Партизан - апсолутни лидер српског фудбала у Европи!

Партизан је у својој историји одиграо 287 утакмица у свим европским такмичењима. У последњих 10 сезона, Партизан прикупио бодова колико и Звезда и Војводина заједно!

Фудбал 01.07.2019 | 23:30
Партизан - апсолутни лидер српског фудбала у Европи!
Фудбалски клуб Партизан започеће нову европску причу 25. јула у квалификацијама за Лигу Европе.

У ишчекивању нове еврпске сезоне, на сајту Партизана дат је статистички приказ учешћа црно-белих у европским такмичењима у досадашњој историји, дугој више од седам деценија.

Партизан је укупно одиграо 287 утакмица у свим европским такмичењима. Наступио је 105 пута у Купу европских шампиона/Лиги шампиона, 41 утакмицу је добио, 24 је одиграо нерешено, а изгубио 40.

Треба истаћи да је Партизан учествовао и у ПРВОЈ икада одиграној утакмици у Купу европских шампоина. Било је то против лисабонског Спортинга у јесен 1955. године.

Од сезоне 1992/93. то такмичење нови назив Лига шампиона. Играо је и финале КЕШ 1966. године против мадридског Реала и изгубио 1:2.



У Купу победника купова (такмичењу које више не постоји) одиграо је 12 мечева, 4 је добио, седам изгубио, једну је одиграо нерешено. У Купу УЕФА/Лиги Европе Партизан је одиграо 134 утакмице, победио је 52, исто толико је изгубио, а 30 је одиграо нерешено.



Партизан је данас званично 80. клуб на ранг листи УЕФА и већ 15 година је најбоље рангирани српски клуб на тој листи.

У претходних 10 сезона, Партизан је за српски клупски коефицијент у Европи освојио сам онолико бодова колико и Црвена звезда и Војводина заједно!



После Динама из Загреба, Партизан је најуспешнији у региону, а као најуспешнији српски фудбалски клуб у Европи у 21. веку може да се подичи са укупно 10 одиграних групних фаза у Европи (2 пута Лига шампиона и 8 пута Лига Европа) у последњих петнаестак година, уз два "презимљавања" (у сезонама 2004/05. и 2017/18.).



Иза Динама и Партизана следи словеначки Марибор, потом Црвена звезда, Ријека, сплитски Хајдук и скопски Вардар.

Занимљиво је да Партизан још никада није "спојио" две узастопне сезоне без играња групне фазе европских такмичења. Прошле сезоне није играо у грузпној фази Лиге Европе...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар