Ноћ без сна лоша

Остао вам је неки незавршени посао и мислили сте да је најбоље да га завршите увече. Грешка! Наиме, многи који себи "скраћују" сан, нису ни свесни последница са којима се наше тело суочава после само једне ноћи без сна.

Здравље 02.07.2019 | 08:54
Ноћ без сна лоша
После целе једне непроспаване ноћи ваш организам ће имати драстичне последице и биће му потребно много времена да се врати у одморно стање.

Докторка Џанет Нешеват тврди да је осам сати сна круцијално како би организам нормално функционисало током дана. Она каже да се ефекат неиспаваности може поредити са алкохолисаним стањем организма.

Студије су показале да, ако испитаник достигне 17 до 19 сати без сна, његов организам ће се понашати исто као тела алкохолисане особе. Али ако испитаник буде будан дуже од 19 сати, његов организам ће функционисати лошије него код алкохолисане особе.

Доктор Дејвид Греунер, из Њујоршког удружења хирурга, каже да се информације које прикупимо преко дана обра]ују док спавамо. Греунер додаје да се за време сна наш мозаке одмара и приликом буђења он је спреман да решава нове проблеме, обраћа пажњу на своје окружење и правилно расуђује. Он, због тога, тврди да они који нису имали квалитетан сан, нису у стању да запамте многе нове информације и да усвоје нове.

Ако останете будни и без сна само једну ноћ вашем органозму ће бити потребно много времена да се опорави и поврати изгубљени циркадијални ритам.

Циркадијални ритам је биолошки ритам у организму човека, који регулише бројне неоурохуморалне процесе у мозгу и на тај начин контролише и усклађује дневне, ноћне и бројне друге функције свих најважнијих органа у организму

Ако нисте у могућности да имате испавану ноћ онда доктор Греунер саветује следеће:

"Најбитније је да једете здраву храну наредних 24 сата. Такође, морате пити што више течности и избегавати много кофеина".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саша

02.07.2019 08:25

Жива истина.Најбоље то знају професори који воде екскурзије, јер није у питању једна већ неколико ноћи заредом.

ОДГОВОРИТЕ