Дан када је Сале расплакао Атину, Хрвате и Литванце!

Прошле су 24 године. . .

Кошарка 02.07.2019 | 23:10
Дан када је Сале расплакао Атину, Хрвате и Литванце!
Од распада велике Југославије радовали смо се многим успесима наших спортиста. Неки су остварени под заставом СР Југославије, неки у заједници Србије и Црне Горе, а већ више од 10 година славимо тријумфе самосталне Србије.

Али…

Једна од победа за ове скоро две и по деценије од укидања санкција Уједињених нација је посебно драга и велика. Можда зато што нам је то било прво злато после изолације и изласка у свет? Можда што нам је Атина због претходне две победе над домаћином Грчком (друга у полуфиналу) окренула леђа и свим срцем била уз нашег ривала? Можда због тога што су Хрвати по наређењу њиховог председника Фрање Туђмана напустили победничко постоље како не би слушали химну "Хеј, Словени" и гледали како њихови дојучерашњи саиграчи из репрезентације добијају златне медаље?

Једно је сигурно, свако поменуто и још ко зна колико "можда" допринело је да успех изабраника Душана Ивковића буде спектакуларан.

Литванија је у једном од најбољих финала икада одиграним на европским првенствима побеђена 96:90 (48:49). На улицама и трговима свих градова у Југославији до дубоко у ноћ славило се злато, данима се само о њему причало, створен је сада већ чувени "балкон". Неки кажу да је те вечери у Београду на улицама било преко пола милиона људи...



Још пре турнира, када су Југославени кроз иглене ушли преко слабашне Бугарске, а захваљујући тадашњем генералном секретару ФИБА Бори Станковићу, добили прилику да учествују на Еуробаскету, било је јасно да ће медаље поделити Југославија, Литванија и Хрватска, а да ће им опасност у остварењу планова правити Грци, евентуално Руси, Шпанци, Италијани…

Немци, који су само две године раније шокирали Европу и у Берлину предвођени Светиславом Пешићем освојили злато, нису ни групу прошли.

А, Југославија, Литванија и Хрватска били су заиста моћни. Три селекција са мноштвом звезда у успону и искусних асова… Хрвати су највише разочарали и једва стигли до бронзе. Литванија је првенство завршила са два пораза и то оба од Југославије, која је на крају имала 9-0.



"Плави"? Они су били феноменални!

На листи стрелаца Предраг Даниловић је био наш најбољи тек на десетом месту. На листи "скакача" није било никога у првих десет, баш као и код асистената. Податак који довољно говори о моћној дванаесторици коју је окупио Дуда и уз помоћ Жељка Обрадовића их водио до трона.

У финалу је бриљирао Александар Ђорђевић, одигравши свих 40 минута. Садашњи селектор имао је незаборавно шутерско вече. Постигао је 41 поена, уз невероватан проценат шута за три (9/12)…



ЈУГОСЛАВИЈА: Бодирога 12 (4ск, 3ас), Даниловић 23 (3ас), Обрадовић 5, Паспаљ 5 (4ск), Ђорђевић 41 (3ас), Ребрача 1 (1ск), Дивац 5 (9ск, 1 ас), Савић 4 (5ск, 2ас).

ЛИТВАНИЈА: Хомичус 3, Стомбергас 2 (6ск), Куртинаитис 6, Сабонис 20 (8ск, 1ас), Карнишовац 19, Марчиуилионис 32 (6ск, 6ас), Еиникис 8 (4ск).

Присетимо се тог 2. јула у ОАКА арени…

САСТАВ ЈУГОЛСАВИЈЕ: Бодирога, Даниловић, Обрадовић, Сретеновић, Паспаљ, Берић, Ђорђевић, Ребрача, Дивац, Савић, Томашевић и Котуровић.

Тренутак када Хрвати напуштају победничко постоље. Многи су става да их од тада прати проклетство, јер се на кошаркашки подијум никада више нису вратили.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар