Tumba promovisan: Nikome vrata nisu zatvorena!

Tumbaković: Nikome vrata nisu zatvorena, nikad se nisam odricao najboljih igrača! Fudbalski savez Srbije promovisao je u utorak Ljubišu Tumbakovića kao novog selektora Srbije, koji je potpisao ugovor do kraja 2021. godina.

Fudbal 02.07.2019 | 13:42
Tumba promovisan: Nikome vrata nisu zatvorena!
Tumbaković, najtrofejniji trener u istoriji FK Partizan, zamenio je Mladena Krstajića koji je napustio tu funkciju nakon debakla u Ukrajini (0:5) u kvalifikacijama za EURO 2020. godine.

Novi selektor, već deseti u poslednjih 13 godina, dolazi neposredno nakon što ga je otpustio FS Crne Gore, jer je odbio da vodi tim u meču sa takozvanim Kosovom takođe u kvalifikacijama za prvenstvo "Starog kontinenta".

"Godinama se pripremam za ovakvu konferenciju, iako sam morao dugo da čekam srećan sam i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje zemlje. Znam da ulazim u profesionalni izazov, imao sam ih mnogo i rešavao sam ih na najbolji mogući način. Ovaj je sigurno najveći i tu ću potrošiti i uložiti najviše želje, truda i znanja da bismo ostvarili dobar rezultat, a to je pre svega plasman na Evropsko prvenstvo", rekao je Tumbaković.

Tumbaković se dotakao i gorućih pitanja – Luke Milivojevića i Matije Nastasića.

"Imam svoje principe u radu i nikad se nisam odrekao igrača koji su najbolji. Uvek sam se trudio da svojim znanjem, iskustvom i harizmom dovedem do toga da iskoristimo sve igrače koje imamo, tako da nikome vrata nisu zatvorena. Pokušaćemo da nađemo za svakoga prostor i mesto da njihov kvalitet dođe do maksimalnog izražaja, a da mi opet napravimo rezultat. Imam plan za narednih nekoliko meseci, nisu samo njih dvojica u toj priči. Više je pojedinaca sa kojima ću razgovarati, a koji nisu imali minutažu ili su imali manju. Niko neće biti zakinut, trudiću se maksimalno da budem objektivan. Njih vidim kao naše bogatstvo, sve ovo radimo zbog njih".

Tumbaković je potvrdio da će mu kao i uvek najbliži saradnici biti Aleksandar Janković i Darko Belojević, a istakao je i želju da u svoj stručni štab uključi i Zorana Batu Mirkovića.

Iskusni stručnjak je dobio istu platu kao njegov predhodnik – 300.000 evra godišnje uz bonus za plasmana na EP 2020. godine.



Posle nedavnog i neslavnog rastanka sa Fudbalskim savezom Crne Gore zbog utakmice u kvalifikacijama oko takozvanog Kosova, Ljubiša Tumbaković je vrlo brzo dobio je novi posao. 

Vodiće reprezentaciju Srbije!

Tumbaković je DESETI selektor fudbalske reprezentacije Srbije od kako je 2006. godine ponovo stekla samostalnost.

U društvu predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze i jednog od njegovih prvih saradnika Nenada Bjekovića, Tumbaković je došao u konferencijsku salu hotela "Hilton" i predstavljen je kao novi selektor srpske reprezentacije. 

Nije bilo pompeznih najava, reči, kako je to već uobičajeno kod nas u ovakvim situacijama.

"Stručni odbor je predložio Ljubišu Tumbakovića, a Izvršni odbor je to jednoglasno prihvatio. Želim mu sve najbolje u vođenju naše reprezentacije", kratko je rekao Kokeza.

Tumbaković je bio raspoložen. Uostalom, jedna od njegovih prvih rečenica je objasnila sve: 

"Godinama se pripremam za jednu ovakvu konferenciju, ali sam dugo morao da čekam".

Nastavio je:

"Privilegija je i čast biti ovde, znam da me čeka veliki izazov, sigurno najveći u mojoj karijeri. Uložiću mnogo energije i cilja da ostvarimo rezultat i plasiramo se na Evropsko prvenstvo. Nadam se podršci i svih vas koji imate veze sa fudbalom da napravimo jednu patriotsku atmosferu oko reprezentacije".

Nezvanično, Ljubiša Tumbaković će zarađivati 300.000 evra godišnje, što je plata koju je imao i njegov prethodnik Mladen Krstajić.

Sa Tumbakovićem je potpisan ugovor do 31. decembra 2021. godine.

"To govori u prilog strategiji Saveza da napravi rezultat, jer u kratkom vremenskom periodu je to teško ostvarivo. Naravno da ću se truditi da ostvarimo uspeh u aktuelnim kvalifikacijama, ali ako ne uspemo - Bože moj, idemo dalje", rekao je Tumbaković.

Tumbaković ima zadatak da proba da odvede reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo 2020, što neće biti toliko lako, s obzirom na to da "orlovi" posle tri utakmice imaju četiri boda, koliko i Luksemburg. Daleko ispred su Ukrajinci sa 10 bodova.

Mnogo se priča o pojedinim igračima sa kojim Mladen Krstajić nije našao zajednički jezik. Pre svega, Luka Milivojević, potom Matija Nastasić, kao i "sklonjeni" golman Vladimir Stojković.

Tumbaković poručuje da vrata NIKOME nisu zatvorena.

"Imam neke svoje principe u radu i nikada se nisam odricao igrača koji su najbolji. Uvek sam se trudio da na svoj način, iskustven, harizmatičan, sve te igrače dovedem u situaciju da možemo da ih koristimo i ekslopatišemo na način koji je potreban. Vrata reprezentacije nikom nisu zatvorena", rekao je.

Novi selektor "orlova" kaže da je već pripremio plan rada za naredna dva meseca.

"Biće puno razgovora, puno gledanja (utakmica). Pričaćemo i sa igračima, pokušaćemo da za svakoga nađemo prostor i mesto, da kvalitet dođe do maksimalnog izražaja i da ujedno napravimo rezultat... Među tim igračima sa kojima ćemo razgovarati su Milivojević i Nastasić. Sigurno je da niko neće biti zakinut. Sve što radimo radimo zbog igrača, a videćemo kakva će biti povratna informacija", dodao je Tumbaković, nekadašnji trener i sportski direktor Partizana.

Na pitanje da li će "orlovi", možda, igrati kao Partizan, odgovorio je: "To je bio proces koji sam stvarao sa čovekom pored mene (Bjeković). Krajnji cilj je da igramo lepo i dopadljivo, ali i da ostvarujemo rezultate".

O šansama Srbije da se plasira na EP, kaže ovo: "Fudbal se igra dokle god postoji šansa. Daćemo sve od sebe protiv Portugala, a ako je neko bolji, brate moj, neka pobedi".

Možda ćemo lakše do EP kroz Ligu nacija, bila je jedna od opaski novinara, na šta je Tumbaković uzvratio: "Sve što možeš da uradiš danas, ne ostavljaj za sutra. Mislim da je to najispravniji odgovor".

Bilo je pitanje i oko stadiona Crvene zvezde. Svojevremeno je izjavio i toga se pridržavao (dok nije postao selektor reprezentacije Crne Gore) da na taj stadion neće kročiti posle prekinutog "večitog derbija", kada je fitički napadnuta cela ekipa Partizana, a i stručni štab. 

"Posao kojim sada obavljam je nacionalni, a nikako individualni. Ponosno ću dolaziti na taj stadion i trudiću se da ostvarim dobar rezultat, patriotski", odgovorio je Tumbaković. 

Upitan koga vidi kao kapitena i lidera ove ekipe, odgovorio je ovako: "Može li neko lakše pitanje? Tek sam došao, rekao sam da nam predstoji mnogo razgovara sa svim igračima".

Što se tiče stručnog štaba, dvojice se ne odriče. To su Aleksandar Janković i Darko Belojević, a o ostalima će naknadno.

Ipak, jednog bi voleo da privoli i radi na tome:

"Moja velika želja je da nastavim saradnju sa Batom Mirkovićem, da i on bude deo stručnog štaba. Činimo velike napore da to ostvarimo".
 
Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar