Мостар: "Алуминиј" гаси погоне

Управа Алуминија д. д. Мостар упутила је писмо у којем обавјештава фондове за заштиту околине Федерације БиХ и ХНЖ-а, Управу за цивилну заштиту ХНЖ-а те Полицијску управу Мостар да ће погони Алуминија бити угашени у суботу, 6. јула, једну минуту иза поноћи.

Босна и Херцеговина 02.07.2019 | 12:49
Мостар: "Алуминиј" гаси погоне
Једну минуту иза поноћи у "ризичном техничко-технолошком процесу" Алуминиј ће бити искључен с високонапонске електричне мреже, наводи се у писму које потписује генерални директор Алуминија Дражен Панџа, а чији је садржај објавио мостарски портал Бљесак.инфо.

"Обзиром на то да нисмо у могућности предвидјети какве све посљедице престанак рада фабрике може проузроковати у односу на здравље и животе људи и на животни околину у цјелини, молимо Вас да, у складу са својим могућностима и активностима, узмете у обзир ову информацију, како би помогли да евентуалне негативне посљедице буду сведене на минимум, с циљем заштите здравља људи и укупне околине на подручју које гравитира фабричком кругу Алуминија д.д. Мостар", стоји у писму.

Додаје се да Алуминиј д.д. Мостар не располаже достатним ресурсима за одговарајућу заштиту имовине и сигурности, да у фабричком кругу, тако и изван њега, те се од надлежних тражи да осигурају појачану заштиту Алуминијеве имовине након престанка рада фабрике.

Из Алуминија су раније у уторак најавили да ће се чланови Управе представницима медија обратити у сриједу, након сједнице Надзорног одбора Друштва.

Протеклих неколико година Алуминиј послије с губитком, а укупни дуг компаније износи готово 400 милиона КМ, од чега се више од половине односи на дуг за потрошену електричну енергију.

Прошлог викенда у Влади ФБиХ одржан је састанак с представницима швицарске компаније Гленцоре која је изразила спремност преузети мостарску фабрику, али састанак је завршио без постигнутог договора.

Основни предуслов за улазак Гленцора је обезбјеђење субвенционисане цијене електричне енергије за мостарски Алуминиј што Влада ФБиХ не жели или не може прихватити.

(БН/Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

велико постење

02.07.2019 10:59

мора дацегба купит драган цавиц илизељко комсиц или неки функцијонер хдз или судија вств

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2019 11:35

Не лупај глупости, прије него што оплетес по тастатури информиши се, али за тебе је то виша математика, пљачка не функционира по таквом систему

Name

Ре

02.07.2019 12:18

Човић би да исисава капитал а да федерација плаћа његове апетите. Ето га па нека сада он спашава Алуминијум.

Name

Јако

02.07.2019 12:34

Јој да се устане Јосип Муса и да се сјетимо осамдесетих година с поносом се истицало каже радим у Алуминијском

Name

Име

02.07.2019 12:13

Чудо да Колинда и Пленковиц нису новчано помогли? Ах да, па нема Хрватска никакве користи од Алминија а босанским католицима како им буде без посла... њихова помоћ се своди на извлачења користи од извоза у БиХ и шупљу причу о добросусједству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

02.07.2019 12:17

Најгоре предузеће у Еуропи.Народ их извлачи из дугова,даје плате а њих на једном радном мјесту по троје и још гласају за једну странку јер су странацки запослени.Највише бих волио да пропадну или да их неко купи као и остала предузећа гдје су страначке овце запослене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

андјелко

02.07.2019 12:38

Ја мислим да треба довести нову управу која це бити одабрана по националном кљуцу. Не требају нам струцњаци који би водили једну такву фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фдт

02.07.2019 13:52

Па вријеме је било да се угаси ово зло гдје су покрадене милијарде и никад нико није одговарао.Ову пропалу фирму су упропастили срби и муслимани посто је 99 % хрвата било мајонизирано и нису могли узимати све.