Željkovih ruku djelo...

Gudurić osmi Fenerov igrač u NBA! Naravno, u eri najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena.

Košarka 03.07.2019 | 00:00
Željkovih ruku djelo...
Dugogodišnji problem evropske klupske košarke jeste stalni odliv kvalitetnih kadrova u NBA ligu i sve manji broj onih koji su spremni za veliki rad na Starom kontinentu, zbog čega se pre odlučuju za odlazak u Kinu ili Razvojnu ligu, pošto je upliv novca veći.

Kao jedan od stalnih rasadnika za klubove iz najjače košarkaške lige sveta poslednjih godina pozicionirao se Fenerbahče. Pogotovo otkako je počela era Željka Obradovića 2013. godine.

Vest da je Marko Gudurić na pragu potpisa za Memfis Grizlise odjeknula je munjevitom brzinom u košarkaškom svetu, pogotovo jer nije bilo ranijih najava da bi takav scenario zaista mogao da se dogodi. Gudurić je odigrao dosad najbolju sezonu u karijeri i u redovima turskog vicešampiona pozicionirao se kao jedan od najboljih igrača i najstabilnijih šutera.

U strašno izbalansiranoj ekipi Fenerbahčea Gudurić je zajedno s Nikolom Melijem odigrao najviše utakmica u Evroligi (po 36), a na listi strelaca u leđa je gledao samo Janu Veselom (12,3 poena) i Kostasu Slukasu (11,8 poena). Nikola Kalinić i on našli su se na približno 9,5 poena, dok je Bobi Dikson imao prosek od 9,3, a Điđi Datome devet poena u elitnom takmičenju. Na sve to beležio je i fantastičnih 47,7 odsto ubačenih šuteva za tri poena (52/109), što ga je učinilo jednim od najboljih šutera Evrolige prethodne sezone.

Marko Gudurić je zato dobio nagradu za uloženi trud i rad i tako postao osmi košarkaš Fenerbahčea u eri Željka Obradovića koji je zaplovio u internacionalnim vodama posle Bojana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Ekpea Juda, Bogdana Bogdanovića, Breda Vonamejkera, Džejmsa Nanelija i Nikola Melija.

Sve je počelo sa Bojanom Bogdanovićem pre tačno pet godina. Popularni Babo tada je potpisao za Bruklin Netse i žvrljnuo trogodišnji ugovor vredan 10.000.000 dolara. Iako su mu brojke bile vrlo dobre – u poslednjoj sezoni u Netsima beležio je prosečno 14,2 poena, uz 3,6 skokova i 1,6 asistencija – Bogdanović je u februaru 2017. prešao nakratko u Vašington, gde je na 26 utakmica skupio 12,7 poena. A onda je počeo njegov veliki uspon u Indijani kada je izrastao u jednog od najboljih šutera NBA lige. Zbog toga je od Jute i dobio ugovor od 73.000.000 dolara za četiri godine.

Nemanja Bjelica je 2015. u Minesotu otišao s etiketom najkorisnijeg igrača Evrolige. Nije imao sreću da u Timbervulvsima kroz određeni kontinuitet pokaže zašto je jedan od najboljih evropskih košarkaša, a kada je prošlog leta odbio ponudu Filadelfije sa željom da se vrati na ovu stranu Atlantika, u tome ga je sprečio Vlade Divac. Iz svega se izrodila konekcija koja je dovela do toga da Bjelica opet žari i pali košarkaškim parketima, a na sve to dobio je trogodišnji ugovor vredan 20.500.000 dolara. Prosek mu je prošle sezone bio na 9,6 poena, 5,8 skokova i 1,9 asistencija.

Naredne godine nije bilo direktnih odlazaka iz Fenera u NBA, ali je supertalentovani Omer Faruk Jurtseven otišao u NCAA gde je prvo nosio opremu NC Stejta, a sada Džordžtauna. Po osvajanju toliko čekane evropske krune Fenerbahče su napustili MVP završnog turnira Evrolige Ekpe Judo i Bogdan Bogdanović. Prvi je odradio dvogodišnji ugovor vredan preko 6.500.000 dolara, ali nije imao ni izbliza tako bitnu ulogu kao u Istanbulu, dok je Bogdan nastavio svoj igrački razvoj i profilisao se kao jedan od najboljih evropskih košarkaša u NBA. Već u prvoj sezoni bio je MVP duela mladih nada na Ol star vikendu, a posle 11,8 poena lestvicu je podigao na 14,1 poen u minuloj takmičarskoj godini.

Prošle godine Fenerbahče je NBA ligi podario Breda Vonamejkera i Džejmsa Nanelija, s tim što obojica nisu imali previše sreće. Naneli se posle epizodne uloge u Hjustonu vratio u Evropu prošle sezone i potpisao za milansku Olimpiju, dok je Vonamejker odradio celu sezonu u Bostonu, ali je bio na relaciji s filijalom Mejnom. Za prvi tim Kelta odigrao je 36 utakmica, ali uz nešto manje od deset minuta prosečno i četiri poena.

Tako dolazimo do ovog leta, kada će Fenerbahče opet napustiti dvojica asova – Nikolo Meli i Marko Gudurić. Italijanski reprezentativac i jedan od najkonstantnijih igrača istanbulskog kluba završava dvogodišnji ugovor s Nju Orleansom, gde će biti saigrač američkoj senzaciji Zajonu Vilijamsonu, dok će Gudurić u Memfis koji kreće u novu rekonstrukciju tima.

Tako će se broj srpskih košarkaša u najjačoj ligi sveta povećati na pet, pošto su tu Nikola Jokić, Boban Marjanović, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica. Ne treba zaboraviti da je Golden Stejt posle ovogodišnjeg drafta potpisao supertalentovanog Alena Smailagića, koji se prošle sezone kalio u filijali Voriorsa, kao ni Vanju Marinkovića koga su pojedini američki mediji najavili kao novog igrača Sakramenta. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar