Жељкових руку дјело...

Гудурић осми Фенеров играч у НБА! Наравно, у ери најтрофејнијег европског тренера свих времена.

Кошарка 03.07.2019 | 00:00
Жељкових руку дјело...
Дугогодишњи проблем европске клупске кошарке јесте стални одлив квалитетних кадрова у НБА лигу и све мањи број оних који су спремни за велики рад на Старом континенту, због чега се пре одлучују за одлазак у Кину или Развојну лигу, пошто је уплив новца већи.

Као један од сталних расадника за клубове из најјаче кошаркашке лиге света последњих година позиционирао се Фенербахче. Поготово откако је почела ера Жељка Обрадовића 2013. године.

Вест да је Марко Гудурић на прагу потписа за Мемфис Гризлисе одјекнула је муњевитом брзином у кошаркашком свету, поготово јер није било ранијих најава да би такав сценарио заиста могао да се догоди. Гудурић је одиграо досад најбољу сезону у каријери и у редовима турског вицешампиона позиционирао се као један од најбољих играча и најстабилнијих шутера.

У страшно избалансираној екипи Фенербахчеа Гудурић је заједно с Николом Мелијем одиграо највише утакмица у Евролиги (по 36), а на листи стрелаца у леђа је гледао само Јану Веселом (12,3 поена) и Костасу Слукасу (11,8 поена). Никола Калинић и он нашли су се на приближно 9,5 поена, док је Боби Диксон имао просек од 9,3, а Ђиђи Датоме девет поена у елитном такмичењу. На све то бележио је и фантастичних 47,7 одсто убачених шутева за три поена (52/109), што га је учинило једним од најбољих шутера Евролиге претходне сезоне.

Марко Гудурић је зато добио награду за уложени труд и рад и тако постао осми кошаркаш Фенербахчеа у ери Жељка Обрадовића који је запловио у интернационалним водама после Бојана Богдановића, Немање Бјелице, Екпеа Јуда, Богдана Богдановића, Бреда Вонамејкера, Џејмса Нанелија и Никола Мелија.

Све је почело са Бојаном Богдановићем пре тачно пет година. Популарни Бабо тада је потписао за Бруклин Нетсе и жврљнуо трогодишњи уговор вредан 10.000.000 долара. Иако су му бројке биле врло добре – у последњој сезони у Нетсима бележио је просечно 14,2 поена, уз 3,6 скокова и 1,6 асистенција – Богдановић је у фебруару 2017. прешао накратко у Вашингтон, где је на 26 утакмица скупио 12,7 поена. А онда је почео његов велики успон у Индијани када је израстао у једног од најбољих шутера НБА лиге. Због тога је од Јуте и добио уговор од 73.000.000 долара за четири године.

Немања Бјелица је 2015. у Минесоту отишао с етикетом најкориснијег играча Евролиге. Није имао срећу да у Тимбервулвсима кроз одређени континуитет покаже зашто је један од најбољих европских кошаркаша, а када је прошлог лета одбио понуду Филаделфије са жељом да се врати на ову страну Атлантика, у томе га је спречио Владе Дивац. Из свега се изродила конекција која је довела до тога да Бјелица опет жари и пали кошаркашким паркетима, а на све то добио је трогодишњи уговор вредан 20.500.000 долара. Просек му је прошле сезоне био на 9,6 поена, 5,8 скокова и 1,9 асистенција.

Наредне године није било директних одлазака из Фенера у НБА, али је суперталентовани Омер Фарук Јуртсевен отишао у НЦАА где је прво носио опрему НЦ Стејта, а сада Џорџтауна. По освајању толико чекане европске круне Фенербахче су напустили МВП завршног турнира Евролиге Екпе Јудо и Богдан Богдановић. Први је одрадио двогодишњи уговор вредан преко 6.500.000 долара, али није имао ни изблиза тако битну улогу као у Истанбулу, док је Богдан наставио свој играчки развој и профилисао се као један од најбољих европских кошаркаша у НБА. Већ у првој сезони био је МВП дуела младих нада на Ол стар викенду, а после 11,8 поена лествицу је подигао на 14,1 поен у минулој такмичарској години.

Прошле године Фенербахче је НБА лиги подарио Бреда Вонамејкера и Џејмса Нанелија, с тим што обојица нису имали превише среће. Нанели се после епизодне улоге у Хјустону вратио у Европу прошле сезоне и потписао за миланску Олимпију, док је Вонамејкер одрадио целу сезону у Бостону, али је био на релацији с филијалом Мејном. За први тим Келта одиграо је 36 утакмица, али уз нешто мање од десет минута просечно и четири поена.

Тако долазимо до овог лета, када ће Фенербахче опет напустити двојица асова – Николо Мели и Марко Гудурић. Италијански репрезентативац и један од најконстантнијих играча истанбулског клуба завршава двогодишњи уговор с Њу Орлеансом, где ће бити саиграч америчкој сензацији Зајону Вилијамсону, док ће Гудурић у Мемфис који креће у нову реконструкцију тима.

Тако ће се број српских кошаркаша у најјачој лиги света повећати на пет, пошто су ту Никола Јокић, Бобан Марјановић, Богдан Богдановић и Немања Бјелица. Не треба заборавити да је Голден Стејт после овогодишњег драфта потписао суперталентованог Алена Смаилагића, који се прошле сезоне калио у филијали Вориорса, као ни Вању Маринковића кога су поједини амерички медији најавили као новог играча Сакрамента. 

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар