Тумба промовисан: Никоме врата нису затворена!

Тумбаковић: Никоме врата нису затворена, никад се нисам одрицао најбољих играча! Фудбалски савез Србије промовисао је у уторак Љубишу Тумбаковића као новог селектора Србије, који је потписао уговор до краја 2021. година.

Фудбал 02.07.2019 | 13:42
Тумба промовисан: Никоме врата нису затворена!
Тумбаковић, најтрофејнији тренер у историји ФК Партизан, заменио је Младена Крстајића који је напустио ту функцију након дебакла у Украјини (0:5) у квалификацијама за ЕУРО 2020. године.

Нови селектор, већ десети у последњих 13 година, долази непосредно након што га је отпустио ФС Црне Горе, јер је одбио да води тим у мечу са такозваним Косовом такође у квалификацијама за првенство "Старог континента".

"Годинама се припремам за овакву конференцију, иако сам морао дуго да чекам срећан сам и задовољан. Привилегија је и част бити селектор своје земље. Знам да улазим у професионални изазов, имао сам их много и решавао сам их на најбољи могући начин. Овај је сигурно највећи и ту ћу потрошити и уложити највише жеље, труда и знања да бисмо остварили добар резултат, а то је пре свега пласман на Европско првенство", рекао је Тумбаковић.

Тумбаковић се дотакао и горућих питања – Луке Миливојевића и Матије Настасића.

"Имам своје принципе у раду и никад се нисам одрекао играча који су најбољи. Увек сам се трудио да својим знањем, искуством и харизмом доведем до тога да искористимо све играче које имамо, тако да никоме врата нису затворена. Покушаћемо да нађемо за свакога простор и место да њихов квалитет дође до максималног изражаја, а да ми опет направимо резултат. Имам план за наредних неколико месеци, нису само њих двојица у тој причи. Више је појединаца са којима ћу разговарати, а који нису имали минутажу или су имали мању. Нико неће бити закинут, трудићу се максимално да будем објективан. Њих видим као наше богатство, све ово радимо због њих".

Тумбаковић је потврдио да ће му као и увек најближи сарадници бити Александар Јанковић и Дарко Белојевић, а истакао је и жељу да у свој стручни штаб укључи и Зорана Бату Мирковића.

Искусни стручњак је добио исту плату као његов предходник – 300.000 евра годишње уз бонус за пласмана на ЕП 2020. године.



После недавног и неславног растанка са Фудбалским савезом Црне Горе због утакмице у квалификацијама око такозваног Косова, Љубиша Тумбаковић је врло брзо добио је нови посао. 

Водиће репрезентацију Србије!

Тумбаковић је ДЕСЕТИ селектор фудбалске репрезентације Србије од како је 2006. године поново стекла самосталност.

У друштву председника Фудбалског савеза Србије Славише Кокезе и једног од његових првих сарадника Ненада Бјековића, Тумбаковић је дошао у конференцијску салу хотела "Хилтон" и представљен је као нови селектор српске репрезентације. 

Није било помпезних најава, речи, како је то већ уобичајено код нас у оваквим ситуацијама.

"Стручни одбор је предложио Љубишу Тумбаковића, а Извршни одбор је то једногласно прихватио. Желим му све најбоље у вођењу наше репрезентације", кратко је рекао Кокеза.

Тумбаковић је био расположен. Уосталом, једна од његових првих реченица је објаснила све: 

"Годинама се припремам за једну овакву конференцију, али сам дуго морао да чекам".

Наставио је:

"Привилегија је и част бити овде, знам да ме чека велики изазов, сигурно највећи у мојој каријери. Уложићу много енергије и циља да остваримо резултат и пласирамо се на Европско првенство. Надам се подршци и свих вас који имате везе са фудбалом да направимо једну патриотску атмосферу око репрезентације".

Незванично, Љубиша Тумбаковић ће зарађивати 300.000 евра годишње, што је плата коју је имао и његов претходник Младен Крстајић.

Са Тумбаковићем је потписан уговор до 31. децембра 2021. године.

"То говори у прилог стратегији Савеза да направи резултат, јер у кратком временском периоду је то тешко оствариво. Наравно да ћу се трудити да остваримо успех у актуелним квалификацијама, али ако не успемо - Боже мој, идемо даље", рекао је Тумбаковић.

Тумбаковић има задатак да проба да одведе репрезентацију Србије на Европско првенство 2020, што неће бити толико лако, с обзиром на то да "орлови" после три утакмице имају четири бода, колико и Луксембург. Далеко испред су Украјинци са 10 бодова.

Много се прича о појединим играчима са којим Младен Крстајић није нашао заједнички језик. Пре свега, Лука Миливојевић, потом Матија Настасић, као и "склоњени" голман Владимир Стојковић.

Тумбаковић поручује да врата НИКОМЕ нису затворена.

"Имам неке своје принципе у раду и никада се нисам одрицао играча који су најбољи. Увек сам се трудио да на свој начин, искуствен, харизматичан, све те играче доведем у ситуацију да можемо да их користимо и екслопатишемо на начин који је потребан. Врата репрезентације ником нису затворена", рекао је.

Нови селектор "орлова" каже да је већ припремио план рада за наредна два месеца.

"Биће пуно разговора, пуно гледања (утакмица). Причаћемо и са играчима, покушаћемо да за свакога нађемо простор и место, да квалитет дође до максималног изражаја и да уједно направимо резултат... Међу тим играчима са којима ћемо разговарати су Миливојевић и Настасић. Сигурно је да нико неће бити закинут. Све што радимо радимо због играча, а видећемо каква ће бити повратна информација", додао је Тумбаковић, некадашњи тренер и спортски директор Партизана.

На питање да ли ће "орлови", можда, играти као Партизан, одговорио је: "То је био процес који сам стварао са човеком поред мене (Бјековић). Крајњи циљ је да играмо лепо и допадљиво, али и да остварујемо резултате".

О шансама Србије да се пласира на ЕП, каже ово: "Фудбал се игра докле год постоји шанса. Даћемо све од себе против Португала, а ако је неко бољи, брате мој, нека победи".

Можда ћемо лакше до ЕП кроз Лигу нација, била је једна од опаски новинара, на шта је Тумбаковић узвратио: "Све што можеш да урадиш данас, не остављај за сутра. Мислим да је то најисправнији одговор".

Било је питање и око стадиона Црвене звезде. Својевремено је изјавио и тога се придржавао (док није постао селектор репрезентације Црне Горе) да на тај стадион неће крочити после прекинутог "вечитог дербија", када је фитички нападнута цела екипа Партизана, а и стручни штаб. 

"Посао којим сада обављам је национални, а никако индивидуални. Поносно ћу долазити на тај стадион и трудићу се да остварим добар резултат, патриотски", одговорио је Тумбаковић. 

Упитан кога види као капитена и лидера ове екипе, одговорио је овако: "Може ли неко лакше питање? Тек сам дошао, рекао сам да нам предстоји много разговара са свим играчима".

Што се тиче стручног штаба, двојице се не одриче. То су Александар Јанковић и Дарко Белојевић, а о осталима ће накнадно.

Ипак, једног би волео да приволи и ради на томе:

"Моја велика жеља је да наставим сарадњу са Батом Мирковићем, да и он буде део стручног штаба. Чинимо велике напоре да то остваримо".
 
Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар