....

Name

075

03.07.2019 06:11

Milorade ne razumiješ ti stručnu tematike, da ti uprostim Milorade još malo i sve ti ode k vragu i to je to!!

Name

Fes

02.07.2019 18:52

U slucaju da RS izgubi sporove Mile to nece priznati jer je to uradeno pod pritiskom politickog Sarajeva

ODGOVORITE
Name

Sad ce to Mile srediti

02.07.2019 18:55

Uskočit će Mile mesar s "njegovim" milijardama. Nakupio se on i može to iz jednog džepa otplatiti. Na kraju, on ije najveći rodoljub i Borac za RS. Sto da ne, dosad je kupio od svih, sad ce nesto i vratiti potražiteljima.

ODGOVORITE
Name

Re

02.07.2019 19:09

Mile je jači od Centralne banke BiH...to je za njega i njegove sitnica...

Name

gligorije

02.07.2019 18:56

U sličnoj situaciji je bila federalna elektro privreda, ali oni nisu glumili mangupe već su davno davno isplatili dug Slovencima. RS je trenutno u katastrofalnoj situaciji, para nema a troškovi veliki, projekcija budžeta je nerealna a hvalospijevi vladajućeg režima su za sirotu raju bez zuba u glavi, oni prihavataju sve što im se servira, taj narod živi u nekom paralelnom univerzumu, žive veze nemaju šta se oko njih dešava.

ODGOVORITE
Name

Olha

02.07.2019 19:01

Nek im pomogne Luka Petrovic

ODGOVORITE
Name

Sića

02.07.2019 19:24

Kažu da imamo i milijardera i milionera. Neka daju svi po malo i skupiće, za otplatu duga. Ovo je za njih sića...

ODGOVORITE
Name

He He

02.07.2019 19:45

Nas pravni tim, sastavljen od vrhunskih strucnjaka, ima da ih razbuca kao beba zvecku. Sve su to kadrovi skolovani po prestiznim univerzitetima, Cajnicu, Kladnju i Grudama.

ODGOVORITE
Name

Realista

02.07.2019 19:55

Eh, dragi moji, a sada kada sav nepotizam i zaposljavanje po stranackim i rodbinskim linijama - umjesto po kvalifikacijama (ne, ne onim kupljenim po privatnim fakultetima) - dodje na naplatu, eh onda ce nam biti veselo. Oni koji su odavde otisli mogu biti sretni. Uglavnom, bit ce interesantno gledati, kada jedan od "glavonja" propjeva, da bi spasio sopstveno dupe. Ima da padaju k'o domine. Ako, i trebaju!

ODGOVORITE
Name

Istine radi

02.07.2019 22:06

Kad Slovenci preuzmu TE Ugljevik, a preuzeće, broj zaposlenih će svesti na jednu šestinu postojećeg broja. Na optimalan broj za toliku proizvodnju struje.

Name

cenicka

02.07.2019 20:15

Je veliki strucnjak, dokazala se vec ahaahahahah

ODGOVORITE
Name

gergely

02.07.2019 20:39

Pa jest se dokazala,kad je otisla sa mjesta Premijera RS iz sebe je ostavila suficit od 23 miliona maraka,sto je za ove danas nesto nedostizno i nemoguce.

Name

Miko

03.07.2019 06:15

Ostavila je na računu posebne namjene 200 miliona KM. Dodik potrosio na penzije i plate i dobo naredne izbore!!!! I tako to ide sve do danas. Do kad će, ne znamo.

Name

re

02.07.2019 20:23

Ko ozebli sunce jedva čekam da termoelktrana ide na doboš, kada u njoj od rata nije bilo ni jednog konkursa, ni jednog poštenog zapošljavanje sposobnih i stručnih, ne treba ni da postoji, pa ako za stručne i sposobne nema mesta, ne treba ni za stranačke potrčke biti mesta.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

02.07.2019 22:20

Ma to su ovi iz političkog Sarajeva i oni šiptari sve krivi.

ODGOVORITE
Name

Direkt

02.07.2019 22:24

Ova crvena sekta je razorila RS. Nije ni cudo otkud onoliki red pred slovenackom ambasadom u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

Laki

02.07.2019 23:09

Mora biti u problemu.Dok se namiri Cubro sa svojim lopovlucima i ostala ekipa,nista nam ostati nece.Covjek kupio hotel u Ljubinju za 250.000 KM,pa ga bez ijedne ulozene marke proda Vladi RS za 3,5 miliona KM i misli da je pametan.Sve je to Vukan lijepo dokazao.Odgovarace stara lopuza kad tad.

ODGOVORITE
Name

mihajlo

03.07.2019 04:46

Pa mozda da se otcepite? Onda po recima strucnjaka Mileta i strucnjaka Zeljke Cvijanovic ostaje vise para kojima cemo isplatiti dugove. BiH nam je, kazu oni, finansijski teret.

ODGOVORITE
Name

Igor

03.07.2019 06:36

nema para, nema problema, nema europske unije, nema slobode, nema nade za bolje sutra!

ODGOVORITE
Name

tarabici

03.07.2019 06:37

...doci ce vremena kada ce Srbi voljeti BiH vise od rodjene matere

ODGOVORITE
Name

Mustafa

03.07.2019 07:17

Jako smijesan pocetak :”ukoliko BiH izgubi arbitrazu..”. RS je raskinula ugovore i RS ce da plati AKO izgubi sporove. Mozda moze Mirko Sarovic nesto da uradi,ali mora biti izabran za predstavnika ispred RS. Pamet uglavu,

ODGOVORITE
Name

Ja tebi Vojvodo

03.07.2019 07:38

Bitno je Serdarovu platiti.

ODGOVORITE
Name

VH

04.07.2019 00:03

RUDONJA, TEGLTIJA, BISERKA, VIDOVIĆ GDJE VAM JE PREMIJER. ĐOKIĆU PLATIT ĆEŠ SVE GNJIDO.