Кршење закона по хитном поступку

Предсједници тендерских комисија бирали су “Елко” из Источног Новог Сарајева и “Делоитте” из Бањалуке. Уговоре су склапали по хитном поступку, а њихове мимозаконске одлуке коштале су наравно грађане.

Република Српска 02.07.2019 | 09:49
Кршење закона по хитном поступку
Под ознаку “хитно” врло лако може да стане уносан криминални дил вриједан неколико десетина хиљада марака јавног новца. Рецепт је врло једноставан – планирање посла заобиђете, а онда се “напрасно сјетите” да вам је потребна роба или услуга. Потписивање уговора тада иде по хитном поступку и то са фирмама одабраним на ранијем тендеру.

У пракси ово се дешава у требињској “Електро-Херцеговини”. Предсједници тендерских комисија електроинжињер Предраг Кундачина и економистаАнђелко Тркља лако су, један за набавку ормара за мјерење и дистрибуцију струје, други за рачуноводствене услуге, бирали “Елко” из Источног Новог Сарајева и “Делоитте” из Бањалуке. Грађане Републике Српске њихове штетне и мимозаконске одлуке коштале су 21.060 КМ и 24.453 КМ са ПДВ-ом.

Јавно предузеће није се либило да то јавно и обзнани па је да на Порталу јавних набавки објавило да је ове уговоре склапало преговарачким поступком без објаве обавјештења. Јер, времена, тврде, није било. Ипак, времена за хваљење “Делоиттеа” на сва звона и те како има.

У СЛУЧАЈУ НУЖДЕ ПРЕКРШИ ЗАКОН

“За набавку рачуноводствених услога ‘Електро-Херцеговина’ спровела је преговарачки поступак без објаве обавјештења са понуђачем  „Делоитте” из Бањалуке јер је тај посао требало извршити у врло кратком року, а истовремено испоштовати све захтјевне стандарде у овом уговору. Како се ради о понуђачу који је већ упознат са суштином и методологијом пословања и располагања сталном имовином електродистрибутивних предузећа и који је учествовао у техничкој припреми САП ЕРП система за обрачун одложених пореза и трансферних цијена, њему смо и повјерили овај посао уважавајући наведене конкретне околности”, стоји у одговору достављаном Журналу.

Да ствар буде још гора, рачуноводствене услуге у четири лота ове године уопште нису биле дио плана јавних набавки. Тендерски закон тако је у два наврата грубо прекршен.

С друге стране, иако је набавка ормара за мјерење и дистрибуцију струје редовна активност предузећа, она свјесно није на вријеме испланирана, а на добитку је био источносарајевски “Елко”. У оправдању “Електро-Херцеговине” стоји:

“Набавка ормара за мјерење и дистрибуцију електричне енергије односила се на реализацију потписаног споразума о заједничком инвестирању у дистрибутивну мрежу (на локалитету Ботин и касарна Невесиње) између ЗП ‘Електро-Хрецеговине’ Требиње и општине Невесиње (која је инсистирала на хитности), као и набавку сегмената  дистрибутивног ормара за стамбену зграду у Требињу чије би кашњење узроковало плаћање пенала због неблаговременог прикључења стамбене зграде Чл.33, ставови 2,4 и 5 Општих услова за испоруку и снабдијевање електричном енергијом”.

Творци пословних дилова истичу да су поступке провели по најнижим цијенама које су постигнуте и у основном уговору, а онда закључили да ово раде ријетко и само у случајевима крајње нужде.

ПРИЈАВА У СУДУ

Било је тако и крајње нужно да још један тендер криминал заврши пред судијама. Након што је Агенција за јавне набавке Босне и Херцеговине од “Електро-Херцеговине” затражила објашњење, комплетна документација о штети тешкој готово 50.000 КМ достављена је Основном суду у Требињу. Уз одлуке од додјелама штетних уговора, достављен је и списак свих привредних друштава у области металске индустрије и ревизорских кућа у БиХ које је предузеће које располаже новцем грађана могло да бира на законом проведеним тендерима.

“Уговорни орган се у образложењу разлога за примјену ове врсте поступка позвао на хитност, иако се у конкретним случајевима не ради о хитности дефинисаној Законом о јавним набавкама БиХ. Поменута одредба даје могућност примјене ове врсте поступка само у случајевима ‘када се изузетно, због доказивих разлога крајње хитности проузроковане догађајима непредвидивим за уговорни орган, не могу испоштовати овим законом утврђени минимални рокови за отворени или ограничени или преговарачки поступак са објавом обавјештења. Околности којима се оправдава изузетна хитност ни у ком случају не смију се довести у везу са уговорним органом”, стоји у пријави Агенције.

АКО ЈЕ ХИТНО, МОРА ДА ЈЕ БИТНО

У “Електро-Херцеговини” хитност су тако растумачили како је њима одговарало, а шта је друго хитно до пословни договори и избјегавање плаћање пенала. Међутим, заборавили су на вишу силу, односно земљотресе, поплаве и пожаре, што у њиховим хитним склапањима уговора није био случај.

Из Фонда отворено друштво БиХ поздрављају дјеловање Агенције. Крајње је вријеме, каже Мерван Мирашчија, да се стане у крај бахатом понашању јавних предузећа, институција и установа које троше новац пореских обвезника у БиХ.

(Журнал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мирослав

02.07.2019 08:11

Тако се све ради, ево кружни ток код бивше кас. Залужани и сад центар за обуку полиције послије пар мј. појавила се рупа па су је закрпили а сад се неко сјетио да стави камере на стуб у центру кр. тока али нико није провукао струју па су поново просјецали асвалт и нормално свом дужином кружног постоји улегнуће и нормално нема потребе да неко одговара и онда ови плаћени ухљеби све то почну бранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОФЕСОР-БИТАНГЕ

02.07.2019 08:15

Сви директори и остали руководећи људи у ЕРС и подручним јединицама су морали да се уклопе у систем. Пљачка је почела одмах после рата, данас су то стотине људи који имају станове у Србији, на мору, у БЛ, Требињу, имају имања и фирме по Српској. Покрадено је око 15 милијарди КМ за скоро 24 године, ту нема везе ко је у којој партији. Ево, Лука Петровић је био СДС, али се уклопио код Мила. План оних који ове држе је јасан, пљачка се наставља до финансијског колапса и док Срба остане максимум пар стотина хиљада, махом људи у трећем добу, као што сам ја сад. Тада ће доћи до кантонизације и под тим демоктратским системом до вјечне владавине муслимана, иншалах, АЛАХУ ЕКБЕР и МЕРХАБА АСКЕРИ. Срећа моја па сам стар, тако да се надам да нећу дочекати то муслиманско грађанско вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

02.07.2019 08:16

О овоме је требало да се обавјести тузиоц и Тузиластво , а они су требали против овога покренути истрагу и то похапсити и показњавати. Медјутим, ситуација је сасвим обрнута. Могу да свједоцим да сам пријављивао висе пута криминалне радње Тузиластву , а за то сам добио поступке који су покренути против мене и апсолутну небригу друства и органа који би требали да ме стите. Посебно је тузан однос Транспаренцy Интернатионал-а и Омбудсмена , који су се поставили као прави "професионалци" . Умјесто да ме застите "оградили се" тобозе не видјевси никакав проблем у мом пријављивању. Тврдим , да поред Тузиластва и ове организације само уцествују у резираној глумацкој представи у којој це они узети велике плате за никакав рад. Правде ни на видику на овим теренима , а и они који нам се цине као позитивци у овој прици испод зита посао са Владаром заврсавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине у Призерну

02.07.2019 08:29

Протест грађана и у Требињу под хитно! И у Модричи, Источном Сарајеву, Броду, Приједору, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

02.07.2019 09:43

уцесник рата на бироу..а ви добијете супацки посо..ко и све сто радите...и јос крадете народ....мамицу вам лоповску....пуни затвори це вас бити.....скоро...

Name

Мирослав

02.07.2019 09:18

Кружни ток код Центра за обуку полиције у Залужаниман БЛ , сад се неко сјетио да на јарбол који је у центру кружног треба ставити камере и поред рупе која се појавила одма послије два мјесеца сад су пресјекли цјели кружни да би провукли кабал и одма се појавило улегнуће и нормално је у нашој РС да нико не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајсон

02.07.2019 09:39

ми ће мо успоставити џандармерију следеће године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељо

02.07.2019 12:05

пој'о вук магаре

ОДГОВОРИТЕ