Dan kada je Sale rasplakao Atinu, Hrvate i Litvance!

Prošle su 24 godine. . .

Košarka 02.07.2019 | 23:10
Dan kada je Sale rasplakao Atinu, Hrvate i Litvance!
Od raspada velike Jugoslavije radovali smo se mnogim uspesima naših sportista. Neki su ostvareni pod zastavom SR Jugoslavije, neki u zajednici Srbije i Crne Gore, a već više od 10 godina slavimo trijumfe samostalne Srbije.

Ali…

Jedna od pobeda za ove skoro dve i po decenije od ukidanja sankcija Ujedinjenih nacija je posebno draga i velika. Možda zato što nam je to bilo prvo zlato posle izolacije i izlaska u svet? Možda što nam je Atina zbog prethodne dve pobede nad domaćinom Grčkom (druga u polufinalu) okrenula leđa i svim srcem bila uz našeg rivala? Možda zbog toga što su Hrvati po naređenju njihovog predsednika Franje Tuđmana napustili pobedničko postolje kako ne bi slušali himnu "Hej, Sloveni" i gledali kako njihovi dojučerašnji saigrači iz reprezentacije dobijaju zlatne medalje?

Jedno je sigurno, svako pomenuto i još ko zna koliko "možda" doprinelo je da uspeh izabranika Dušana Ivkovića bude spektakularan.

Litvanija je u jednom od najboljih finala ikada odigranim na evropskim prvenstvima pobeđena 96:90 (48:49). Na ulicama i trgovima svih gradova u Jugoslaviji do duboko u noć slavilo se zlato, danima se samo o njemu pričalo, stvoren je sada već čuveni "balkon". Neki kažu da je te večeri u Beogradu na ulicama bilo preko pola miliona ljudi...



Još pre turnira, kada su Jugoslaveni kroz iglene ušli preko slabašne Bugarske, a zahvaljujući tadašnjem generalnom sekretaru FIBA Bori Stankoviću, dobili priliku da učestvuju na Eurobasketu, bilo je jasno da će medalje podeliti Jugoslavija, Litvanija i Hrvatska, a da će im opasnost u ostvarenju planova praviti Grci, eventualno Rusi, Španci, Italijani…

Nemci, koji su samo dve godine ranije šokirali Evropu i u Berlinu predvođeni Svetislavom Pešićem osvojili zlato, nisu ni grupu prošli.

A, Jugoslavija, Litvanija i Hrvatska bili su zaista moćni. Tri selekcija sa mnoštvom zvezda u usponu i iskusnih asova… Hrvati su najviše razočarali i jedva stigli do bronze. Litvanija je prvenstvo završila sa dva poraza i to oba od Jugoslavije, koja je na kraju imala 9-0.



"Plavi"? Oni su bili fenomenalni!

Na listi strelaca Predrag Danilović je bio naš najbolji tek na desetom mestu. Na listi "skakača" nije bilo nikoga u prvih deset, baš kao i kod asistenata. Podatak koji dovoljno govori o moćnoj dvanaestorici koju je okupio Duda i uz pomoć Željka Obradovića ih vodio do trona.

U finalu je briljirao Aleksandar Đorđević, odigravši svih 40 minuta. Sadašnji selektor imao je nezaboravno šutersko veče. Postigao je 41 poena, uz neverovatan procenat šuta za tri (9/12)…



JUGOSLAVIJA: Bodiroga 12 (4sk, 3as), Danilović 23 (3as), Obradović 5, Paspalj 5 (4sk), Đorđević 41 (3as), Rebrača 1 (1sk), Divac 5 (9sk, 1 as), Savić 4 (5sk, 2as).

LITVANIJA: Homičus 3, Stombergas 2 (6sk), Kurtinaitis 6, Sabonis 20 (8sk, 1as), Karnišovac 19, Marčiuilionis 32 (6sk, 6as), Einikis 8 (4sk).

Prisetimo se tog 2. jula u OAKA areni…

SASTAV JUGOLSAVIJE: Bodiroga, Danilović, Obradović, Sretenović, Paspalj, Berić, Đorđević, Rebrača, Divac, Savić, Tomašević i Koturović.

Trenutak kada Hrvati napuštaju pobedničko postolje. Mnogi su stava da ih od tada prati prokletstvo, jer se na košarkaški podijum nikada više nisu vratili.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar